Skok na odmor
Promo

Hedonistička destinacija zbog koje ćete zaboraviti odlazak na more

Savršena alternativa gradskoj gužvi i prenapučenim plažama.
Promo
02. lipanj 2020. u 11:08
Adrenalinski park, Eko centar Zlatna Greda_Arhiva udruge Zeleni Osijek

Slavonija i Baranja savršena su alternativa gradskoj gužvi i prenapučenim plažama, idealna za ljubitelje prirode, aktivnog odmora i odlične eno-gastro ponude.

Ukoliko Vam se ne žuri, umjesto autoputa izaberite Podravsku magistralu za put prema Slavoniji i otkrijte čari života slavonskih vlastelina. U Našicama posjetite dojmljivi kasnobarokni dvorac Pejačević te jedan od najljepših parkova na tlu Slavonije. Sjeverniji Donji Miholjac krasi dvorac Dvorac Mailáth, koji podsjeća na portal u Zemlju čudesa, dok se Valpovo diči srednjovjekovno-baroknim kompleksom Prandau-Normann. Nakon pripovijetki o šarmantnim plemićima, priuštite si hedonistički tretman u Bizovačkim toplicama, spa oazi s najtoplijom termalnom vodom u Europi, jedinstvenom u svijetu.

Ako pak putujete autocestom, zaustavite se u Ivandvoru, gdje u pitoresknom krajoliku galopira krdo lipicanaca. Nakon što stasaju, svoju će raskoš pokazati i u obližnjem Đakovu, u velikom manježu Državne ergele, jedne od najstarijih u Europi. S koje god strane prilazili Đakovu, prvo što ćete ugledati je očaravajuća katedrala sv. Petra u čijoj se neposrednoj blizini nalazi Nadbiskupski vinski podrum u kojem možete kušati čuvena đakovačka misna vina. U samom srcu Slavonije smjestio se restoran i bar „Kuća dida Tunje“ čiju ponudu krase jela visoko kvalitetnih namirnica kojima obiluje Slavonija.

Nakon Đakova nastavljamo dalje „Slavonikom“ do Osijeka, hedonističke metropole Slavonije i Baranje. Jedan je od onih gradova koji s razlogom za sebe mogu reći da su po mjeri čovjeka, posebice ako se smatrate obiteljskim tipom. Ni prevelik, ni premalen, bogat društvenim i kulturnim sadržajima, prozračan i okružen prirodnim ljepotama. Osijek je zapravo jedna velika šetnica gdje najlakše biciklom možete obići glavne atrakcije: neogotičku konkatedralu sv. Petra i Pavla, secesijsku Europsku aveniju te baroknu Tvrđu s brojnim muzejima, restoranima i noćnim klubovima. Iz Tvrđe krenite prema dravskoj promenadi. Posjetite riječnu vodenicu, a potom siđite do skele koja će vas prevesti na lijevu obalu, gdje se nalazi osječki Zoološki vrt, najveći u ovom dijelu Europe.

Iz Osijeka pođite putem Dunava koji vas vodi do Erduta, hedonističkog vinskog raja. Zastanite u jednoj od brojnih vinarija, od vinarije Brzica, s koje seže najljepši pogled na Dunav do vinarije Antunović koja se diči šampionskom graševinom. Posjetite Erdutske vinograde i pogledajte jednu od najvećih vinskih bačvi u Europi. Za kraj, uz Aljmaško svetište posjetite i obližnji Dalj te se nakon obilaska rodne kuće svjetski poznatog znanstvenika Milutina Milankovića počastite večerom u restoranu „Stari Mlin“, na obali Dunava. Ukoliko vas je bezbrižno uživanje u erdutskim vinima malo „prevarilo“, odsjesti možete u prekrasnim vilama s bazenom, Villi Aljmaš i Vili Katarini.

Šećer smo ostavili za kraj. U Baranji se nalazi Park prirode Kopački rit, magnet za izletnike i zaljubljenike u prirodu. Jednu od posljednjih europskih močvara možete istražiti vozeći bicikl, kanu, ili uživajući u foto safariju iz čamca. U blizini Rita smjestio se Eko-centar Zlatna Greda koja posjetiteljima nudi raznolik aktivni sadržaj od kojeg izdvajamo adrenalinski park, prvi u istočnoj Hrvatskoj. Osim za adrenalinsku, u Baranji se pripremite i na gastronomsku avanturu, koja će vam definitivno ostati u pamćenju. U ovom carstvu dobre hrane i još boljeg vina ne propustite kušati razne riblje i mesne delicije, ali i fantastične slastice. Smješteni u pitoresknim selima, posjetite restorane Didin konak, Darócz, Citadelu, Baranjsku kuću i Kovač čardu. U etno selu Karanac nakon što se probudite na seoskom gospodarstvu Ivica i Marica uz pjev pijetla i cvrkut ptica, obiđite Ulicu zaboravljenog vremena kod Baje, izradite vlastiti suvenir od baranjskog blata u radionici keramike Astaloš te degustirajte baranjski kulen Matijević u Suzi. Otkrijte vidikovac na Banskom brdu, na jednoj od najljepših hrvatskih vinskih cesta i zavirite u vinski podrum u Kneževom Vinogradu, najveći u Hrvatskoj. Zastanite potom u Suzi, u vinskom podrumu Pinkert ili Kolar, koji uz vinski podrum nudi i kamp odmorište. Prošećite zmajevačkim gatorima – podrumima iskopanima u surducima Banskog brda, gdje ćete naći vinsku kušaonicu i izvrstan restoran Josić.

Prostrana Slavonija i autentična Baranja otvorile su svoja vrata, očekuju vas i pozivaju na istinski doživljaj apsolutnog hedonizma!

New Report

Close