Bespovratna sredstva za izgradnju i opremanje proizvodnih kapaciteta malih i srednjih poduzetnika

Autor: Promo , 26. veljača 2018. u 08:45
Foto: PR

Bitno je naglasiti da su kroz ovaj Poziv prihvatljiva isključivo ulaganja u sektore C Prerađivačka industrija i J Informacije i komunikacije, prema NKD2007.

Za nešto više od mjesec dana, 03.04.2018., otvorit će se mogućnost prijave projekata za izgradnju /ili opremanje poslovnih jedinica, razvoj novih kompetencija, povećanje proizvodnje, povećanje izvoza i stvaranje novih radnih mjesta kroz novi sustav eFondovi. Projekte je moguće prijaviti na Poziv pod nazivom „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta malih i srednjih poduzetnika“. Detaljnije informacije o natječaju dali su nam stručnjaci iz uspješne konzultantske tvrtke za pripremu i provedbu projekata financiranih iz EU fondova, TEMPO savjetovanje.

Ovaj poziv je pripremljen u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Poduzetnicima koji imaju namjeru aplicirati na ovaj poziv, bitna je informacija da je intenzitet potpore 35-45% prihvatljivih troškova, ovisno o tome radi li se o mikro, malom ili srednjem poduzetniku. U ovom pozivu nije moguća prijava velikih poduzeća, s više od 250 zaposlenih, rekla je Katarina Lisjak, sveučilišna specijalistica za upravljanje fondovima, projektima i programima Europske unije iz konzultantske tvrtke Tempo savjetovanje.

Također, bitno je naglasiti da su kroz ovaj Poziv prihvatljiva isključivo ulaganja u sektore C Prerađivačka industrija i J Informacije i komunikacije, prema NKD2007.

Kao standardne prihvatljive aktivnosti u EU projektima i ovdje su prihvatljivi troškovi za savjetodavne usluge u provedbi projekta, te troškovi promidžbe i vidljivosti. Zanimljivo je istaknuti da je u ovom pozivu prihvatljiva za sufinanciranje i sama priprema projekta kroz projektne obrasce za prijavu s potrebnim prilozima, te izrada investicijske studije. S obzirom da priprema projekata za sufinanciranje iz EU fondova zahtjeva opsežno poznavanje zakonodavnog i institucionalnog okvira za provedbu ESI fondova u RH u financijskom razdoblju 2014. – 2020. poduzetnicima se preporuča angažiranje vanjskih konzultanata.

Poduzetnici, naravno, mogu i sami napraviti projektni prijedlog, no stručno vodstvo i priprema projekta u skladu sa svim ciljevima i smjernicama operativnih programa i drugih krovnih dokumenata Europske unije je osnovni posao konzultanta, te upravo angažiranje konzultanta uvelike povećava šanse za odobrenje projekta za financiranje. Konzultantski posao u području pripreme i provedbe projekata iz EU fondova, zaista podrazumijeva multidisciplinarni pristup. U TEMPO savjetovanju smo ekipirani, odnosno raspolažemo kadrom različitih profila – pravna struka, politološka struka, ekonomska struka, a osim ovih stalno zaposlenih aktivno i kontinuirano surađujemo s vanjskim suradnicima tehničkih struka – građevinska, geodetska, arhitektonska, šumarska i sl. na honorarnoj bazi. Poslovno savjetovanje po paradigmi koju smo u našoj tvrtki prihvatili, obuhvaća cjelovito sagledavanje poslovanja poduzeća i planova menadžmenta te u skladu s tim preporuku prema optimalnom izvoru za financiranje određene poslovne ideje. Npr., u RH se uglavnom prijavitelji fokusiraju na natječaje koje objavljuju ministarstva Republike Hrvatske, to je tzv. podijeljeno upravljanje financijama. Mi za naše klijente razmatramo i mogućnosti financiranja iz izravnog upravljanja financijama EU, a to su natječaji koje izravno raspisuju tijela i agencije Europske unije – govori Katarina Lisjak.

Troškovi pripreme dokumentacije za prijavu projekta prihvatljivi su od datuma objave Poziva, dok svi ostali troškovi u provedbi projekta postaju prihvatljivi od trenutka predaje projektnog prijedloga u okviru Poziva. To bi zasigurno trebalo olakšati odluku o prijavi onim poduzetnicima kojima cijena konkretno te konzultantske usluge predstavlja određenu „kočnicu“ za poduzimanje prvog koraka ka prijavi na natječaj, ističu u TEMPO savjetovanju.

Nadalje, želimo istaknuti pogotovo važnu informaciju za one poduzetnike koji nisu prihvatljivi prijavitelji za gore navedeni poziv – dakle ne ulažu u Pozivom odabrane sektore. Prema dosadašnjem iskustvu i portfelju klijenata, identificirali smo natječaj „Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP putem IKT-a“, najavljen za lipanj ove godine kao pogodan za većinu malih i srednjih poduzetnika u Republici Hrvatskoj. Ovaj natječaji po prihvatljivim troškovima i intenzitetu potpore, pokazalo se na našim dosad prijavljenim i provedenim projektima, najviše odgovaraju poduzetnicima koji žele ulagati u materijalnu imovinu, te neizostavno, unaprjeđenje poslovanja kroz informacijsko-komunikacijske tehnologije, govori Katarina Lisjak.

Detaljnije informacije zainteresirani poduzetnici mogu pronaći na www.strukturnifondovi.hr ili na www.temposavjetovanje.hr.

New Report

Close