Bajkoviti i divlji Cres: Plaže koje obavezno trebate posjetiti

Autor: Promo , 06. srpanj 2020. u 13:10
FOTO: Robi Sablić

Plaže u naseljima obično su lako dostupne, dok se većina njih nalazi na teže dostupnim mjestima pa je potrebno naoružati se dobrom formom i dobrom voljom.

Bajkoviti i divlji otok Cres bogat je raznolikim plažama. Mnoge od njih idealne su za posjetitelje koji vole prirodu i izvorne ambijente, a u ova vremena, kad se preporuča socijalna distanca, jamče samoću i mir. Rijetki su oni koji neće pronaći onu po svom ukusu – uređenu ili prirodnu, veliku ili malu, kamenu ili šljunčanu, skrovitu ili svima poznatu plažu. Neke od njih nose i oznaku Plava zastava, a plaža u kampu Kovačine prilagođena je potrebama invalida, opremljena potrebnim pomagalima s primjerenim pristupom moru.

Plaže u naseljima obično su lako dostupne, dok se većina njih nalazi na teže dostupnim mjestima pa je potrebno naoružati se dobrom formom i dobrom voljom. Cres je poznat i po razgranatoj mreži pješačkih staza pa za ljubitelje šetnje u prirodi nema boljeg mjesta za odmor – samo treba izabrati plažu i put do nje. Ili se odlučiti za prijevoz čamcem, što opet ima svoje prednosti i čari. Neke od plaža koje svakako trebate posjetiti kada boravite na Cresu:

Plaža Sv. Ivan, Lubenice

Plaža sv. Ivan se nalazi u uvali podno mjesta Lubenice, mjestašca koje se nalazi na strmoj litici s koje se pruža prekrasan pogled na bijelu šljunčanu plažu. Jedna je od najljepših plaža na otoku Cresu, često na popisima najljepših svjetskih plaža. Do nje se može doći pješice, strmom stazom iz Lubenica ili brodom, samostalno ili organizirano. Plaža je zanimljiva upravo zbog svoje skrovitosti, netaknute prirode i mirisa. Idealna je za miran odmor, jer nema puno kupača zbog teže pristupačnosti.

Plaža Mali Bok, Orlec

U malom mjestu Orlec, inače poznatom po ovčarstvu, koje je smješteno nedaleko od grada Cresa, nalazi se prekrasna uvala Mali Bok. U toj se uvali nalazi šljunčana plaža s predivnim kristalno čistim morem i zaklonjena visokim stijenama koje donose i hlad. Put do plaže vodi strmom stazicom koji je isplativ jer ova plaža garantirano vraća uloženi trud oko dolaska.

Plaža sv. Blaž

Mnogi plažu sv. Blaža smatraju jednom od najljepših plaža otoka Cresa. Do plaže se dolazi pješice iz naselja Cresa ili morskim putem brodom.

Plave Grote

U neposrednoj blizini plaže sv. Ivan, nalazi se još jedna skrivena uvala Žanja. U toj uvali možete naći šljunčanu plažu i spilju Plave Grote u koje je moguće ući plivajući ili roneći. Kombinacijom sunca i mora spilja je plave boje pa je po tome i dobila ime. Do plaže je moguće doći pješice iz mjesta Lubenice ili brodom iz Cresa i Martinšćice.

Plaža Pragajena, Dragozetići

Šljunkovita plaža do koje se dolazi pješice iz mjesta Dragozetići. Staza koja vodi do plaže je relativno kratka, ali uspon za povratak je zahtjevan. Neka vas to ne obeshrabri jer plaža je zaista spektakularna.

Plaža Slatina, Martinšćica

Plaža se nalazi u kampu Slatina u Martinšćici, a s obzirom da se nalazi u kampu, prepuna je dodatnih sadržaja: tu možete naći restoran, sportske i zabavne sadržaje, tuševe, kabine za presvlačenje te toranj za spasioce i sportsko-animacijski centar.

Plaža Kovačine, Cres

Uređena plaža u kampu Kovačine također obiluje raznim sadržajima: odbojka na pijesku, ronilački centar, restoran, trgovina, slastičarna, caffe bar, razne sportske aktivnosti za odrasle i djecu, masaže, animacijski centar za djecu. Plaža je prilagođena je potrebama invalida, opremljena potrebnim pomagalima s primjerenim pristupom moru. Lako je dostupna iz mjesta Cres šetnicom uz obalu, a u blizini se nalazi i plaža za kućne ljubimce.

Plaže u Valunu

Valun je malo primorsko naselje u kojem se nalaze dvije prekrasne šljunčane plaže kojima sjenu pruža okolna gusta borova šuma. U obližnjem mjestu se nalazi se sve potrebno za ugodan cjelodnevni boravak na plaži: trgovina, restoran i caffe barovi. U blizini veće plaže, nalaze se mnogobrojne manje skrivene uvale.

Plaža Pod Beli, Beli

Kao što joj i ime kaže, plaža se nalazi ispod mjesta Beli, odmah uz lučicu. Lijepo je uređena, a krasi je krupni šljunak i čisto more. S jedne strane plaža je u dodiru sa prirodnim stijenama, dok se na drugoj strani nastavlja ozidani dio lučice. U moru je ograđeni dio za kupanje, a na plaži se nalaze kabine za presvlačenje. Dostupni su popratni sadržaji (ugostiteljski objekti, sanitarni čvor, ronilačke baze, auto-kamp, trgovine, parkiralište uz naplatu, prijevoz do stare jezgre sela, iznajmljivanje kajaka i supova, iznajmljivanje ležaljki i suncobrana), a izdvojiti treba atraktivni zip-line iznad mora. Prigodna je za obitelji s djecom. Osama se može potražiti na susjednim plažama Tepla i Vodice do kojih vodi staza preko stijena pa se preporuča adekvatna obuća. Susjedne plaže nemaju popratnih sadržaja.

Plaža Stara Porozina, Porozina

Plaža se nalazi u blizini mjesta Porozina gdje se nalazi trajektno pristanište na relaciji Brestova – Porozina. Plaža je šljunkovita i lako dostupna iz samog naselja.

New Report

Close