Zeleno gospodarstvo
Zeleno gospodarstvo

nZEB gradnja postaje imperativ

U emisiji Zeleno gospodarstvo razgovarali smo s Margaretom Zidar iz Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog instituta Hrvoje Požar na temu nZEB gradnje. Riječ je o zgradama gotovo nulte energije s visokom energetskom učinkovitosti, a potrebnu energiju pretežito proizvode na samoj lokaciji iz obnovljivih izvora energije.

Ivana Belić
24. travanj 2023. u 11:41
Foto: PD
U emisiji Zeleno gospodarstvo razgovarali smo s Margaretom Zidar iz Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog instituta Hrvoje Požar na temu nZEB gradnje. Riječ je o zgradama gotovo nulte energije s visokom energetskom učinkovitosti, a potrebnu energiju pretežito proizvode na samoj lokaciji iz obnovljivih izvora energije. U Hrvatskoj je nZEB standard definiran sa 4 karakteristike: niska vrijednost potrebne toplinske energije za grijanje i ukupne energije koja je potrebna zgradi, korištenje obnovljivih izvora energije dostupnih na lokaciji zgrade za najmanje 30% potreba energijom za zgradu i kvalitetno izvedena vanjska ovojnica zgrade s niskom razinom zrakopropusnosti.

Učinkovite tehnologije za grijanje, hlađenje i rasvjetu koriste se više od 10 godina, prije svega u novim zgradama. Dodatno, regulativa za energetsku učinkovitost upućuje na upravljanje potrošnjom energije kroz sustave automatizacije i upravljanja i na korištenje obnovljivih izvora energije.

Termin nZEB će uskoro biti zamijenjen s terminom 0EM – zgrade nulte emisije, da bi se naglasio potencijal za potpuno pokrivanje potrebne energije u zgradama iz obnovljive energije, kao važan cilj energetske tranzicije. Iako nam se tema čini na prvu dalekom, ovo je naša sadašnjost i budućnost, a nove EU regulative ubrzat će cijeli proces. 

New Report

Close