Zeleno gospodarstvo
Zeleno gospodarstvo

‘BDP u EU bi mogao pasti za 7 posto, ako se ne prilagodimo klimatskim promjenama’

Strukturi državnog, ali i proračuna jedinica regionalne i lokalne uprave trenutno nedostaje zeleni pristup koji bi jasno identificirao javne prihode i rashode s ciljem klimatske održivosti i ublažavanja rizika. Ministarstvo financija prepoznaje ovu potrebu te pokreće projekt revizije programske klasifikacije kako bi se stvorili preduvjeti za uvođenje zelenog proračuna na državnoj razini, a kasnije i na razinama proračuna regionalne i lokalne uprave.

Suradnja Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te drugih relevantnih institucija bit će ključna za postizanje željenih ishoda, uključujući efikasniju implementaciju zelenog proračuna i ujednačenost programa ministarstava i državnih tijela. U emisiji Zeleno gospodarstvo razgovarali smo s Anom Zorić, ravnateljicom Uprave za gospodarstvo i financijski sustav iz Ministarstva financija.

Poslovni.hr
25. svibanj 2024. u 11:21
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Strukturi državnog, ali i proračuna jedinica regionalne i lokalne uprave trenutno nedostaje zeleni pristup koji bi jasno identificirao javne prihode i rashode s ciljem klimatske održivosti i ublažavanja rizika. Ministarstvo financija prepoznaje ovu potrebu te pokreće projekt revizije programske klasifikacije kako bi se stvorili preduvjeti za uvođenje zelenog proračuna na državnoj razini, a kasnije i na razinama proračuna regionalne i lokalne uprave. Suradnja Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te drugih relevantnih institucija bit će ključna za postizanje željenih ishoda, uključujući efikasniju implementaciju zelenog proračuna i ujednačenost programa ministarstava i državnih tijela. U emisiji Zeleno gospodarstvo razgovarali smo s Anom Zorić, ravnateljicom Uprave za gospodarstvo i financijski sustav iz Ministarstva financija.

New Report

Close