Zamjena zastarjele rasvjete može uštedjeti Hrvatskoj 25 milijuna eura svake godine

Autor: Promo , 12. svibanj 2021. u 22:00
Foto: SIGNIFY

Godišnja potrošnja električne energije smanjila bi se za 242 GWh, što predstavlja smanjenje CO21) od preko 50 tisuća tona.

Potpuni prelazak na LED rasvjetu u samo tri područja koja su povezana s javnim proračunima – cestovna javna rasvjeta, zdravstvo i obrazovanje – pomogao bi Hrvatskoj postići godišnju uštedu na električnoj energiji od 25 milijuna eura.

Godišnja potrošnja električne energije smanjila bi se za 242 GWh, što predstavlja smanjenje CO21) od preko 50 tisuća tona. To je ekvivalent količini CO2 koju 2,3 milijuna potpuno razvijenih stabala2) može apsorbirati u godini.

Može se usporedititi i sa godišnjim emisijama CO2 od preko 17 tisuća automobila s unutarnjim izgaranjem3). Sve ovo pokazuje studija tvrtke Signify (prethodnog naziva Philips Lighting), svjetskog lidera u rasvjeti, koja je pripremila procjenu tržišta rasvjete za 11 zemalja srednje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku.

Procjena tržišta rasvjete provedena je u zadnjem kvartalu 2020. godine za 11 zemalja srednje i istočne Europe – Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Rumunjsku, Poljsku, Slovačku i Sloveniju. Studija je pokrivala potencijal ekonomskih, okolišnih i socijalnih koristi koje proizlaze iz obnove rasvjete u tri područja primjene: cestovna javna rasvjeta, zdravstveni sustav i obrazovni sustav.

“S povećanjem rasta stanovništva i urbanizacije, potražnja za svjetlom raste. Provedba projekata temeljenih na LED tehnologiji i sustavu upravljanja donosi znatne uštede energije i nudi trostruku pobjedu – za gospodarstvo, građane i okoliš “, kaže Martina Šimić Baranović, direktorica tvrtke Signify Hrvatska. „Kako se fokusiramo na područje održivosti, željeli bismo skrenuti pozornost da je obnova zgrada i ulične infrastrukture rasvjetom laka, brza i učinkovita, a od nje i gospodarstvo i okoliš imaju koristi – s neposrednim i mjerljivim pokazateljima”.

Prelazak na LED tehnologiju jedna je od najlakših obnova koja ne zahtijeva velika kapitalna ulaganja i ima brzu primjenu i vrijeme povrata kroz snažno smanjenje potrošnje energije i smanjene troškove održavanja. 2006. rasvjeta temeljena na konvencionalnim tehnologijama bila je odgovorna za 19% globalne potrošnje električne energije.

Prelaskom na digitalnu LED rasvjetu do 2018. godine taj se iznos smanjio na 13%. Procjenjuje se da će do 2030. godine, postupkom tzv. “LEDifikacije” i upotrebe IoT tehnologije, udio rasvjete biti smanjen na 8%, dok se istodobno očekuje oko 35% veći broj svjetiljaka.

U pogledu cestovne javne rasvjete, od 650 tisuća rasvjetnih tijela u Hrvatskoj, oko 66% je zamijenjeno na LED tehnologiju. Unatoč velikom udjelu, postoji prostor za uštedu energije, odnosno godišnje smanjenje potrošnje električne energije za 113 GWh, godišnjih troškova za električnu energiju od 12 milijuna eura i smanjenja od gotovo 24 tisuće tona CO2.

Uz to, prelazak na LED tehnologiju neće samo smanjiti potrošnju električne energije i troškove održavanja, već i poboljšati sigurnosne uvjete na cestama i ulicama.

U zdravstvenom sustavu u bolnicama postoji više od 100 tisuća instaliranih konvencionalnih svjetiljki u Hrvatskoj koje je potrebno zamijeniti. Prelazak na LED tehnologiju omogućio bi smanjenje potrošnje električne energije za 70% po rasvjetnom tijelu, a u Hrvatskoj je to godišnje 33 GWh ili 3,5 milijuna eura.

Obrazovni sustav je još jedno važno područje sa značajnim mogućnostima uštede.

Prelazak na LED tehnologiju u školama znači ne samo smanjenje troškova električne energije, već ponajviše značajno poboljšanje uvjeta učenja i udobnosti očiju učenika i učitelja. Od gotovo 800 tisuća rasvjetnih tijela u školama i sveučilištima u Hrvatskoj, manje od 20% je zamijenjeno LED tehnologijom.

Daljnja izmjena mogla bi pridonijeti godišnjem smanjenju potrošnje električne energije za 96 GWh, godišnje smanjenje troškova električne energije za 10 milijuna eura i smanjenja emisija od 20 tisuća tona CO2. Signify vjeruje da “zeleni prelazak” na LED rasvjetu može pružiti značajan pozitivan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, okoliš i društvo.

Sama tvrtka vodeća je u održivosti – 2020. postigla je ugljičnu neutralnost u svim svojim operacijama širom svijeta i koristila je 100% obnovljivu električnu energiju. 84% prihoda ostvareno je od energetski učinkovitih proizvoda, sustava i usluga. P

ovrh toga, tvrtka nije poslala gotovo nikakav otpad na odlagališta otpada iz svojih proizvodnih pogona i postupno ukida svu plastiku iz ambalaže za potrošačke proizvode s ciljem da do kraja ove godine ne bude više plastike.

1)Izvor: IEA 2019

2) Izvor: Trees for the Future

3) Izvor: DEFRA 2019

O tvrtki Signify

Signify (Euronext: LIGHT) je svjetski lider u rasvjeti za profesionalna i konzumna tržišta te u digitalno umreženoj rasvjeti (Internet stvari). Naši Philips proizvodi, Interact povezani sustavi rasvjete i usluge umreženi su i omogućavaju prijenos podataka, nude dodanu vrijednost poslovanju i poboljšavaju život u domovima, zgradama i na javnim mjestima. S ukupnom prodajom od 6,5 milijarde eura 2020. godine, te globalno oko 38 000 zaposlenih, prisutni smo u više od 70 zemalja. Naši proizvodi unose svjetlo u ljudske živote i čine svijet boljim. Postigli smo ugljičnu neutralnost 2020. godine te smo proglašeni liderom industrije u Dow Jones indeksu održivosti godine 2017., 2018. i 2019. Vijesti tvrtke Signify nalaze se na mrežama Newsroom, Twitter, LinkedIn and Instagram. Informacije za investitore mogu se naći na stranici Investor Relations.

New Report

Close