Za integraciju na tržište rada važno je imati podršku

Autor: Promo , 30. lipanj 2021. u 08:23

Otkako je započeo ovaj projekt, u Hrvatskoj je više od 200 sudionika i sudionica prošlo BEST tečaj društvenog poduzetništva te se upoznalo s koracima potrebnim kako bi sami otvorili svoje obrte. 

Centar za mirovne studije već godinama pruža podršku u integraciji izbjeglica i drugih migranata te uočava puno nejednakosti na tržištu rada. Projekti koje provodi rade na smanjenju nejednakosti, a jedan od njih projekt BEST osnažuje i podupire izbjeglice i druge migrante da pronađu ili započnu vlastiti posao. Kroz BEST treninge grade vještine koje su im potrebne kako bi započeli ostvare svoje poslovne ideje.

Edukaciju u Hrvatskoj prošlo više od 200 ljudi

Otkako je započeo ovaj projekt, u Hrvatskoj je više od 200 sudionika i sudionica prošlo BEST tečaj društvenog poduzetništva te se upoznalo s koracima potrebnim kako bi sami otvorili svoje obrte.  Na BEST tečajevima poznali su se s vještinama poput razumijevanja tržišta, potreba kupaca i financijske održivosti, ali i kritičkog razmišljanja te razumijevanja problema u društvu.

Do sada je više od 10 polaznika ili polaznica tečajeva društvenog poduzetništva uspješno pokrenulo vlastito poslovanje u Hrvatskoj.

Kroz međunarodni projekt BEST, financiran iz Fonda za azil, migracije i integraciju Europske unije,  Centar za mirovne studije i Impact Hub Zagreb organizirali su tečajeve s izbjeglicama i drugim migrantima, Bootcampove i Hackathon, na kojima su sudjelovali ljudi iz 15 različitih zemalja koji žive u Hrvatskoj i koji su radili na svojim poslovnim idejama. Sudionici su imali inovativne ideje kako osigurati vlastitu financijsku stabilnost, ali i pomoći društvu. Neke od njihovih ideja uključivale su: pokretanje održivog brenda naočala, satove glazbe pristupačne djeci iz obitelji s niskim prihodima, pokretanje ekološke tvrtke za čišćenje, stvaranje održivih modnih marki i mnogo više!

Jedna od njih je i Anikó Csúszó koja je pokrenula svoj modni brend održivih torbi MY OH MY, čiji se studio se trenutno nalazi u Zagrebu, u koji je stigla prije četiri godine. “Pomoću novčanih sredstava za startupove te poslovnih radionica poput BEST-a, uspjela sam svoju strast za kožnim rukotvorinama pretvoriti u stalni posao”, ističe Aniko.

Podrška je važna svima koji grade nešto ispočetka

Integracija u tržište rada spora je i teška za sve, a posebno za migrantice i migrante, koji ne govore hrvatski jezik i ne poznaju dobro hrvatske zakone i institucije. Zbog toga, CMS kroz različite projekte pokušava osigurati ljudima znanja koja su im potrebna kako bi imali što više informacija. Cilj projekta BEST je izbjeglicama i drugim migrantima koji žive u Hrvatskoj i žele pronaći posao, dati uvid u mogućnosti za integraciju na tržište rada te one koji žele pokrenuti vlastite poslove upoznati s društvenim poduzetništvom.

Jednako kao što je važno osnažiti ljude da bi mogli pokrenuti ono što žele, važno je i da znaju koje ih prepreke očekuju, na što moraju obratiti pozornost, koju papirologiju moraju pribaviti, kako bi bili spremni na različite izazove i kako bi poslovi koji otvore bili što uspješniji. Kroz edukacije su sudionici tako upoznati ne samo s pozitivnim aspektima takvog poteza, već i s mogućim poteškoćama s kojima se svatko tko pokreće vlastiti posao susreće.

Uz to, bitna je i podrška zajednice koja se stvara kroz zajednički rad i druženje. Inspirira vidjeti ljude potpuno različitog porijekla, znanja, obrazovanja, interesa i vrijednosti kako u potpunosti podržavaju jedni druge.

U suradnji s Sveučilištem iz Austrije, BEST je osigurao i ECTS bodove za polaznike edukacija

Tečajevi, radionice i hackathoni bili su dostupni i u drugim EU zemljama, a na njima su mogli sudjelovati stranci koji nisu državljani država članica Europskog gospodarskog prostora. Edukacije su se tako odvijale u Sloveniji, Italiji i Austriji, a provodili su ih sveučilište  FH-Johanneum, organizacije Gain & Sustain, OIKOS, Friuli Innovazione, te Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Suradnja sa Sveučilištem FH-Jo donijela je dodatne benefite za sudionike tako da su za 100 sati radnog opterećenja sudionici mogli ostvariti i 4 ECTS boda, što je bio i dodatan poticaj za studente da se priključe treninzima i radionicama i kroz praktičan rad ostvare dodatne bodove korisne za studij.

BEST projekt omogućio je ljudima dodatni poticaj da grade vlastitu budućnost i ne ovise samo o sustavu koji ne prepoznaje njihovu ranjivost.
Iako je kao i svemu najvažnija sustavna promjena i podrška, BEST projekt kroz svoje aktivnosti podržao je mnoge i  pridonio izgradnji bolje, inkluzivnije i aktivnije zajednice.

Kroz BEST tečajeve i kolektivne razgovore izbjeglice i drugi migranti uživali su u satima obrazovanja, mentorstva i zajedno s predstavnicima organizacija, tvrtki i institucija doprinijeli razvoju produktivnog dijaloga na temu zapošljavanja i samozapošljavanja. Ali ovo ne smije biti kraj, već dio je dužeg putovanja prema društvu bez diskriminacije i jednakih mogućnosti za sve!

New Report

Close