Zeleno gospodarstvo
Nova uredba

Više poduzetnika plaćat će manju naknadu za OIE

Umanjena naknada za sve koji troše više od 500 MWh električne energije godišnje.
Darko Bičak
31. ožujak 2023. u 06:33
Foto: unsplash

Od 18. ožujka je na snazi nova Uredba o kriterijima za plaćanje umanjenje naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju (OIEiVUK), a koja bi trebala olakšati poslovanje mnogim hrvatskim poduzetnicima kojima je plaćanje te naknade značajan trošak jer će im smanjiti godišnju obvezu za ukupno više od 100 milijuna eura.

Naknadu za OIE u Hrvatskoj plaćaju sva kućanstva i svi poduzetnici u iznosu od 0,013936 eura/kWh. Uredbom se omogućuje plaćanje umanjene naknade za sve poduzetnike, neovisno o njihovoj veličini, koji za svoje poslovanje troše puno električne energije, odnosno više od 500 MWh godišnje i koji djeluju u sektoru koji je EU prepoznala kao područja koja treba rasteretiti na ovaj način sukladno Smjernicama o državnim potporama za klimu, zaštitu okoliša i energiju 2022.

Ukupna vrijednost umanjenja iznosi oko 104 milijuna eura. U odnosu na ranije važeću Uredbu, snižena je razina potrošnje s 1000 MWh na 500 MWh, pa će ovo pravo moći ostvariti veći broj poduzetnika. Procjenjuje se da u Hrvatskoj posluje preko 200 tvrtki iz sektora navedenih u Smjernicama, a koji su dovoljno veliki potrošači da udovoljavaju kriterijima iz Uredbe.

Svaki poduzetnik koji zadovoljava kriterije, temeljem izračuna energetskog intenziteta može ostvariti pravo na plaćanje umanjene naknade za 40, 60 ili 75 posto. Za ostvarivanje ovog prava, na propisani se način i s odgovarajućom dokumentacijom trebaju obratiti izravno Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE), koji će odlučiti o zahtjevu i, ako poduzetnik zadovoljava kriterije, izdati mu rješenje o plaćanje umanjene naknade koje vrijedi godinu dana.

Pravo na umanjenje naknade može ostvariti svaki poduzetnik neovisno o svojoj veličini (obrtnici, trgovačka društva) pod uvjetom da im je glavna ekonomska djelatnost (oznaka NACE) obuhvaćena Prilogom 1. i 2. Uredbe (tzv. prihvatljivi sektori), da ostvaruju godišnju potrošnje električne energije od minimalno 500 MWh/godišnje, da posluju minimalno godinu dana, da nisu poduzetnici u teškoćama, da nemaju nepodmirenih dugova i da ispunjavaju uvjet energetske učinkovitosti. Zahtjevi se mogu podnijeti najkasnije do 15. rujna tekuće godine. Iznimno, poduzetnici koji su obveznici sastavljanja konsolidiranih financijskih izvještaja, zahtjev mogu podnijeti najkasnije do 1. studenog tekuće godine. Poduzetnici koji su stekli pravo na umanjenje naknade za OIEiK u protekloj godini, a u cilju daljnjeg ostvarivanja takvog prava, dužni su podnijeti novi zahtjev najkasnije 60 dana prije isteka važenja rješenja.

New Report

Close