Uz ovaj model rada, vaša poslovna budućnost više neće imati granica 

Autor: PD VL native tim , 31. kolovoz 2021. u 11:02
Jedini poslovni model, koji može podržati sve želje i zahtjeve zaposlenika je hibridni model rada.  Foto: Logitech 

Događaji u 2020. radikalno su ubrzali preuzimanje rada na daljinu za mnoge organizacije i time dokazali kako uredsko osoblje ne mora biti vezano za radno mjesto na licu mjesta da bi ostalo produktivno. 

Nakon mnogih osobnih i poslovnih izazova s kojima smo bili suočeni u posljednje vrijeme, potaknulo je kompanije da preispitaju što znači imati fizičko radno mjesto. Prioriteti zaposlenika razvili su se u posljednjih godinu dana. Neki od nas nerado se vraćaju u ured, dok mnogi jednostavno ne mogu dočekati povratak. Većina se slaže da je tradicija uključivanja smjene od 9 do 5 relikt prošlosti i da je potrebno uzeti fleksibilniji pristup. 

Postepeni povratak u ured oblikovat će naučeno iz prisilnog razdoblja rada od kuće. Vremena su se promijenila i zaposlenici žele birati gdje i kada će raditi. Žele izbjeći užurbano putovanje na posao i provesti više vremena s obitelji i prijateljima. Također žele osobno vidjeti kolege i raditi zajedno na ostvarivanju zajedničkih ciljeva u fizičkom prostoru koji nije njihov užurbano prenamijenjeni stol za blagovanje. 

Upravo jedini poslovni model, koji može podržati sve navedene želje i zahtjeve zaposlenika je hibridni model rada, koji se velikom brzinom širi i primjenjuje po kompanijama diljem svijeta. 

Novi model rada, je stigao, kuca nam na vrata 

Kako bi posao nastavio uspješno teći, poslodavci su se našli na raskršću gdje su bili primorani zaposlenicima osigurati sve resurse koji su im potrebni za održavanje produktivnosti (i zdravog razuma), dok su i dalje postizali organizacijske ciljeve. Time se otvorio put hibridnom radnom mjestu koje je definirano kao poslovni model koji kombinira rad na daljinu s uredskim poslom. Možda izgleda drugačije među organizacijama, ali obično uključuje prisutnost skeletnog osoblja na licu mjesta, dok drugi mogu slobodno dolaziti i odlaziti kako žele, u razumnom roku. 

Za mnoge zaposlenike i poslodavce to je optimalna ravnoteža produktivnog rada sa smanjenim stresom.
Foto: Logitech 

To mogu biti isti zaposlenici koji imaju mandat biti na licu mjesta, ili mogu uključivati različite ljude prisutne u različitim danima ili vremenima. Ili jednostavno mogu postojati određeni dani u kojima se od zaposlenika traži da prisustvuju osobnim sastancima. Neovisno o pristupu hibridno radno mjesto općenito omogućuje zaposlenicima priliku da prilagode posao svom životu, umjesto da strukturiraju posao oko fiksnog radnog vremena prijavljenog u ured. Za mnoge zaposlenike i poslodavce to je optimalna ravnoteža produktivnog rada sa smanjenim stresom. 

Hibridno radno mjesto daje prioritet zaposleniku i potiče jaču ravnotežu između privatnog i poslovnog života. Osim toga, može olakšati tjeskobu koju zaposlenici mogu imati u vezi s povratkom u javni radni prostor ili putovanjem u javni prijevoz. Ono je također znatno ekonomičnije radno mjesto jer ne zahtjeva oslanjanje na velike uredske prostore. Time velike organizacije mogu uštedjeti tisuće dolara u troškovima održavanja nekretnina i ureda, dok se istovremeno mladi poslovni ljudi motiviraju za pokretanje vlastitih start up-a i time realiziraju svoje ideje i snove bez većih fiksnih troškova. 

Velika prednost ovog modela rada za organizacije jest da će imati i veći broj talenata za rad jer više neće biti ograničene na zapošljavanje zaposlenika u određenim geografskim regijama. Osim toga, hibridno radno mjesto može pomoći u izgradnji kulture otporne na krize pripremajući organizacije za potencijalne buduće blokade. Budući da mnogi zaposlenici već rade od kuće, njihovo će se radno mjesto lako prilagoditi potpuno udaljenom okruženju ako je potrebno. 

Konačno, hibridno radno mjesto može smanjiti širenje zaraznih virusa jer zaposlenici mogu izabrati rad od kuće ako se ne osjećaju dobro. Također može ponuditi rješenje za organizacije sa zaposlenicima koji nisu – ili možda ne mogu ili nemaju želju postati cijepljeni. 

Hibridno radno mjesto daje prioritet zaposleniku i potiče jaču ravnotežu između privatnog i poslovnog života.
Foto: Canva 

Sve potrebno za Hybrid Business Work Style 

Prošla je godina pokazala da imamo alate, softver i vještine za učinkovit rad gdje god se nalazili, ali također je istaknula i nedostatke rada na daljinu. Mnogi zaposlenici često nemaju tehnologiju koja je potrebna za vrhunski i neometani rad od kuće, a kupovina uređaja za home office dok se ne pronađe najbolji, nikako nema smisla. 

Upravo je iz tog razloga Logitech proizveo one tehnološke uređaje koji u sebi sadrže sve potrebno kako bi njihovi korisnici mogli neometano poslovati bilo kada i bilo gdje. Iznimno su ponosni na sljedeće modele: MK 540 – komplet bežične tipkovnice i bežičnog optičkog miša, C920 – web kamera i slušalice s mikrofonom H340. 

Za funkcionalan rad na računalu, ergonomski i lagani komplet bežične tipkovnice i bežičnog optičkog miša, MK 540 je odličan izbor. Ova tiha tipkovnica s podesivim nagibom otporna je na prolijevanje koje se svima nama zna dogoditi dok uz rad konzumiramo omiljeni čaj ili kavu. Isto tako znakovi otisnuti na tipkovnici otporni su na guljenje, dok je ergonomski miš s naprednim optičkim praćenjem dizajniran za ljevake i dešnjake. Veza ovih uređaja se uspostavlja putem bežičnog USB prijamnika s tehnologijom 2,4 GHz i dometom do 10 m, a trajanje baterije miša je do 18 mjeseci te kod tipkovnice do čak 36 mjeseci. 

Za vrhunsku kvalitetu slike i zvuka pri kreiranju video sadržaja ili sudjelovanju na virtualnim sastancima pobrinut će se web kamera C920, koja na prvu osvaja full HD rezolucijom i autofokusom zaslužnim za automatsku oštrinu slike. Stereo zvuk i automatska prilagodba svjetla omogućavaju snimanje i prijenos procesa igranja na kanalima Twitch i YouTube, a zahvaljujući stereo mikrofonu vaši razgovori će se zasigurno nesmetano odvijati uz kristalno jasan zvuk te bez neugodnih šuškanja i smetnji. Pomoću univerzalne kvačice se može pričvrstiti na tripod stativ te pristaje laptop računalima, LCD i CRT monitorima. 

MK 540 – komplet bežične tipkovnice i bežičnog optičkog miša, C920 – web kamera i slušalice s mikrofonom H340.
Foto: Logitech 

Posljednji model koji će vaše poslovanje dovesti na višu razinu su slušalice s mikrofonom H340One su savršene za svakodnevne audio i video pozive, slušanje glazbe i igranje igara, a sklopivi mikrofon ima mogućnost poništavanja pozadinskog šuma. Opremljene su digitalnim stereo zvukom, dok mekani jastučići pružaju udobnost pri korištenju, pritom pružajući iznimnu jasnoću zvuka. Omogućuju kvalitetan zvuk kao da ste uživo na sastanku a zapravo komunicirate s klijentom/partnerom na drugom kraju svijeta. 

Pandemija nas je osnažila da ponovno zamislimo radno mjesto i mogućnosti za njegovo optimiziranje. Iako se ono može činiti kao odgovor na privremeni problem, ono je doista rješenje za budućnost posla, a uz Logitech uređaje ta budućnost je bliže nego što vi mislite.  

Sadržaj nastao u suradnji s Logitechom. 

New Report

Close