Smart Industry
Razvoj je presudan

Svaki uspjeh započinje jednim korakom

Koncept obuhvaća proizvode i usluge koji su već danas dostupni, koji su u fazi izrade ili čekaju uvođenje te one koje će donijeti ne tako daleka budućnost.

PD VL native tim
16. lipanj 2021. u 22:00
Industrija 4.0 nije privilegija samo nove opreme; István Ács/BOSCH

Naša je strast kretati se, to je ono što nas pokreće. Cilj nam je pomoći našim partnerima na putu do uspjeha i pružiti pravo rješenje za njihove izazove.

Naši kupci mogu s nama samouvjereno ići naprijed u smjeru razvoja, razvoj je presudan u današnjem svijetu koji se uvijek mijenja”, rekao je István Ács, generalni direktor tvrtke Bosch Rexroth Kft, s kojim smo razgovarali o viziji kompanije i rješenjima koja Industrije 4.0 pružaju.

Put do tvornice budućnosti

Bosch grupa i Bosch Rexroth stvorili su viziju vlastite tvornice budućnosti. Kompanija klasificira proizvode obuhvaćene konceptom u tri kategorije. Prva je ‘Now’, koja predstavlja skup proizvoda i usluga koji su već danas dostupni i koje kupci mogu odmah koristiti. To pokazujeda Industrija 4.0 nije utopijska vizija, već suvremen pristup i grupa proizvoda koja već danas postoji.

István Ács

Kategorija ‘Next’ odnosi se na proizvode koji su u fazi izrade ili su već dovršeni i čekaju uvođenje na tržište. ‘Beyond’ je vizija onoga što će donijeti ne tako daleka budućnost. Industriju 4.0 moguće je pokrenuti malim, jednostavnim korakom. István Ács je kao primjer naveo XDK senzor koji pripada grupi “Now”.

Ovaj proizvod može izmjeriti osam parametara, jednostavan je za instalaciju, nakon čega se željeni podaci mogu odmah prikupiti. Uređaj komunicira pomoću Bluetooth tehnologije, uključuje softver i podesivu nadzornu ploču. Time se već mogu postići povećanja učinkovitosti, tj. promatranjem parametara naše opreme.

Ali može se ići dalje: ostavljanje tih podataka u rukama umjetne inteligencije omogućuje preventivno održavanje. To znači da, iako niti jedan od parametara koji se nadgledaju ne doseže sam kritičnu razinu, softver može predvidjeti pogreške kombinirajući mala odstupanja. Stoga ih možemo popraviti prije nego što izazovu isključenja strojeva, što je jedna od najskupljih stvari u industriji.

Prijenos znanja

Industrija 4.0 odnosi se na međusobno povezivanje, digitalizaciju i IoT, koji pružaju mogućnosti koje tržište tek započinje otkrivati.

“Mnogo je kompanija koje čekaju i umjesto njih zauzimaju promatračku ulogu. Drugi, poput Rexrotha, žele voditi procese digitalizacije. Potičemo sve kompanije da pronađu rješenja koja odgovaraju njihovim izazovima, a to mogu biti vrlo jednostavni ili prilično složeni sustavi”, istaknuo je Ács.

Bosch Rexroth također obavlja svojevrsnu misiju u širenju Industrije 4.0, u dosadašnjem prijenosu znanja. Da bi se napravio prvi korak, također je potrebno razmijeniti iskustva, predstaviti međunarodne dobre prakse i domaće reference. Istodobno, kompanija se često susreće s poteškoćama zbog potpuno novog pristupa i novih rješenja koja dolaze s njim.

Bosch grupa nudi ova rješenja svojim partnerima, jer je kompanija i pružatelj i korisnik tih rješenja. “Razvijamo i primjenjujemo, testiramo naša nova rješenja 4.0 u vlastitim tvornicama, što ima brojne prednosti. S jedne strane, u proizvode možemo ugraditi svoje stvarno operativno iskustvo.

S druge strane, našim partnerima možemo pružiti reference iz same proizvodnje. To je dualnost koja nas čini jedinstvenima na tržištu”, naglasio je direktor tvrtke Bosch Rexroth Kft.

Učinkovita, sigurna, inteligentna i umrežena rješenja

Učinkovitost je cilj svih tvrtki. Jedan od načina da se to postigne je poboljšanje i usavršavanje tradicionalne proizvodne tehnologije do krajnjih granica, omogućavajući masovnu proizvodnju u klasičnom smislu. Međutim, tržište se mijenja i sve je veća potražnja za proizvodnjom manjih serija pojedinačnih inačica proizvoda prilagođenih potrebama kupaca.

To tradicionalna masovna proizvodnja ne može, ali rješenja Industrije 4.0 može. “Kažemo da su u tvornici budućnosti samo zidovi učvršćeni. Sve ostalo može se fleksibilno prilagoditi trenutnim proizvodnim potrebama. Ova vrsta fleksibilnosti otvara nove perspektive u proizvodnji”, kazao je Ács.

Jedna od najčešćih sumnji u Industriji 4.0 odnosi se na sigurnost podataka i sigurni softver. Ako su neadekvatni, proizvodnja se može čak i zaustaviti, što će rezultirati očitim gubicima.

“Čitav koncept Industrije 4.0 odnosi se na povezivanje stvarnog i digitalnog svijeta, što jasno postavlja probleme sigurnosti softvera i podataka. Naši kupci također očekuju da na tim područjima ponudimo odgovarajuća rješenja, pa je sigurnost naš glavni prioritet”, rekao je Ács, .

Inteligentna povezana rješenja čine osnovu Industrije 4.0. Gotovo 90 posto proizvoda tvrtke Bosch Rexroth inteligentno je i povezano – sposobno za IoT ili prikupljanje podataka na određeni način.

“Želio bih istaknuti i odmah opovrgnuti uobičajenu pogrešku da je Industrija 4.0, međusobno povezivanje, samo privilegija nove opreme. Pomoću pravih senzora ili, na primjer, takozvanog IoT Gatewaya, postojeća oprema također se lako može povezati s mrežom”, zaključio je direktor tvrtke Bosch Rexroth Kft.

* Sadržaj omogućio Bosch

New Report

Close