Spremni za nove poslovne izazove

Autor: Promo , 29. listopad 2020. u 22:00
Nikola Mišetić, direktor društva STSI

S dosadašnjim stečenim znanjem i referencama te nakon provedene prilagodbe društva, iz STSI-a poručuju da su spremni konkurirati na natječajima za nove poslove.

STSI je član INA Grupe te posjeduje bogato iskustvo u održavanju, modernizaciji i izgradnji procesnih postrojenja i opreme za preradu nafte i postrojenja za istraživanje i proizvodnju nafte i plina.

Kao vodeće društvo u poslovima održavanja u Hrvatskoj, društvo je bitan sudionik energetskog tržišta u regiji. Razgovarali smo s Nikolom Mišetićem, direktorom društva o strateški važnim projektima na kojima trenutno rade, kao i o radu u periodu pandemije.

STSI sudjeluje i u realizaciji jednog od strateški važnih projekata za Hrvatsku – izgradnji LNG terminala.

S konzorcijskim partnerima privodimo kraju radove na infrastrukturi za plutajući LNG terminal na otoku Krku, koji je jedan od ključnih kapitalnih projekata u Republici Hrvatskoj.

Na projektu radimo već više od godinu i pol i to na poslovima isporuke glavne opreme, poput istakačkih ruku, čeličnih konstrukcija pristupa FSRU brodu, opreme za dizelski generator i nekoliko tehnoloških cjelina, od kojih su najvažnije plinovod, sustav vatrozaštite i instrumentacija (kopno + odobalje). Mehaničku kompletiranost cjevovoda i opreme STSI će završiti do kraja listopada, dok će se u studenom izvoditi manji korektivni radovi do tehničkog pregleda.

Koliko je situacija s koronavirusom utjecala na same radove na LNG projektu?

Realizacija radova započetih u travnju 2019. godine i dalje je vrlo zahtjevna zbog pandemije koronavirusa, a svojevrsni izazov je bila isporuka opreme iz država EU pogođenih pandemijom što je uzrokovalo neizvjesnost rokova.

S ciljem prevencije širenja zaraze te u skladu s općim smjernicama INA Grupe, ali i nadležnih tijela, uveli smo niz preventivnih mjera, poput nošenja zaštitne opreme, dezinficiranja, poštivanja fizičke distance i mjerenja temperature svim radnicima pri ulasku na gradilište. Uz to smo broj radnika na gradilištu smanjili na najmanju moguću mjeru, dok su se svi sastanci održavali virtualno ili s minimalnim brojem sudionika.

Prisutni ste i u inozemstvu, konkretno radite na velikom projektu u Bjelorusiji.

Tako je, u STSI-u se možemo pohvaliti i velikim iskustvom i znanjem koje smo stekli radeći na vrlo važnim inozemnim projektima.

Jedan od tih projekata je u Bjelorusiji. Još 2006. godine STSI se usprkos snažnoj konkurenciji uspio izboriti za posao i potpisati ugovor s naftnom kompanijom OAO Naftan iz Bjelorusije. Projekt je podrazumijevao radove na gradnji rafinerijskog postrojenja niskotemperaturne izomerizacije u sklopu rafinerije Naftan koja se nalazi u gradu Novopolocku.

Suradnja s Naftanom se nastavila i u narednim godinama, a za ovog bjeloruskog kupca radimo i danas. Već 2008. godine potpisali smo novi ugovor za izgradnju postrojenja za izdvajanje elementarnog sumpora CLAUS, a 2015. godine Naftan započinje i s potpunom modernizacijom rafinerije, pri čemu smo bili zaduženi za izgradnju novih procesnih postrojenja te potpunu rekonstrukciju postojećih procesnih postrojenja uz primjenu najsuvremenijih procesno-tehnoloških rješenja.

U Bjelorusiji smo prisutni i dalje, a trenutno radimo i na postrojenju za hidroobradu teškog benzina, dizela i kerozina. Završetak radova predviđen je za iduću godinu. Iznimno mi je drago što je STSI-jev tim stručnjaka uspio dokazati svoje znanje i ekspertizu i na jednom ovako kompleksnom projektu. Također, naši radnici imali su se prilike dodatno profesionalno usavršiti radeći na ovim projektima, što će nam, siguran sam, pomoći u razvoju društva u budućnosti.

Najveće ste društvo u Hrvatskoj koje se bavi održavanjem. Kako ste podnijeli teret gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa?

Ovu ćemo godinu zasigurno pamtiti po dosad u povijesti nezabilježenom udaru na naftnu i plinsku industriju koja se u jednom trenutku našla na koljenima.

S obzirom na to da se STSI većinskim dijelom bavi održavanjem postrojenja i opreme za preradu nafte i postrojenja za istraživanje i proizvodnju nafte i plina, kriza je direktno utjecala na poslovnu situaciju u kojoj se našao STSI, a koja nije bila nimalo laka. Ipak, važnim odlukama koje smo donijeli unutar društva prilagodili smo svoje poslovanje kriznim uvjetima, a sve s ciljem očuvanja naše likvidnosti i konkurentnosti na tržištu. Organizacijskim promjenama prilagodili smo strukturu rada na način da sada imamo optimalan broj operativnih radnika u odnosu na one u administraciji, te tako možemo spremnije odgovoriti na zahtjeve tržišta. Interna učinkovitost nam je veća što je važno za zdravije poslovanje našeg društva.

Kakvi su planovi za daljnji razvoj STSI-a?

Krajem 2019. i početkom 2020. godine proveli smo niz promjena u organizacijskoj strukturi, a one su dalje omogućile provođenje nužnih procesnih unaprjeđenja i stvorile preduvjete STSI-u za rad na kompleksnim i većim projektima kao i širenje na nove djelatnosti.

Cilj nam je postizanje veće održivosti poslovanja društva i zato nastavljamo sa osnaživanjem tima jer nam je cilj povećati udio vlastitog rada u ukupnim operativnim prihodima. Znanja i reference imamo i stoga sam uvjeren kako ćemo u narednom razdoblju biti još konkurentniji i efikasniji.

New Report

Close