SLO CRO Poslovni klub okupio je značajne goste na poslovnom doručku u Zagrebu

Autor: Promo , 28. rujan 2018. u 10:26
Foto: Press

Nakon službenog dijela povedena je raprava s mnoštvom pitanja na koja je ministar Ćorić odgovarao osobno, a nakon njegovog odlaska, njegov pomoćnik g. Domagoj Validžić.

Tradicionalni Poslovni doručak SLO CRO Poslovnog kluba okupio je 60-tak gospodarstvenika i eminentnih gostiju iz Slovenije i Hrvatske. Pored Ministra zaštite okoliša i energetike i njegovog pomoćnika g. Domagoja Validžića, nazočni su bili i nj.ek. dr.sc. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj, te aktualni i bivši ekonomski savjetnik na veleposlanstvu g. Bernard Šrajner i mag. Jakob Štunf. Već tradicionalno susretu su se pridružili i počasni konzuli R Slovenije u Hrvatskoj – g.Branko Roglić te R Hrvatske u Sloveniji – g.Božo Dimnik.

Poslovni doručak otvorio je dr.sc. Saša Muminović izlaganjem o važnosti energetike i potrebi stvaranja društvenog, a prije svega političkog koncenzusa oko energetske strategije po ugledu na američki primjer i praksu. Istaknuo je i pohvalio aktivnosti ministarstva na čijem čelu je dr.sc. Ćorić na području investicija i subvencioniranja obnovljivih izvora energije, posebice s osvrtom na projekt Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama kojim je u R Hrvatskoj dodjeljeno bespovratnih sredstva u vrijednosti gotovo 270 milijuna kuna za 77 projekata za preko 500 milijuna kuna investicija. Samo tri velika poduzetnika u Zagorju: AquafilCRO, OMCO i Vetropack Straža izgradit će solarne elektrane skupne snage preko 4 Mwh. Spomenuta je, još uvijek za gospodarstvenike rak rana, naknada za obnovljive izvore energije koja je u 2017. povećana sa 3,5 na 10,5 lipa po kWh, koja je veoma negativno utjecala na konkurentnost velikih izvoznika ne samo prema izravnim konkurentima već i prema konkurentima za investicije u okviru istih grupacija.

Kako je cilj i misija SLO CRO Poslovnog kluna ukazivati na područja gdje su poboljšanja moguća i to moguća u veoma kratkom roku, a najvažnija najmjera promovirati SLO-CRO gospodarsku suradnju, g. Darko Levičar, koordinator partnerstva, predstavio je međunarodno partnerstvo EDISON – Eco Driving Innovative SOlutions and Networking, zaradi kojega je R Slovenija postala: Laboraorij zelene mobilnosti. EDISON partnerstvo danas je prepoznato kao jedan od strateški najvažnijih projekata ekološkog prometa u Europi. G. Levičar je posebno istaknuo planove partnerstva EDISON u Hrvatskoj te suradnju s hrvatskim poduzetnicima, prvenstveno Presečki grupom.
Kratki pozdravni govor nazočnima uputila je i veleposlanica R Slovenije koja je naglasila važnost projekata koji gospodarski dodatno povezuju Sloveniju u Hrvatsku te se time skupa postavljaju pred ostalu međunarodnu konkurenciju.
Službeni dio susreta zaključio je ministar Ćorić koji se osvrnuo na svaki segment u prethodnim izlaganjima, te prihvatio pohvale radu ministarstva, a istovremeno informirao nazočne o pravcima promjena na području naknade za obnovljive izvore energije. Pored toga, predstavio je i dodatne aktivnosti, projekte, na području zelene energije koje provodi ministarstvo. 

Nakon službenog dijela povedena je raprava s mnoštvom pitanja na koja je ministar Ćorić odgovarao osobno, a nakon njegovog odlaska, njegov pomoćnik g. Domagoj Validžić.

New Report

Close