PPD i Zaklada Novo Sutra omogućili djeci iz Siska, Gline i Petrinje ljetovanje iz snova

Autor: PD VL native tim , 14. rujan 2021. u 22:00
U kampu Straško djeca su prošla i škole plivanja, ronjenja, jedrenja, surfanja i kopnene sportove/Ilustracija/Canva

Zaklada i PPD do sada su financirali projekte vrijedne više od 10 milijuna kuna, a uz veliko rođendansko slavlje 18.9. u Petrinji, planiraju nastaviti s redovnim godišnjim natječajima te tako dati priliku za financiranje i drugim razvojnim projektima.

Ljeto je praktički prošlo i još jednom smo se svi podsjetili zašto ga toliko željno iščekujemo svake godine. Ljetni praznici su uvijek zabavni za djecu i izvrsna prilika da obitelji provedu kvalitetno zajedničko vrijeme.

Nažalost, odlazak na more je za neku djecu nedostižan luksuz. U vrijeme kada bi djeca trebala bezbrižno razmišljati o sladoledu na plaži i sudjelovati u morskim aktivnostima s ostalim vršnjacima, mnogi to nisu u mogućnosti ostvariti.

Toga su bili svjesni zaposlenici PPD-a kada su, zajedno sa Zakladom Novo sutra, prilikom obilježavanja 20. rođendana PPD-a uz pomoć centara za socijalnu skrb Sisak, Glina i Petrinja odlučili stipendirati 53 djece do kraja njihova redovita školovanja. Taj broj obuhvaća svu djecu iz dječjeg doma Vrbina u Sisku te djecu s područja centara za socijalnu skrb Sisak, Glina i Petrinja.

Radi se o djeci bez roditelja ili adekvatne roditeljske skrbi, udomljenoj djeci i/ili djeci slabijeg imovinskog stanja. S obzirom na to da zakon sprječava djeci osnovnoškolske dobi isplaćivanje mjesečne stipendije, odlučeno je da, uz informatičku opremu, djeca svake godine odu i na more.

Djeci srednjoškolske dobi isplaćivat će se mjesečna stipendija sve do kraja njihova redovitog obrazovanja, što znači da će se stipendije nastaviti isplaćivati u slučaju upisa više škole ili fakulteta. Kada sva djeca navrše dovoljan broj godina, financirat će im se polaganje vozačkog ispita.

Od 53 djece, ove godine ih je 29 bilo na ljetovanju na otoku Pagu u kampu Straško od 15. do 22. 8./Kecerin sport/Zaklada Novo sutra

Ljetovanje na Pagu

Djeca su boravila u sportskom kampu u kojem im je osigurana škola plivanja, skakanja, jedrenja, surfanja, penjanja po stijenama, ronjenja s bocama, skijanja na vodi, vožnja kajacima i supovima, vožnja na bananama te brojne druge vodene atrakcije i grupni kopneni sportovi.

Uz cjelodnevni nadzor i animaciju, djeca su uživala u zabavama, izazovima i natjecanjima, ostvarila su nova prijateljstva i očarala svoje trenere i animatore.

Tjedan je bio pun divnih sadržaja pa nije ni čudo da je rastanak svima teško pao, međutim najvažnije je da su se djeca vratila prepuna dojmova i bogatija za jedno predivno iskustvo. Kako ne bi imali dodatni trošak za ljetovanje i kako bi mogli sudjelovati u svim aktivnostima koje požele, djeci je uoči ljetovanja osigurana kompletna oprema tj. sve što djeca trebaju za bezbrižno ljetovanje.

Djelatnici Kecerin Sport Teama izrazili su sreću i zadovoljstvo što su bili dio prekrasnog projekta kojim je djeci pružena mogućnost upoznavanja pregršt novih prijatelja i sportova. Prema riječima trenera, bilo je puno sreće, zabave i veselja, a po povratku svi su izrazili želju i nadu da se vide i dogodine.

Vodeni sportovi bili su u fokusu dječje zabave/Kecerin sport/Zaklada Novo sutra

Saša Petrić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Glina, pojasnio je kako, slušajući ideju PPD-a kako da pomognu određenoj djeci osnovnog i srednjoškolskog uzrasta s područja pogođenim prošlogodišnjim potresom, naprosto nije mogao vjerovati što će se sve omogućiti djeci.

Nakon izrazito teške godine zahvaćene pandemijom i razornim potresima, odlučili smo cjelokupan godišnji budžet namijenjen za financiranje projekata preusmjeriti u najveće centre zahvaćenog područja Siska, Petrinje i Gline.

Po uzoru na naše već realizirane projekte, odlučili smo i ovaj projekt usmjeriti na djecu jer smatramo da su u prethodnom periodu bili pod jako velikim stresom i opterećenjem te da bi im baš ovakve stvari pomogle da barem na trenutak zaborave te teške trenutke.

Osim toga, želimo njihovo školovanje i obrazovanje u budućnosti učiniti lakšim te im pružiti priliku da se ostvare u područjima u kojima žele. Izrazito smo zadovoljni suradnjom s centrima za socijalnu skrb Sisak, Petrinja i Glina, te dječjim domom Vrbina iz Siska i operativnim provođenjem svih postupaka – izjavio je Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra.

Puni energije za novo sutra uz mnoge poznate

A kao šlag na kraju, za svoje rođendansko slavlje PPD i Zaklada Novo sutra organiziraju veliki event u Petrinji, gdje će se, uz atraktivan edukativni, zabavni i sportski sadržaj, predstaviti projekt stipendiranja, u nadi da će događaj inspirirati i vratiti nadu tamo gdje je najpotrebnija, ali i podržati mlade.

Za edukaciju će biti zadužen popularni voditelj Luka Bulić koji će kroz eko kviz provjeriti koliko mlade generacije brinu o okolišu, a koji će biti i jedan od voditelja cijelog eventa uz Doris Pinčić.

Za sportski sadržaj i grupne igre bit će zadužen poznati voditelj i trener Mario Mlinarić pod čijim budnim okom će se djeca moći okušati u potezanju užeta, skakanja u vreći, guranja kotača i ostalim zabavnim aktivnostima.

Oni najhrabriji okušali su se i u ekstremnim sportovima/Kecerin sport/Zaklada Novo sutra

Zabavni program tu ne staje jer, osim toga, svi posjetitelji imaju priliku okušati se u “Čovječe, ne ljuti se”, real size Jengi i potapanju brodova, dok će najmlađi energiju potrošiti na raznim napuhancima.

Najvažniji dio programa ipak će biti predstavljanje projekta koji će pomoći štićenicima doma za nezbrinutu djecu i socijalno ugroženoj djeci s potresom pogođenog prostora. Ove godine Prvo plinarsko društvo slavi dvadeseti rođendan.

Nakon 20 godina rada, tvrtka PPD izrasla je u PPD grupu koja okuplja timove plinskih stručnjaka i profesionalaca u istoimenim tvrtkama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji, BiH i Italiji.

U svom radu i poslovanju, posebnu su pažnju posvetili očuvanju okoliša i društvenoj odgovornosti, a prioritet su im moderna rješenja kojima sustavno ulažu u budućnost.

* Sadržaj omogućio PPD

#ppd #goodcompany

Emocije na vrhuncu

Posebno je emotivan bio trenutak roditeljskog sastanka u Glini kada su roditelji djece (osnovna i srednja škola) čuli prezentaciju PPD-a. Šok, nevjerica, potpuni muk u sali praćen osmjesima na licima roditelja ostat će nam svima u pamćenju - rekao je Petrić.

Jednake mogućnosti

Alenka Ljubešić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Sisak naglasila je da je projekt iznimno značajan za svu djecu jer, osim novih doživljaja i iskustava, djeca stječu nova prijateljstva, a takve su aktivnosti u projektu poseban vid podrške u prevladavanju traumatskih posljedica nedavnog potresa. Ovaj sveobuhvatni projekt omogućava djeci iz sustava socijalne skrbi jednake mogućnosti i njihovo osamostaljivanje te je iznimna čast sudjelovati u njemu - dodala je ravnateljica Ljubešić.

New Report

Close