Zeleno gospodarstvo
Udruga XEnergy

Pokrenuta mreža za jednaku vidljivost uspješnih žena i muškaraca u energetskoj tranziciji

Strukturne promjene i transformacija energetike prema obnovljivim izvorima, digitalizaciji i inovati vnim poslovnim modelima daje puno više mogućnosti za veću uključenost žena od nekadašnje ‘klasične’ energetike.

Tajana Tretnjak
30. ožujak 2023. u 21:59
Foto:Slavko Midzor/PIXSELL Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Mreža za promicanje žena u energetskoj tranziciji – XEnergy je novoosnovana udruga koja okuplja stručnjake koji će raditi na jačanju uloge i vidljivosti žena u različitim područjima važnim za energetsku tranziciju, od energetike, inovativnih tehnologija, znanosti do financijskog sektora. Njihova misija je osnažiti poziciju i vidljivost žena u energetskoj tranziciji te promicati principe održivog razvoja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Udrugu su osnovale tri žene, prof.dr.sc. Nela Vlahinić Lenz s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, mr.sc. Nina Dusper Sušić iz Hitachi Energy i Martina Biondić, MBA iz HEP-ODS-a, koje predstavljaju tri ključna područja – znanost, privatni i javni sektor čija suradnja i povezanost čine temelje energetske tranzicije.

Uz žene 50 posto lakše

”Danas je pravi trenutak za ostvarenje naših ciljeva. Strukturne promjene i transformacija energetike prema obnovljivim izvorima, digitalizaciji i inovativnim tehnološkim i poslovnim modelima daje puno više mogućnosti za veću uključenost žena od nekadašnje ‘klasične’ energetike vertikalno integriranih kompanija. Ne govorimo samo o energetici, ona je core, ali energetska tranzicija mijenja modele poslovanja u svim drugim sektorima – industriji, transportu, turizmu, poljoprivredi, uslugama. Otvaraju se nova radna mjesta i potrebna su nova znanja koja su često interdisciplinarna, kreativnost i socijalne vještine jer projekti energetske tranzicije imaju i veliki utjecaj na društvo i lokalnu zajednicu. Poznato je da su žene bolje u tzv. soft vještinama koje su neophodne kod usklađivanja interesa različitih dionika te doprinose timskom radu kroz drugačiji način razmišljanja i donošenja odluka. Stoga želimo u suradnji s muškim kolegama raditi na osnaživanju žena koje mogu i trebaju dati veći doprinos energetskoj tranziciji”, rekla je predsjednica XEnergy Nela Vlahinić Lenz.

Martina Biondić, MBA iz HEP-ODS-a, tajnica Udruge istaknula je da im je u Udruzi važno da osim energetike obuhvate i rodnu tranziciju. “Važno je da sa znanjem i iskustvom prolazimo i kroz rodnu tranziciju u Hrvatskoj i da pokušamo osvijestiti da su žene sastavni dio procesa, jer tranzicija je sama po sebi ionako već dovoljno teška, a ako će oba roda sudjelovati, bit će 50 posto lakša nego što je sada”, objasnila je, a upravo je ta sinergija sadržana u nazivu Xenergy. X kao ženski kromosom, a Energy predstavlja sinergiju ženske i muške energije te međupovezanost različitih sektora koji prolaze kroz duboku transformaciju koju nazivamo energetska tranzicija.

Osim osnivačica, u Upravnom odboru su mr.sc. Gordan Kolak iz Končar Grupe te doc.dr.sc. Goran Majstrović s Energetskog instituta Hrvoje Požar. Važnu ulogu u radu XEnergy ima i Savjetodavni odbor koji okuplja brojne istaknute i prepoznatljive žene i muškarce iz različitih sektora i industrija uključenih u energetsku tranziciju, koji će aktivno raditi na strategiji i politici XEnergy, a članovi odbora okupili su se u ožujku na svom prvom sastanku u zagrebačkom Almeria Centru.

Održivije i pravedniji društvo

”Situacija s kojom se u elektroindustriji susrećemo je da svakim danom imamo sve manje ženskog potencijala i jako je teško naći potencijal iz kojeg bismo dalje gradili priču jednog otvorenog i transparentnog odnosa u kojem svi imamo jednake prilike. Izuzetno nam je drago da možemo biti dio grupe koja će promicati upravo tu jednakost u segmentu koji je dosta konzervativan, jer energetika je sama po sebi vrlo konzervativna i u njoj je angažirano jako malo žena, a te žene možda i ne vide svoju priliku. Isto tako je važno razumjeti koji potencijal izlazi s hrvatskih sveučilišta i koliko ga tu stvarno ima, a koji sutra može biti budućnost naše industrije”, rekao je Gordan Kolak iz Končar Grupe te objasnio da je i s njihove perspektive važno pokazati koliko im je stalo da se žene više uključe u ovu industriju, da više sudjeluju u decision makingu te da budu vidljivije nego do sada.

”U našoj industriji imamo 16 pridruženih kompanija, a samo u jednoj imamo ženu u upravi”, osvrnuo se te dodao: “Većim dijelom smo muška kompanija i postoje segmenti Končara u kojem ima prostora za žene, primjerice Institut koji ima doista kvalitetan potencijal u ženama, dok se žene teže odlučuju za sudjelovanje u proizvodnim procesima i tu imamo ogromne izazove. Radimo na tome da se situacija malo izmijeni, ali to je pitanje cijelog životnog ciklusa. Pitanje je našeg obrazovnog sustava, koliko potiče žene da se zainteresiraju za tu industriju i da u toj industriji naprave neke veće iskorake, a nama je svakako stalo da u tom segmentu damo svoj doprinos”.

Darjan Budimir, zamjenik direktora u Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE), kao član Savjetodavnog odbora aktivno želi doprinijeti postizanju ciljeva XEnergy te potaknuti druge na uključivanje u ovu važnu temu.

”Kao muškarac u energetskom sektoru, prepoznajem važnost uključivanja svih spolova u energetsku tranziciju te snažno podržavam inicijative koje promiču ravnopravnost spolova u ovom području. Žene su ravnopravni partneri na tržištu rada i smatram da se ljudi gledaju isključivo po kriteriju izvrsnosti. Klimatske promjene predstavljaju globalni izazov koji zahtijeva multidisciplinarni pristup i zajedničke napore svih aktera, bez obzira na spol. Vjerujem da XEnergy igra važnu ulogu u stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg okruženja za sve i podržavam njihove napore u promicanju jednakih mogućnosti za sve spolove u energetici.

Uz podršku organizacija poput XEnergy, možemo postići napredak prema održivijem i pravednijem društvu u kojem se cijene doprinosi svih spolova. Ponosan sam što i u HROTE-u, kao iznimno važnom dijelu energetskog sektora, dijelimo takve vrijednosti. Kao član XEnergya, radujem se budućoj suradnji s ostalim članovima i zajedničkim projektima na postizanju brže, održivije i inkluzivnije energetske tranzicije u Hrvatskoj”, izjavio je.

Udruga nudi različite aktivnosti za članove, što uključuje program mentoriranja namijenjen isključivo ženama na početku karijere koje će imati priliku učiti od iskusnijih kolegica i kolega, networking kroz okrugle stolove, panel diskusije, edukacije, studijske posjete energetskim postrojenjima, ali i razna društvena događanja jer poslovni networking je izuzetno bitan za razvoj karijera, pogotovo za žene koje zbog obiteljskih razloga često propuštaju ovaj oblik poslovnog razvoja.

Članovi Savjetodavnog odbora novoosnovane udruge XEnergy

Uz članove Upravnog odbora, važnu ulogu u udruzi imaju i članovi Savjetodavnog odbora koji čine predsjednica odbora, dr. sc. Minea Skok iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, dr. sc. Kristina Čelić, ravnateljica Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze, mr. sc. Tina Jakaša, voditeljica razvoja energetskih proizvoda u Petrolu, Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave u Privrednoj banci Zagreb, Vlatka Kamenić Jagodić, direktorica Sektora marketinga i korporativnih komunikacija u Grupi KONČAR, prof. dr. sc. Daria Karasalihović Sedlar s Rudarskog-geološkog-naftnog fakulteta Zagreb, prof. dr. sc. Ankica Kovač, voditeljica laboratorija za elektroenergetiku na FSB-u, mr. sc. Ivona Štritof, direktorica u Digit2Energyju i članica Odbora za žalbe u ACER-u, Darjan Budimir, zamjenik direktora HROTE-a, prof. dr. sc. Saša Drezgić, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Saša Jovičić, partner u Wolf Theissu, prof. dr. sc. Vitomir Komen, direktor DP Elektroprimorje u HEP-ODS-u, prof. dr. sc. Igor Kuzle, voditelj laboratorija za napredne elektroenergetske mreže na FER-u, Daniel Majer, vlasnik Supracontrola, Zoran Obradović, direktor WPD Adria, Bruno Štambak, pomoćnik direktora Sektora za razvoj, priključenja, izgradnju i upravljanje imovinom u HOPS-u, Krešimir Ugarković, direktor Sektora za upravljanje imovinom u HEP-ODS-u i član Nadzornog odbora HOPS-a i dr. sc. Lahorko Wagmann, direktor Sektora za električnu energiju u HERA-i.

I na kraju, XEnergy želi kroz rad svojih članica i članova zastupati politike i mjere kojima se povećava uključenost i vidljivost žena na poslovima vezanim uz energetsku tranziciju jer se time direktno doprinosi održivosti i ubrzanju zelene tranzicije. XEnergy želi osnažiti svoju ulogu, kao i ulogu svojih članica i članova u donošenju odluka nositelja politika.

Ukloniti stereotipe

Mr.sc. Nina Dusper Sušić iz Hitachi Energy, direktorica za područje Balkana, naglasila je da je manje žena u energetici, koja i povijesno nije toliko zanimala žene te i danas studentice fakulteta elektrotehnike, računarstva uglavnom idu u smjeru IT-a ili softvera, a rijetke se odlučuju za energetiku.

”Cilj ove udruge je to promijeniti i veliki je zadatak pred nama jer ne možemo ni mi povećati vidljivost žena ukoliko ih to niti ne zanima. Želimo pokazati mladim djevojkama da je moguće biti uspješan u energetskom sektoru i da žene mogu izvršavati najviše funkcije i to vrlo kvalitetno. Želimo pokazati da postoji kvalitetna sredina za napredovanje, maknuti stereotipe mačizma u energetici kojih nažalost i dan danas ima”, istaknula je Nina Dusper Sušić te dodala da je vani više žena u javnom sektoru, primjerice u mnogim zemljama u regiji žene su i na najvišim funkcijama tako da sektor nije zatvoren za žene.

Krajem svake godine XEnergy će predstaviti jednu inspirativnu ženu u području energetske tranzicije koja je dala značajan doprinos održivom razvoju te može i treba predstavljati uzor, posebice studenticama i mladim ženama na početku karijere. Dajući pozornost kreativnim, vrijednim i upornim ženama, stvara se ozračje u javnosti koje će biti više senzibilizirano na pitanja rodne ravnopravnosti i različitih, suptilnih ili manje suptilnih barijera s kojima se suočavaju žene na svom profesionalnom putu.

Udruga XEnergy tek je osnovana, ali je ambiciozno krenula s radom te je dobila potporu i partnerstvo s Europskom Investicijskom Bankom (EIB) i s Global Women’s Network for the Energy Transition (GWNET), međunarodnom ženskom mrežom iz Beča.

New Report

Close