Plaćanje mobitelom u regiji omogućio ovaj fintech iz Zagreba

Autor: Promo , 21. listopad 2017. u 13:45
Foto: promo

Financijsko-softverska tvrtka Mercury Processing Services International, s više od 300 zaposlenika iz Zagreba slavi 10. godina nizanja uspješnih inovacija.

Prva emulacija kartice na mobitelu

Mercury Processing Services International je nastao 2009. godine spajanjem dva najjača kartičarska poslovanja u regiji, Banke Koper i PBZ Grupe, i danas je vodeći pružatelj platnih usluga u regiji. Riječ je o fintechu, kompaniji koja spaja financije i ICT tehnologije, koji je nastao davno prije nego je fintech postao popularan pojam u globalnoj startup kulturi. Štoviše, iza ovog fintecha, čija je glavna i osnovna usluga procesiranje kartica za banke, nalaze se ekspertiza, reference te poslovni i tehnološki uspjesi koji se nižu već gotovo pola stoljeća. A ti rezultati postignuti su kroz lokalno projektiranje, razvoj i programiranje, jer Mercury Processing Services International ima sjedište u Zagrebu i u Ljubljani.

Baš taj Mercury PSI, jedna je od prvih financijsko-softverskih tvrtki u svijetu koja je omogućila plaćanje mobitelom: samo prislonite mobitel s NFC-om na prodajnom mjestu, i to je to! Iako je danas postalo uobičajeno da se u trgovini plaća i mobitelom, prvo rješenje koje je to praktično omogućilo korisnicima American Expressa razvijeno je prije svega pet godina, i to u Zagrebu.

Godine 2014. Mercury Processing Services International je napravio host card emulation (HCE) projekt za NFC plaćanja American Express karticama u PBZ Grupi. Ta se tehnologija među prvima počela koristiti u Hrvatskoj, a danas je u upotrebi po cijelom svijetu i u standardnoj je ponudi svih većih banaka i svih velikih kartičnih kuća.

Doveo Google i Apple u regiju

Zadnje dvije godine, Mercury Processing Services International je dodatno pomaknuo granice onoga što je moguće za finteche. Prvi je fintech u Europi koji je u suradnji s VISA-om omogućio plaćanja Google Payom. Godine 2018. na taj je način uveo Google Pay u Hrvatsku i prvi omogućio njegovo komercijalno korištenje. Godine 2019. omogućio je plaćanja i Apple Payom.

Mercury Processing Services International Company Video from Mercury PSI on Vimeo.

Takve uspjehe nije moguće postići bez fokusa na zaposlenike i korisnike. Dok mnoge kompanije danas pričaju o multikulturalnosti, raznolikosti, međunarodnom okruženju, agilnom načinu rada i inovativnoj i dinamičnoj radnoj okolini, u Mercury Processing Services International su to temelji od kojih se polazi. I to se u poslovnom svijetu prepoznaje – Mercury Processing Services International od ove godine je dio vodećeg pružatelja platnih usluga u Europi, Nets Grupe.

Kako su procesiranje kartica za banke te razvoj financijskih i softverskih inovacija temelj poslovanja tvrtke razvoj se radi po agilnoj metodologiji na dvije lokacije: u Zagrebu i Kopru. Uz mogućnost da rade na razvoju inovacija koje mijenjaju svijet financija na globalnoj razini, interna istraživanja u Mercury PSI pokazala su da zaposlenici preferiraju ostati u tvrtki ponajviše zbog ova tri razloga:

  • Mogućnost za kontinuirano učenje i napredovanje

  • Rad na zanimljivim projektima

  • Pozitivna i motivirajuća radna okolina

U istraživanju, zaposlenici su rekli da vjeruju kako je ključ tvrtkinog uspjeha upravo u tome što se uz izazovne projekte tijekom kojih na poslu provode većinu vremena i većinom rade s kratkim rokovima i visokim očekivanjima – tvrtka se jako trudi svojim zaposlenicima užurbanu svakodnevicu učiniti što opuštenijom i nasmijanom. Time je, kao i svojom raznovrsnošću – Mercury PSI trenutno zapošljava ljude iz 20 različitih zemalja – uspio stvoriti vlastitu internu kulturu kakvu mnogi samo sanjaju, kulturu koja zaposlenicima donosi zadovoljstvo i uspjeh u radu. Svi su oni deseti rođendan tvrtke proslavili na internom okupljanju u zagrebačkoj Laubi, jednodnevnom teambuildingu u Humu u Istri te ga dodatno obilježili posebnim micrositeom.

New Report

Close