Zeleni plan – prilika za hrvatsko gospodarstvo
hrvatsko gdospodarstvo

Otvara se niz prilika za naše poduzetnike

Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, naglasio je da je plan veliki korak u energetskoj transformaciji i otvara niz prilika i za hrvatsko gospodarstvo te se svi tome moramo prilagoditi.

Darko Bičak
30. studeni 2020. u 21:59
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Zeleni plan se obično veže isključivo uz energetiku i održivost, no to je puno šire područje koje obuhvaća od transformacije društva, digitalizacije, financiranja i ostalog, rečeno je na otvaranju konferencije “Zeleni plan – Prilika za hrvatsko gospodarstvo”, u organizaciji Poslovnog dnevnika jučer u Zagrebu. Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, naglasio je da je plan veliki korak u energetskoj transformaciji i otvara niz prilika i za hrvatsko gospodarstvo te se svi tome moramo prilagoditi.

“I Hrvatska je osjetljiva na prijetnje klimatskih promjena te smo se i zbog toga priklonili Zelenom planu, koji nijednu članicu EU ne ostavlja na začelju nego svima daje priliku za razvoj. Očekuju nas sve strože ekološke norme, u smanjenju emisija CO2 te će ciljevi biti sve viši. Mi ćemo fokus staviti na učinkovito zgradarstvo, dekarboniziranu energetiku te čisti prijevoz. EU će za to angažirati minimalno 100 milijardi eura, a barem 30% novca iz programa Next Generation, od ukupno 700 milijardi, bit će usmjereno na zelene projekte.

I situacija uslijed Covida-19 je pokazala koliko su energetski dobavni pravci osjetljivi na ugroze te se pokazalo da su decentralizirani projekti obnovljivih izvora energije nužni i strateški te će i dalje biti u fokusu hrvatske Vlade”, kazao je Milatić.

New Report

Close