Najava jubilarnog 30. Međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin

Autor: Sponzorirani članak , 19. ožujak 2015. u 07:00
Press photo

Susreti su bili i ostali najveća arena, na kojoj se putem znanstvenih i stručnih predavanja, panel-diskusija, okruglih stolova i ostalih načina izlaganja te uz potporu brojnih medija, raspravlja o najnovijim dostignućima i kretanjima u području razvoja plinskoga gospodarstva Hrvatske, Europe i svijeta.

Opatija će po trideseti put zaredom od 6. do 8. svibnja ugostiti najveću plinsku konferenciju i izložbu plinske opreme u jugoistočnoj Europi. Međunarodne susrete, koje organiziraju Centar za plin Hrvatske i Hrvatska stručna udruga za plin, prati visoka reputacija s izrazitim znanstvenim i stručnim karakterom. Susreti su bili i ostali najveća arena, na kojoj se putem znanstvenih i stručnih predavanja, panel-diskusija, okruglih stolova i ostalih načina izlaganja te uz potporu brojnih medija, raspravlja o najnovijim dostignućima i kretanjima u području razvoja plinskoga gospodarstva Hrvatske, Europe i svijeta. 

Ovaj skup bio je dobar poticaj za izradu raznih studijskih materijala, planiranje izgradnje i izgradnju pojedine faze plinske mreže Hrvatske. Stvoreni su preduvjeti da se tekuća goriva u urbanim mjestima, a posebno u turističkoj regiji supstituiraju prirodnim plinom. Proširila se mreža obrazovanja na svim razinama školovanja, a u sam proces obrazovanja uključeni su i korisnici plina. Pripremljeno je puno udžbenika, priručnika, propisa, pravilnika i brošura kao pomoć u procesu obrazovanja. Uznapredovala je pokrivenost plinskom transportnom mrežom na više od 90% područja Hrvatske, dok je priključenost potrošača na plinski sustav porasla na više od 50%. Stručne poruke skupa bitno su promijenile stručno, ali i javno mišljenje svih onih koji rade ili koriste plin, a kojih danas nije malen broj. Došlo se do mišljenja da je plin od fosilnih energenata ekološki najprihvatljiviji, da je cjenovno i energetski najefikasniji. Kroz prikazani skup u Opatiji u trideset godina rada prošli su mnogi stručnjaci, ali i novinari koji su prenijeli znatan broj različitih poruka, posebno onih koje su prilagođene općoj javnosti.

Jubilarni će Susret u skladu s tradicijom okupiti oko 500 utjecajnih stručnjaka za plin iz zemlje i inozemstva. Očekuju se predstavnici oko 200 energetskih poduzeća i organizacija, usko povezanih s plinskim gospodarstvom, iz Hrvatske i dvadesetak zemalja. Program je podijeljen na 8 vrlo zanimljivih tematskih cjelina čime će konferencija pokriti sve aktualnosti koje trenutačno prate razvoj plinskoga gospodarstva u Hrvatskoj i svijetu. Pedesetak uglednih predavača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Srbije, Velike Britanije i, dakako, Hrvatske održat će zanimljiva izlaganja o aktualnim temama.

Rad jubilarnog skupa započet će pozivnim predavanjima na temu razvoja plinskoga gospodarstva uz smanjenje emisije CO2, rast uporabe obnovljivih izvora energije s ekonomskom održivosti i porastom energetske učinkovitosti. Održat će se i niz zanimljivih prezentacija o novim tehnološkim rješenjima u plinskom gospodarstvu i energetici.  

U okviru teme „Očekivani pravci razvoja informatičkih i pametnih tehnologija u plinskim i energetskim sustavima“ bit će riječi o primjeni web i mobilnih aplikacija u komunikaciji između opskrbljivača i kupaca prirodnog plina.

Operator transportnog sustava prirodnog plina Plinacro nizom će stručnih izlaganja predstaviti nove razvojne projekte u pogledu izgradnje novih dobavnih pravaca putem Jadransko-jonskog plinovoda, rekonstrukcije plinovoda Rogatec-Lučko te projekta kompresorske stanice na plinskome transportnom sustavu

Održat će se interaktivna panel-diskusija pod naslovom "Opskrba plinom u uvjetima liberalizacije". U raspravi će sudjelovati predstavnici HERE i brojnih tvrtki koje se bave opskrbom plinom.  Održat će se i znatan broj zanimljivih prezentacija koje će potvrditi tezu da bi obnovljivi izvori energije i distribuirana proizvodnja energije trebali biti temelj energetike otoka uz mogućnost konkurencije raznih vrsta opskrbe (LPG, LNG, CNG i bioplin).

Jubilarni Susret analizirat će kakva je trenutačno sigurnost opskrbe plinom u uvjetima geopolitičkih utjecaja na liberalizaciju u prostorima Europe i Azije te poglavito na jugu Europe, kako Hrvatska i regija jugoistočne Europe mogu ostvariti potrebne prekogranične interkonekcije te koja je uloga skladišta plina u sigurnosti opskrbe prirodnim plinom u uvjetima liberalizacije.

Vrlo važna tema koju će obraditi jubilarni skup jest i operativna problematika distributera plina i industrije te tehnički propisi i pravila struke za sigurnu i efikasnu uporabu plina..

I ove godine bit će organizirana vrlo zanimljiva posterska sekcija na kojoj će svi sudionici moći pronaći brojne stručno korisne informacije. U okviru toga bit će predstavljeno desetak vrlo kvalitetnih i zanimljivih radova iz različitih područja plinskoga gospodarstva.

Susret će biti popraćen i najvećom izložbom napredne plinske tehnologije i usluga u jugoistočnoj Europi, na kojoj će se okupiti četrdesetak domaćih i stranih izlagača, uglavnom proizvođača i zastupnika plinske opreme, kao i brojne druge renomirane tvrtke prisutne na tržištu plina.

Ovo je događanje izvanredna prilika svim sudionicima tržišta plina za komercijalno predstavljanje tehničkih rješenja tvrtke te jedinstveno mjesto za uspostavu kontakata s ključnim kreatorima energetske politike u RH, liderima istaknutih hrvatskih i europskih energetskih subjekata, proizvođačima i zastupnicima plinske opreme, distributerima plina i predstavnicima domaćih i međunarodnih znanstvenih institucija.

U skladu s Planom stručnog usavršavanja Hrvatske komore inženjera strojarstva (HKIS) za 2015. godinu prisutnost i sudjelovanje na konferenciji donose čak 20 bodova (od čega 4 iz legislative).

Ovdje pronađite pojedinosti o programu konferencije.

Prijavite se na: opatija@hsup.hr, www.hsup.hr i 01 6189 592.

New Report

Close