Svijet novca
Svijet novca

Mali poduzetnici dobili digitalni alat za financije

Aplikacija Fira novi je igrač na domaćoj fintech sceni.

Lucija Špiljak
29. travanj 2022. u 13:33
Idejni začetnici aplikacije Damir Kovačević, Marko Jurjević i Zvonimir Relja/PD

Prošlog tjedna domaća FinTech scena dobila je novog tehnološkog igrača – riječ je o aplikaciji FIRA, prvoj na domaćem tržištu koja je namijenjena digitalnom vođenju financija.

Nastala je u suradnji s poduzetnicima koji će od nje imati i najviše koristi – omogućava brže, lakše i jednostavnije praćenje financija obrtnika te malih i mikro poduzetnika, a usto nudi i zamjenu za standardne bankarske usluge i jednostavniju suradnju i komunikaciju s računovodstvom.

Niz mogućnosti

“Iako se većina financijskih procesa još uvijek najčešće obavlja samostalno, uz korištenje vanjskih računovodstvenih servisa te minimalno korištenje prednosti koje omogućava primjena modernih tehnoloških rješenja, dobra je vijest da se ovo ipak mijenja. FinTech usluge u posljednje su vrijeme postale značajan pokretač ne samo dinamičnog financijskog sektora, već i globalnog gospodarstva, čime se postiže veća učinkovitost poslovanja.

Drugim riječima, ubrzanim razvojem tehnologije, financijskih aplikacija, cloud servisa i posebnih softvera te brojnim inovacijama bankarskih usluga, tvrtke više ne ovise isključivo o bankarskom sektoru i uslugama vanjskih tvrtki za računovodstvene usluge”, kažu idejni začetnici aplikacije Damir Kovačević, Marko Jurjević i Zvonimir Relja.

Ističu pritom da gotovo 50 posto udjela u ukupnom broju zaposlenih čine upravo obrtnici i mikro te mali poduzetnici koji osim što su značajan dio hrvatskog gospodarstva, ujedno su poduzetnički segment koji od prve hrvatske FinTech aplikacije u praksi može imati najviše koristi.

“Od procesa izrade ponuda, predračuna ili računa koji se izvršavaju jednostavnim odabirom raspoloživih predložaka i koje svaki korisnik može dodatno prilagoditi vlastitim potrebama, do izravnog slanja dokumenata klijentu putem e-maila, integriranog QR koda koji olakšava plaćanje, automatskog izračuna iznosa u stranim valutama prema aktualnom tečaju HNB-a, povezanosti sa sudskim registrom koji ubrzavaju unos podataka o novim klijentima i ponavljajućih računa – FIRA je učinkovit alat u digitalnoj transformaciji upravljanja financijama u čiji su se proces izrade uključili i sami obrtnici i poduzetnici koji su svojim savjetima iz prakse pomogli stvoriti optimalno korisničko iskustvo i maksimalnu učinkovitost”, ističe izvršni direktor FIRA-e Marko Jurjević.

Najviša razina sigurnosti

Ono što FIRA-u izdvaja na tržištu od sličnih aplikacija je mogućnost otvorenog bankarstva, odnosno sigurnog i jednostavnog povezivanja bankovnih računa različitih hrvatskih banaka na jednom mjestu, na bilo kojem pametnom uređaju.

Algoritam aplikacije samostalno provjerava status plaćanja izlaznih računa usporedbom s prometom po bankovnim računima.

Kako bi se osigurala najviša razina sigurnosti zaštićenih korisničkih podataka, u razvoj FIRA-e uključio se i varaždinski tehnološki startup Identity Consortium, inače kreator Identyum digitalnog ID novčanika, prvi pružatelj usluga informiranja o računu u ovom dijelu Europe, s licencom Hrvatske narodne banke. Iz FIRA-e kažu da zainteresirani mogu isprobati aplikaciju bez dodatnih troškova tijekom 30 dana.

New Report

Close