Inkubator kreativnih industrija za uzlet malog i srednjeg poduzetništva

Autor: Promo , 25. studeni 2019. u 22:00
Koprivnica je jedan od gradova koji zna kako doprinijeti konceptu Digitalne Hrvatske/SHUTTERSTOCK

Pravovremeno informiranje i svojevrsna edukacija građana i javnosti imperativ su u uvođenju digitalnih usluga kako bi prijelaz bio što bezbolniji i u logičkom slijedu.

U doba kada digitalna transformacije postaje jedini kontekst i smjer razvoja, možemo govoriti i o Digitalnoj Hrvatskoj. Digitalno društvo – digitalna Hrvatska, naziv je projekta Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista kojim se građanima želi približiti sve dobrobiti digitalizacije i praktično pokazati što to zapravo znači i na koji način im može olakšati svakodnevicu, posebice kada se radi o borbi s papirima i zahtjevnom birokracijom.

S tim ciljem projekt stiže i u Koprivnicu, a gdje je na putu digitalnog grada Koprivnica otkrili su nam gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i direktorica gradske tvrtke Enter Koprivnica Martina Mak. Koprivnica je danas snažno i vodeće gospodarsko središte ne samo Koprivničko-križevačke županije, već i ovog dijela Hrvatske. Uz velike gospodarske subjekte koji posluju u Koprivnici, ovdje se nalazi i niz mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Oni značajno doprinose poduzetničkoj karti Koprivnice i okolice.  "Nedavno smo otvorili Poduzetnički inkubator kreativnih industrija, prostor za razvoj kreativnih i inovativnih tvrtki, tehnologija i ideja, a koji je financiran europskim novcem. Već danas prostor je gotovo u potpunosti popunjen malim poduzetnicima koje svoje poslovanje temelje na digitalnim platformama i surađuju s brojnim inozemnim klijentima. To svakako pridonosi kako koprivničkom gospodarstvu, tako i kvaliteti života u gradu", rekao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Ništa preko noći
Kako objašnjavaju iz Koprivnice svaka jedinica lokalne samouprave živi je organizam kada govorimo o neposrednoj komunikaciji s građanima i kao takva mora kontinuirano raditi na usavršavanju pružanja usluga i ostvarivanja prava građana. Proces uvođenja digitalnih usluga ne može i ne smije biti preko noći jer te usluge moraju biti okrenute prema korisnicima, a to su svakako građani s jedne strane i zaposlenici gradskih službi s druge strane. 

 

15 tvrtki

trenutno radi u Poduzetničkom inkubatoru kreativnih industrija

Pravovremeno informiranje i svojevrsna edukacija građana i javnosti imperativ su u uvođenju digitalnih usluga kako bi prijelaz s jednog načina na drugi bio za građane bio bezbolan i u logičkom slijedu. "Prvo moramo shvatiti da digitalnu transformaciju ne smijemo mjeriti po broju ukinutih papira, već po broju usluga koje građani lakše, brže i jednostavnije mogu koristiti i u konačnici ostvariti. To najčešće rezultira digitalnim online uslugama, no svakako treba uzeti u obzir građane koji takve usluge u ovom trenutku ne mogu konzumirati iz više razloga. S druge strane treba uzeti u obzir i sve pozadinske procese koji dovode do ostvarivanja usluge građanima.  Osim izravne komunikacije s građanima, nužno je imati dobar i stabilan unutarnji sustav. Upravo na tome počiva poslovanje gradske uprave koja od 2013. godine u potpunosti koristi računalne alate za digitalno uredsko poslovanje, a isto tako i brojne digitalne alate za komunikaciju i rješavanje poslova iz nadležnosti gradske uprave. Kako je to kontinuiran proces, razvijaju se novi alati, ali i mijenjaju postojeći u svrhu povećanja kvalitete i učinkovitosti pružanja usluga građanima i poduzetnicima", objasnio je Jakšić.

Koprivnica je jedan od gradova koji zna kako doprinijeti konceptu Digitalne Hrvatske, a osim cjelovitog digitalnog uredskog poslovanja,  svakako treba naglasiti elektroničko izdavanje građevinskih eDozvola, prijam i izdavanje eRačuna, elektronička jednostavna i javna nabava, rezervacija termina korištenja javnih igrališta uslugom eIgralište, prijava i rješavanje komunalnih problema putem interaktivne aplikacije, kupovina parkirnih karata za javna parkirališta putem mobilne aplikacije, online informativni izračun izgrađenosti parcela, tražilica grobnih mjesta pokojnika na gradskim grobljima, elektronička evidencija odvoza komunalnog otpada, te mnoge druge usluge koje su ponuđene građanima. 

Pozitivno okruženje
Upravo novootvoreni Poduzetnički inkubator kreativnih industrija je temelj stvaranja digitalnih projekata i proizvoda, od startupa do malih i srednjih poduzetnika. Uz mjere poticanja poduzetništva koje nudi Grad Koprivnica, stvoreno je pozitivno okruženje razvoja digitalnog i kreativnog poduzetništva što se pokazalo kao odličan poticaj svim novim, ali i svim dosadašnjim poduzetnicima u razvoju poslovanja.  U vremenu kada nije nužno ostvariti neposredni kontakt poduzetnika i klijenta, korištenje digitalnih platformi i proizvoda sve je više u fokusu poslovanja, a upravo takve aktivnosti ostvaruju razvoj poslovanja i izvan granica države u vrlo kratkom vremenu.

Grad Koprivnica tu je prepoznao smjer razvoja malog i srednjeg poduzetništva i slijedom toga završio izgradnju Poduzetničkog inkubatora kreativnih industrija koji počiva na digitalnim proizvodima i postignućima. "Promjena pravila igre je najmanje što se očekuje od novog inkubatora i to u svim smjerovima. Stvaranje poduzetničkog eko sistema, poticanje poduzetništva što smo i do sada radili, do uključivanja poduzetnika i studenata u akceleraciju razvoja ideja skupa sa njihovim mentorima, otvaranje novih suradnji sa sličnim centrima u EU i svijetu, programe i aktivnosti za internacionalizaciju poslovanja MSP-ova, kroz DIH planiramo raditi na digitalnoj tranziciji za MSP, ponuda edukacija i treninga za rad na 3D printeru, korištenje holograma, nastavljamo sa treninzima za učenje programskih jezika, rad na licenciranim software i to CAD CAM programima, Adobe, Maya, Rhino, novost je također  i PaaS platforma koja nudi inkubiranim poduzetnicima besplatan pristup i korištenje ERP, CRM, HR, i platformi za učenje, nova komunikacija sa poduzetnicima kroz intranet sustav "pametnog informiranja i podrške 'tailor made' – prema njihovim potrebama", rekla je direktorica gradske tvrtke Enter Koprivnica Martina Mak.

 

9,2 mlrd.

eura planira investirati Europska unija u ključne digitalne tehnologije

Predviđa se pozitivan utjecaj tih aktivnosti na razvoj grada Koprivnice, a koliko brzo će se reflektirati na razvoj gospodarstva grada vidjeti teško je predvidjeti. "Ponekad očekujete rezultate u dugom periodu, a iznenade vas pozitivno već unutar tri godine. Nije zahvalno predviđati, mislim da je usmjerenost na ostvarenje dnevnih zadataka koji vode velikom cilju, bolja opcija za 'staviti na stol', a to je upravo on što mi možemo obećati Gradu i građanima", dodala je Mak. Uloga inkubatora je da pomaže u razvoju poslovanja malog i srednjeg poduzetništva, potiče na poduzetništvo, akcelerira ideje, nudi programe edukacija i treninga, okuplja poslovnu zajednicu i osluškuje njihove potrebe, povezuje sektore vertikalno i horizontalno, bude mjesto suradnje obrazovnih institucija sa poslovnom zajednicom, informira o prilikama i novostima. 

"Mi to sve radimo, na nekim dijelovima  gdje do sada nismo ostvarivali maksimum rezultata, no sada imamo sve uvjete i dobar vjetar u leđa", rekla je Mak. Kako objašnjavaju, trenutno u novom inkubatoru radi 15 tvrtki. Njihova djelatnost je unutar kreativnih industrija i to razvoj softvera vezanih uz rad s ljudskim potencijalima, imaju četiri digitalne agencije čije područje rada je široko; razvoj web aplikacija, web dizajn i dizajn komunikacijskih alata, razvoj računalne igrice, dizajn web shopa, uskoro će se useliti tvrtka koja razvija koncepte pametne i precizne poljoprivrede razvoj digitalnih inovacija u oglašavanju, promociji i prodaji. Jedna od tvrtki bavi se obradama fotografije. ali ima i potpuno drugih sektora kao što su usluge hipnoterapije za poboljšanje osobnog i profesionalnog razvoja i otklanjanja barijera. Osim toga u inkubatoru je jedna inozemna tvrtka sa sjedištem u Koprivnici koja okuplja nekoliko inozemnih tvrtki iz područja komercijalizacije inovacija iz sektora prirodnih, ekstrahiranih elementa pogodnih za razvoj novih proizvoda u farmaciji.

Alati za digitalnu tranziciju
Inkubator, odnosno tvrtka Enter je već zajedno sa Tehnološkim parkom Varaždin i Međimurskim tehnološko inovacijskim centrom, pokrenula DIH North. Cilj projekta Digital Innovation Hub je na području cijele sjeverne Hrvatske ponuditi alate, informacije, treninge i tehnologije za digitalnu tranziciju.  Fokus je na Industriju 4.0 u proizvodnom sektoru, digitalizaciju poslovnih procesa, otvoranje centara u kojima se informira o primjeni umjetne inteligencije, razvoj suradnje sa fakultetima za 'maschine learning', razvoj podatkovnih centara i sve to sa subspecijalizacijom u sektorima metalske industrije, kreativnih industrija, prerade hrane i horizontalno informacijskih tehnologija. 

"Određeni programi već se odvijaju u našim centrima, a od sljedeće godine vrlo aktivno krećemo sa aktivnostima u kojima važnu ulogu imaju centri znanja, Sveučilišta, industrija i MSP, a sve to kroz otvaranje suradnji sa npr Baden-Wurttemberg regijom za koju znamo stupanj razvoja kada govorimo o tehnologijama i digitalizaciji", istaknula je Martina Mak. Ističu kako su HUB-ovi, tehnološki parkovi i inkubatori, DIH-ovi, centri otvoreni pri tehničkim Sveučilištima ključni u digitalnoj transformaciji.

"Samo ako pogledate primjere dobre prakse u Europi ali i u svijetu, vidjet ćete da su takve institucije odigrale ključnu ulogu. No, tome vam govori u prilog i 9,2 milijardi eura planira investirati od strane EU u ključne digitalne tehnologije. Dio te alokacije je namijenjen i razvoju kapaciteta takvih institucija, raznih Living Labova, opreme koja bi bila dostupna MSP u centrima, a sve s ciljem razvoja tehnologija, implementacija tehnologija u poslovanja ali i građenje jednog eko sistema koji kroz suradnju razvija društvo i poduzetništvo koje je inovativno, digitalno i konkurentno.  Nemoguće je biti konkurentan nedigitalan, samo ako pogledate koje optimizacije je moguće postići sa tehnologijama, a da ne govorim koju je efektivnost moguće postići ako vam AI kontrolira, analizira i u realnom vremenu daje podatke , a pogotovo ako se koriste i predikcije, simulacije", zaključila je Martina Mak.

New Report

Close