Hrvatski poljoprivrednici dobili osiguranje od suše koje jamči automatsku isplatu štete 

Autor: PD VL native tim , 07. svibanj 2021. u 15:02
IZVOR: Croatia osiguranje

Poljoprivredna proizvodnja uvelike ovisi o vremenskim i klimatskim uvjetima. To ju čini jednim od najugroženijih gospodarskih sektora.

Poljoprivredna proizvodnja uvelike ovisi o vremenskim i klimatskim uvjetima. To ju čini jednim od najugroženijih gospodarskih sektora. Klimatske promjene utječu na prinose usjeva i stočarsku proizvodnju, a time i na prihode, uzrokujući znatne ekonomske gubitke. Prema podacima Europske agencije za okoliš, sve je veći porast suša u većem dijelu Europe, posebno u južnoj. Suša je postala sistemski rizik za naše poljoprivrednike koji već niz godina uzrokuje značajne štete, a njene posljedice uslijed klimatskih promjena postaju sve ozbiljnije.

Najmoderniji proizvod takve vrste na tržištu

Bez adekvatnog osiguranja, suša poljoprivrednim proizvođačima može prouzrokovati iznimno veliki problem, i poslovni i financijski. Kako bi potaknula domaću proizvodnju, Croatia osiguranje lansirala je, na osigurateljno tržište, indeksno osiguranje od nedostatke vlage u tlu, odnosno suše.

Indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu, odnosno suše, najmoderniji je proizvod ove vrste na tržištu koji postaje standard u svijetu. Indeksno osiguranje koristi naprednu tehnologiju mjerenja vlažnosti tla putem satelita, što omogućuje precizne podatke za osigurane poljoprivredne površine. Riječ je o visokotehnološkom parametrijskom proizvodu koji je rezultat suradnje Croatia osiguranja sa Swiss RE-om, jednim od vodećih svjetskih reosiguratelja,, tvrtkom Genillard&Co za poslovno savjetovanje i usluge te s nizozemskom tvrtkom VanderSaat BV, globalnim pružateljem usluga u području satelitskog prikupljanja komercijalnih podataka putem mikrovalova.

– Sama tehnologija funkcionira tako da se mrežom satelita koji se nalaze u orbiti oko planete Zemlje prati vlažnost tla koja je visoko korelirana s prinosima pojedinih parcela i to na dnevnoj bazi za svaku parcelu veličine 100 x 100 metara. Ukoliko na kraju razdoblja koje traje od 15. lipnja do 15. kolovoza pojedine parcele imaju sušno razdoblje, isplaćuje se naknada za smanjene prinose bez izlaska procjenitelja na teren. Ovim putem će se moći osigurati usjevi od suše na vrlo jednostavan i pouzdan način, pojašnjava Krešimir Frančić, direktor Službe za neživotna osiguranja u Croatia osiguranju

Jednostavno ugovaranje i automatska isplata štete

Indeksno osiguranje od suše namijenjeno je prvenstveno poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe, na području kontinentalne Hrvatske, čija je biljna proizvodnja evidentirana u ARKOD sustavu. U budućnosti je planirano uvođenje rizika od suše i kod ostalih usjeva, s vremenom žetve u proljetnim i ljetnim mjesecima, kao što su, primjerice, pšenica, ječam, raž, zob i uljana repica.

Krešimir Frančić

– Posebnost proizvoda je što se naknada za smanjene prinose isplaćuje automatski. Ako na kraju ugovorenog razdoblja pojedine parcele imaju sušno razdoblje, mi isplaćujemo naknadu za smanjene prinose bez da izlazimo s procjeniteljima na teren, prema unaprijed dogovorenom modelu. Tako našim osiguranicima omogućujemo transparentnost i brzu isplatu naknade, ističe Krešimir Frančić i dodaje kako poljoprivrednici indeksno osiguranje mogu ugovoriti kao dopunski rizik, uz ugovaranje osnovnog rizika od tuče, požara i udara groma, do 15. svibnja 2021. godine, u poslovnicama Croatia osiguranja d.d., a ponudu je moguće zatražiti putem web stranice crosig.hr.

200 milijuna kuna za razvoj digitalnih proizvoda

Croatia osiguranje trenutno ulaže više od 200 milijuna kuna u digitalizaciju i razvoj novih proizvoda. Tako je, potkraj prošle godine, lansirala novi inovativni brand LAQO, prvo 100 posto digitalno osiguranje u Hrvatskoj. Osim u nove digitalne proizvode, mnogo se ulaže i u digitalnu transformaciju, kroz izgradnju novog IT sustava, kao i u razvoj znanja, pa su pokrenuli Insurtech, poslijediplomski studij u suradnji s FER-om. Lansiranjem novog indeksnog osiguranja od nedostatka vlage u tlu, pridružili su se malom broju EU zemalja i osiguravatelja s ovakvom vrstom osiguranja.

Sadržaj omogućilo Croatia osiguranje

New Report

Close