Hrvatska pamet Hrvatskoj 2019. – pobjednički radovi 2018.

Autor: Promo , 21. ožujak 2019. u 13:08
HPH_2019

1.)  IZVORNO HRVATSKO

Projekt: Zaštita iza blocka

Autorski tim: David Orešković i Nikica Mikulić; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

U ovoj se kategoriji od studenata tražilo da razviju novi i prepoznatljiv proizvod te pripadajuću strategiju za njegov plasman na domaćim i stranim tržištima. David i Nikica osmislili su platformu koja se bavi GDPR-om i blockchainom. "ZiB platforma je platforma za prilagodbu pravnih osoba na GDPR uredbu te promicanje važnosti opreznog rukovanja osobnim podatcima digitalnim putem, osobito među mlađim generacijama koje, nažalost, sve više vremena provode na internetu. Na ideju smo došli proučavanjem blockchain tehnologije te njezine primjene u rješavanju aktualnih problema", objašnjavaju studenti. Projekt su razvijali otprilike šest mjeseci, a namijenjen je malom i srednjem poduzetništvu, no također donosi benefit velikim poduzećima i građanstvu.?

2.) PODUZETNA HRVATSKA

Projekt: Robot X

Autorski tim: Irena Prpić, Marina Previšić i Karla Štimac; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

U kategoriji Poduzetna Hrvatska tražile su se održive ideje usmjerene otkrivanju novih tržišnih niša, ali i kreiranje novih vrijednosti koje će unaprijediti postojeću poduzetničku infrastrukturu. Irena, Marina i Karla odnijele su pobjedu s projektom Robot X koji se usmjerio na povećanje kvalitete života imobiliziranih osoba. "Htjele smo se okušati i naučiti nešto novo o ovoj aktualnoj temi i upravo iz tog razloga došle smo na ideju za projekt Robot X koji je tržišno usmjeren na starije. Studentice smo ekonomije, no htjele smo ući u područje kolega s tehničkih fakulteta s ciljem da, osim što stvorimo nešto novo, pritom nekom olakšamo svakodnevicu", rekle su pobjednice osvrnuvši se na to kako smatraju da projekt, osim za ciljnu skupinu starijih kao potencijalnih korisnika, ima tržišnu vrijednost i za njihove obitelji oko brige za njihovu sigurnost.

3.) INOVATIVNA HRVATSKA

Projekt: Magic Trash Kanta

Autorski tim: Karla Bakalović, Luka Beljan i Lucija Barić; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

U kategoriji Inovativna Hrvatska od natjecatelja se tražilo da prezentiraju inovativne ideje koje će biti od koristi pojedincima ili tvrtkama te time pomoći dodatnom razvoju Hrvatske i ojačati njezin status na polju inovativnosti u svijetu, ali i ideje koje se odnose na mogućnosti jačeg poticanja inovativnosti među mladima. Pobjednicima su proglašeni idejni autori Magic Trash kante – projekt s ekološkom odrednicom. Autori projekta Karla, Luka i Lucija željeli su pojednostaviti korištenje kante za smeće u domaćinstvu. Magic Trash kanta je kanta od četiri posebna dijela za reciklažu s inovativnim načinom mijenjanja vrećica koje su biorazgradive. S obzirom na to da su vrećice jedna u drugoj, dok se ne potroše svih 20 komada, kantu ne treba dirati. "Cilj nam je osvijestiti domaćinstva i poduzeća o važnosti reciklaže i brige o okolišu", objašnjavaju studenti te zahvalili upravo profesoru Mandiću što ih je motivirao u razvoju dobitnog projekta.

New Report

Close