Svijet novca
talenti

Hrvatska bi bila favorit i na mundijalu startupova

Hrvatska se promiče u jednu od vodećih startup nacija.

Mirna Marović
27. studeni 2022. u 22:02
Foto: pixabay

Hrvatska je mala zemlja, ne samo za veliki odmor, nego i za veliki talent. Većina Hrvata s pravom i ponosom svjesna je svih naših sportskih uspjeha, od kojih je trenutno najaktualniji onaj u nogometu radi Svjetskog prvenstva koje se upravo održava. Na FIFA svjetskom poretku najboljih reprezentacija, naš nacionalni tim je trenutno 12., a tržišnu vrijednost naše momčadi Transfermarkt procjenjuje na 377 milijuna eura.

Skok za 16,7 puta

Iako smo općenito i među hrvatskom širom javnosti prepoznati po svim našim sportskim uspjesima, od kojih nogomet nije jedini, nedostaje percepcije kako se Hrvatska polako, ali sigurno promiče u jednu od vodećih startup nacija. Nedavno je Dealroom objavio izviješća vezana uz užu (SEE) i širu (CEE) regiju, u kojima se vrijednost poduzeća u hrvatskom startup i scaleup ekosustavu procjenjuje na više od pet milijardi eura. Druga smo po redu zemlja šire regije (CEE) po brzini rasta vrijednosti poduzeća hrvatskih statupova i scaleupova, čija se je vrijednost u posljednjih pet godina povećala čak 16,7 puta. Prvi smo u užoj regiji (SEE) po vrijednosti startup i scaleup ekosustava po glavi stanovnika.

Hrvatska je postala perjanica šire regije (CEE) i jedna od vodećih po broju jednoroga po glavi stanovnika, odmah iza Estonije. Uz naša dva jednoroga Infobip i Rimac, imamo mnoge koji to uskoro mogu postati (Fonoa, Cognism), a mnogi se scaleupovi također ističu kao i nogometne zvijezde u usponu (Gideon, Microblink, Photomath, AirCash, ReversingLabs, SofaScore). Treći smo po apsolutnom iznosu privlačenja venture capitala u ovoj godini u široj regiji (CEE). Prema izvješću Dearooma, privukli smo 865 milijuna eura ulaganja, no naše statistike pokazuju da iznos venture capital ulaganja u ovoj godini premašuje milijardu eura.

Osim ovih vrtoglavih iznosa, treba naglasiti što to znači za naše gospodarstvo. Privlačenje kapitala stvara nova radna mjesta te se procjenjuje da za svaki milijun eura prikupljenog kapitala u Hrvatskoj se otvore novih 40 radnih mjesta. Najvažniji doprinos jednoroga u užoj i široj regiji je da vrijednost koju su stvorili vraćaju nazad u startup ekosustav. Estonija je postala globalno vodeća startup nacija prvenstveno zahvaljujući uspjehu Skypea, te što su njegovi osnivači i bivši zaposlenici nastavili ulagati u lokalne kompanije i time potaknuli stvaranje dodatnih jednoroga (njih ukupno sedam).

U Hrvatskoj se događa slično. Infobip putem svojih inicijativa i akvizicija uvelike doprinosi razvoju startup ekosustava. Uspješni osnivači jednoroga postaju poslovni anđeli. Naš Mate Rimac uložio je u Codemap i Gruntek tek nedavno, a iako se radi o ulaganjima u ranoj fazi razvoja, bitan je ogroman doprinos hrvatskom startup ekosustavu.

Nagrađujmo izvrsnost

Za hrvatsko gospodarstvo bitno je također osigurati uvjete da uspješne tvrtke nastave djelovati i zapošljavati ljude u Hrvatskoj. Naše tehnološke perjanice često radi olakšanog pristupa kapitala i osvajanja globalnog tržišta premjeste svoje sjedište izvan Lijepe naše, ali ključno je da razvoj i zaposlenici ostaju i u Hrvatskoj. Čak 17% startupa koji su prikupili barem milijun eura kapitala odlučuje se za promjenu sjedišta izvan regije.

Procjenjuje se da je oko trećina ukupne vrijednosti hrvatskog startup i scaleup ekosustava formalno premještena izvan granica lijepe naše, po čemu smo među boljima u regiji (CEE). Zemlja sa najmanje “preseljenja” izvan domovine je Poljska (7%) prvenstveno zahvaljujući velikoj raspoloživosti kapitala poljskih venture capital fondova. Ključ tajne uspjeha našeg nogometa i našeg startup/sceleup/venture capital ekosustava počiva na dva stupa – scoutingu, odnosnu odabiru najboljih talenta od najranije faze razvoja, te nagrađivanju izvrsnosti.

Bez obzira što smo prije puna tri desetljeća prešli sa socijalističkog na kapitalistički sustav gospodarstva, činjenica je da naš mentalni sklop u gospodarskoj sferi i društvu u cjelini premalo želi i hoće nagrađivati izvrsnost. I upravo u tom području treba riješiti neke od problema koje su trenutno nedefinirani u hrvatskom zakonodavstvu i porezno efikasni (primjerice nagrađivanje zaposlenika opcijama na dionice). Vrijeme je da za naše startupove i scaleupove počnemo navijati kao i za naše Vatrene.

New Report

Close