FOTO: Poduzetnički inkubator Lipik svečano otvorio Darko Horvat, ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva

Autor: Promo , 27. srpanj 2019. u 08:45
Foto: Press

U Poduzetničkoj zoni II u Lipiku ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak, 23. srpnja, svečano je otvorio Poduzetnički inkubator Lipik čija je svrha poboljšanje dostupnosti poduzetničke poslovne infrastrukture malim i srednjim poduzetnicima radi njihovog olakšanog rasta i razvoja.

Vrijednost ovog projekta je 20.770.929,65 kuna, a financiran je kroz Program razvoja poslovne infrastrukture, KK.03.1.2.01. iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 19.553.753,17 kuna.

Nositelj ovog projekta je Grad Lipik. Partneri na projektu su: Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. i Grad Pleternica, a suradnici: Poduzetnički inkubator BIOS, Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA, Požeško-slavonska županija, Lokalna razvojna agencija – Poduzetnički centar Garešnica, Poduzetnički centar Pleternica.

Svrha projekta Poduzetnički inkubator Lipik jest razvoj nove poduzetničke poslovne infrastrukture koja će rezultirati privlačenjem novih investicija i stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima, kao i jačanjem gospodarskog razvoja Grada Lipika i regionalne konkurentnosti.

Također, u funkciji potpore poduzetnicima početnicima i razvoja gospodarstva na području Grada Lipika i okolice, važno je naglasiti i to da je Lipik jedan od rijetkih gradova koji je prošao na natječaju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te mu je dodijeljen iznos od 4.733.945,64 kuna bespovratnih sredstava za realizaciju ulaganja u projekt pod nazivom „Ulaganje u dovršetak izgradnje osnovne zajedničke infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Lipik II“ .

Projektom Poduzetničkog inkubatora Lipik u Poduzetničkoj zoni II u Lipiku izgrađen je objekt neto površine 1936,99 m²  poslovnog prostora koji se sastoji od pet proizvodnih prostora za inkubaciju, za poduzetnike u fazi rasta i razvoja za proizvodno-prerađivačke djelatnosti, kao i deset box ureda raspoloživih za pred-inkubaciju, inkubaciju te za poduzetnike u fazi rasta i razvoja za uredske i administrativne poslove.

Gradsko vijeće Grada Lipika na svojoj je posljednjoj sjednici donijelo Odluku o korištenju prostora Poduzetničkog inkubatora Lipik gdje će se posebne povlastice dati poduzetnicima početnicima, ženama poduzetnicama, poduzetnicima s posebnim statusom, ali i poduzetnicima koji se nalaze u fazi rasta i razvoja.

Prema toj Odluci „poduzetnik“ je fizička i pravna osoba koja samostalno i trajno obavlja gospodarsku djelatnost radi ostvarivanja dohotka/dobiti, odnosno dobiti na tržištu, a upisan je u odgovarajući upisnik. U kategoriju „poduzetnika“ uključena je i udruga, gospodarsko interesno udruženje, klaster i slično koja obavlja djelatnost usmjerenu na razvoj gospodarstva te obavlja jednu ili više proizvodnih-prerađivačkih i/ili uslužnih djelatnosti.

Korisnici Inkubatora

1) Kandidat za pred-inkubaciju, isključivo fizička osoba

2) Poduzetnik za inkubaciju- poduzetnik početnik:

Poduzetnik koji po prvi put osniva obrt, trgovačko društvo ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, mlađi je od 55 godina, nije vlasnik drugog trgovačkog društva, obrta ili obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, nije suvlasnik u drugom trgovačkom društvu, obrtu ili obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu s udjelom većim od 51% te posluje kraće od dvije godine.

3) Poduzetnik u fazi rasta i razvoja:

Trgovačko društvo, obrtnik, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, fizička osoba koje samostalno obavlja djelatnost koji ne spada u prethodno navedene kategorije poduzetnika, a uvjeti poslovanja su takvi da mu je potreban dodatni prostor.

Dakle, raspoloživi prostor inkubatora čini šest box ureda. Svaki box ured veličine je 10,02 m², u potpunosti je opremljen i tako čini jednu zasebnu funkcionalno-prostornu cjelinu namijenjenu zakupu. Zakupnina box ureda iznosi 12kn/m², a korisnici box ureda imaju na raspolaganju zajedničku čajnu kuhinju te sanitarne prostorije s tuševima i garderobama. Režijski troškovi za box urede plaćaju se razmjerno zakupljenoj površini. 

Poduzetnici sa statusom početnika imaju pravo na ostvarivanje olakšica na zakup box ureda za inkubaciju, za ne-proizvodne djelatnosti kako slijedi:

Vrijeme zakupa     Iznos olakšice
0-6 mjeseci                          100%
6-12 mjeseci                          50%
2 godine                                 25%
3 godine                                  0

Osim navedenih šest box ureda, raspoloživi prostor inkubatora čini i pet proizvodnih prostora od kojih svaki uključuje ured, garderobe i čajnu kuhinju s pripadajućom opremom te kompletnim instalacijama, grijanjem i hlađenjem. Moguće je zakupiti dva ili više proizvodnih prostora kao jedan predmet zakupa, a moguće je i dijeliti proizvodni prostor. Režijski troškovi plaćaju se prema stvarnom utrošku temeljem očitanja pojedinačnog mjernog mjesta.

Poduzetnici sa statusom početnika imaju pravo na ostvarivanje olakšica na zakup proizvodnih prostora za inkubaciju, za proizvodne djelatnosti kako slijedi:

Vrijeme zakupa     Iznos olakšice
0-6 mjeseci                        100%
6-12 mjeseci                        75%
2 godine                               65%
3 godine                               50%
4 godine                               25%
5 godina                                 0

Korisnici inkubatora na raspolaganju će imati i informatičku učionicu, odnosno salu za sastanke. Objekt je opremljen klima uređajima, grijanjem, komunikacijskim ormarima, kao i rekuperacijom zraka, a uz uvažavanje energetske učinkovitosti, svaka proizvodna jedinica raspolaže i solarnim panelima za grijanje tople potrošne vode te potpore grijanju. 

Uz sve navedeno, po vrlo povoljnim uvjetima, korisnici će moći koristiti i konzultantske usluge pod kojima se podrazumijevaju savjetodavne usluge, izrade poslovnih planova, izrada projektnih prijedloga za europske i nacionalne natječaje te izrada prijava za zajmove i kreditiranje. Uz konzultantske, moći će se koristiti i usluge predinkubacije i mentorstva, off inkubacije, kao i administrativne usluge.

Za sve detaljne informacije možete kontaktirati ured lipičke Gradske uprave na telefonski broj 034/314 831 (Veronika Prhal) ili na e-mail veronika.prhal@lipik.hr.

New Report

Close