Finini razvojni centri kao odskočna daska za studente informatike i računarstva

Autor: Promo , 26. travanj 2021. u 22:00
Foto: FINA

Fina već dvije godine strateški pozicionira svoje centre tehnologije i znanja u sredinama u kojima postoje fakulteti informatike i računarstva, kako bi privukla buduće eksperte dok još studiraju, ali i pomogla njihovom zapošljavanju u sredini u kojoj žive.

Motivirajući pojmovi na zidu, moderan dizajn interijera, biljke u teglicama na stolovima, open space prostori u kojima mladići i djevojke svakodnevno rade na digitalnim rješenjima i inovacijama – opis je radnog mjesta kakvog bi si poželio svaki student odnosno mladi IT-evac na početku svoje karijere.

No, najčešće se posao u ovakvom radnom okruženju može pronaći isključivo u Zagrebu ili eventualno kojem drugom većem gradu u Hrvatskoj. Zahvaljujući konceptu razvojnih centara te širenju njihove mreže po Hrvatskoj, Fina mladim IT stručnjacima nudi i mogućnost ostvarivanja svojih ambicija u sredinama u kojima žive.

Kao tehnološka kompanija koja se bavi razvojem softverskih rješenja, Fina je prepoznala da „proizvodnja“ IT usluga ne treba nužno biti locirana u sjedištu tvrtke u Zagrebu. Stoga je osmišljen koncept informatičkih razvojnih centara, koji pružaju mogućnost zapošljavanja lokalnih stručnjaka u sredinama u kojima žive, ali i angažiranja studenata u suradnji s lokalnim obrazovnim institucijama.

U projekt se krenulo prije dvije godine, i to osnivanjem centra u Splitu koji je vrlo brzo polučio izvrsne rezultate. Na temelju tog iskustva i suradnje s akademskom zajednicom u Splitu, Fina je nastavila razvijati suradnju s brojnim sveučilištima, među kojima su FERIT iz Osijeka, FOI iz Varaždina, FER Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomski fakultet sveučilišta u Rijeci, Visoko učilište EFFECTUS, Međimursko veleučilište u Čakovcu, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, Veleučilište u Bjelovaru, Veleučilište u Virovitici, Ekonomski fakultet sveučilišta u Zagrebu, PMF Split itd.

To je i bio glavni motiv za nastavak otvaranja centara i u drugim dijelovima Hrvatske, s obzirom na to da akademska zajednica ima ogroman interes prema ovakvim projektima, što je potvrda da je projekt na pravom putu.

U skladu s konceptom modernih informatičkih hubova, Finini razvojni centri su zamišljeni kao središnje lokalne točke okupljanja IT sektora, odnosno mjesta koja povezuju znanstvenu zajednicu i poslovni sektor, te stimuliraju i generiraju razvoj inovativnih ideja. Svi Finini razvojni centri su moderno uređeni, prilagođeni potrebama rada u IT industriji te opremljeni tehnološki naprednom opremom.

Potencijalni zaposlenik u razvojnom centru, osim izvrsnog i poticajnog radnog okruženja, može očekivati i stabilnu plaću, plaćanje prekovremenih sati, plaćanje rada na projektima, te stimulacije za dodatan angažman.

Posao podrazumijeva čitav ciklus razvoja softvera, počevši od poslova analize, dizajna, programiranja te testiranja, a radna mjesta se popunjavaju ovisno o tehnologijama i kompetencijama kojim vladaju stručnjaci na pojedinim lokacijama.

Do danas je uspostavljeno devet razvojnih centara – u Zaboku, Splitu, Virovitici, Bjelovaru, Kutini, Vukovaru, Osijeku, Čakovcu i Koprivnici, a Fina uskoro otvara i svoje razvojne centre u Rijeci i Požegi, nastavljajući zapošljavati nove IT stručnjake kojima nudi izvrsne uvjete za rad, mogućnost napredovanja te sudjelovanje na zanimljivim i izazovnim projektima.

Krajnji cilj zapošljavanja lokalnih IT stručnjaka i studenata u razvojnim centrima su razvoj lokalne zajednice te zadržavanje mladih talenata u Hrvatskoj, koji na ovaj način dobivaju priliku učiti i raditi u vrhunskim uvjetima, uz mogućnost ostanka u svom rodnom gradu.

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close