Društveno odgovorno poslovanje u praksi: INA pomaže Sisačko-moslavačkoj županiji

Autor: Promo , 28. siječanj 2021. u 22:00
INA Grupa je, osim kontejnerskog naselja, u Petrinji osigurala višednevne količine besplatnog goriva,…/PD

INA je donirala 2,5 milijuna kuna za potresom pogođeno područje u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Prošle i ove godine svjedoci smo događaja koji su drugačiji od svega što nam je do tada bilo poznato i uobičajeno. Nepredvidive situacije, poput pandemije i potresa, podsjetile su nas da se u nekoliko sekundi naš život može potpuno promijeniti.

Situacija je posebno teška i zbog činjenice što se odjednom borimo s nekoliko nepogoda te nije tajna da većina građana živi pod velikim stresom. Pored toga, stručnjaci već sada bilježe podatke o negativnom utjecaju kriza na gospodarstvo koje stagnira ili nazaduje u odnosu na razdoblje bez kriza.

Upravo zato je ovo trenutak u kojem veliki gospodarski subjekti imaju značajnu ulogu u održavanju pozitivne situacije i očuvanju normalnog funkcioniranja društva. U ovakvim krizama pokazuje se bezbroj načina kako kompanije mogu pomoći pojedincima i društvu kroz svoje društveno djelovanje i odgovorno poslovanje.

Društveno odgovorno poslovanje jedna je od važnih korporativnih vrijednosti. Kompanije ga svjesno usvajaju i dobrovoljno nadilaze svoju primarnu funkciju stjecanja i raspodjele profita i ostvaruju pozitivan utjecaj na svoje društveno okruženje.

Pokazuju svoju svijest o društvenim potrebama i značaju koje kompanije imaju u suvremenom društvu, ali i odgovornosti koja iz njih proizlazi te preuzimaju ulogu odgovornog građanina. Stoga je ohrabrujuće vidjeti kako domaće kompanije pomažu društvu osobito u ova teška vremena.

Volonteri i vatrogasci

Nakon razornog potresa koji je krajem prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a čija naknadna podrhtavanja i dalje osjećamo, mnoge kompanije i volonteri uputili su pomoć stanovnicima pogođenog područja. U tome nije iznimka ni naša najveća naftna kompanija koja je u iznimno teškoj situaciji pokazala svoju snagu.

Radnici Ine su se promptno organizirali i uz pomoć INA Kluba volontera prikupljali potrebnu humanitarnu pomoći na svojim lokacijama u Rijeci, Zagrebu i Ivanić Gradu. Inini vatrogasci, odmah po završetku intervencija u krugu rafinerije nakon potresa, stavili su se na raspolaganje županijskom vatrogasnom zapovjedniku koji je zadužen za koordinaciju snaga na području Sisačko-moslavačke županije te sudjeluju u intervencijama na terenu.

INA Grupa je osigurala višednevne količine besplatnog goriva, plinskih boca i dezinficijensa INA MAZIVA za žurne službe, Crveni križ te agregate Nacionalne udruge ugostitelja koja je u Petrinji pripremala obroke za stanovništvo i brojne volontere koji su radili na terenu.

Gorivo je donirano Gradu Sisku, općinama Majur i Lekenik te HGSS-u koje ga je dopremalo stanovništvu za agregate, alpinistima i električarima volonterima na terenu te Gradskom društvu Crvenog križa Zagreba koji također prikupljaju i dostavljaju pomoć u potresom pogođeno područje.

CROSCO i STSI, članice INA Grupe, osigurale su i postavile kontejnersko naselje u Petrinji za privremen smještaj 100-tinjak osoba, a na potresom pogođeno područje stanovnicima je dostavljeno i nekoliko kamp kućica. Uz to, INA Grupa je ustupila Stožeru civilne zaštite svoje skladišne prostore u Sisku.

INA posjeduje veliku mrežu svojih postaja stoga je na Ininim maloprodajnim mjestima Sisak Zagrebačka, Petrinja, Lekenik i Galdovo bila osigurana besplatna kava te voda za policiju, medicinsko osoblje, profesionalne i dobrovoljne vatrogasce, pripadnike civilne zaštite, Crvenoga križa, HGSS-a te vojsku, a na lokacijama Sisak Frankopanska, Sisak Cvetkovićeva te Gvozd besplatna voda.

Uz sve navedeno INA je, uz podršku MOL Grupe, izdvojila 2,5 milijuna kuna koja će biti donirana za potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Od toga 500. 000 kuna bit će usmjereno za obnovu Opće bolnice “dr. Ivo Pedišić“ u Sisku koja je teško oštećena.

Po milijun kuna bit će donirano Vladi, koja u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa“ prikuplja sredstva namijenjena za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi te Sisačko-moslavačkoj županiji koja će sredstva iskoristiti namjenski za obnovu oštećenih škola na području županije.

Skladište i obnova škole

„INA je od prvog sata ove velike tragedije koja je pogodila našu Županiju pokazala koliko je upravo njezin utjecaj u našoj zajednici nemjerljiv i koliko je pouzdan partner. U prvim satima nakon razornog potresa dok smo još svi bili potreseni, ali svjesni da moramo što prije djelovati, Inine benzinske postaje bile su ključne da bismo što prije omogućili svim službama pružanje pomoći građanima.

Uskoro smo imali potrebu za skladišnim kapacitetima, za silnu količinu donacija koje su počele pristizati iz svih krajeva. I tu smo u Ini naišli na podršku i ustupili su nam promtno svoje veliko skladište na Zagrebačkoj. Ne manje bitna je i podrška u novčanom smislu gdje je INA donirala milijun kuna za obnovu Srednje škole Viktorovac koja će biti realizirana kroz par mjeseci.

Također Inin Dom Rafinerije nafte Sisak postao je novi dom naše Glazbene škole Frana Lhotke čija je zgrada dobila crvenu naljepnicu. Svi vrijedni  instrumenti i talentirani učenici u tom Domu Rafinerije provest će vrijeme do povratka u svoje prostore.

Također se ukazala potreba za velikim brojem računala kako bi se djeci omogućila on line nastava – INA je donirala 60 rabljenih prijenosnih računala u potpunosti pripremljenih za kvalitetan rad učenika“, rekao nam je Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije.

Zajedništvo i međusobna pomoć od iznimne su važnosti kako bi se barem malim dijelom olakšao život onima koji su u potresu zadobili ozljede, izgubili dom ili im je oštećena imovina.

Osiguran siguran smještaj za 100-tinjak ljudi u Petrinji

Radnici CROSCA, člana INA Grupe, među prvima su, uz pomoć kolega i operative STSI-ja u Petrinji podigli kontejnerski kamp za sve kojima je na tom području bio potreban privremeni smještaj. Sastoji se od 22 kontejnera, s četiri ili šest ležajeva, ovisno o kontejneru. Svaki kontejner ima svoj sanitarni čvor, tuš kabinu te su opremljeni klima uređajima i grijalicama.

INA Grupa osigurala je dodatnu pomoć svojim radnicima iz potresom pogođenih područja

Na potresom pogođenom području živi i oko 1000 radnika INA Grupe koji su također pretrpjeli znatnu štetu. Upravo iz tog razloga Uprave kompanije je donijela odluku kojom se odobrava budžet od dva milijuna kuna za dodatnu pomoć radnicima. Uz to, u skladu s kolektivnim ugovorima, radnicima će se isplatiti potpora za slučaj štetnog događaja na imovini u iznosu od 7000 kuna.

ORGANIZATOR
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close