Smart Industry
Dizalica topline

Do grijanja, hlađenja i tople vode s četiri puta manje utrošene energije

Boschove dizalice topline su maksimalno učinkovite, tiše od perilica suđa, a mogu se upravljati i putem aplikacije.

PD VL native tim
12. svibanj 2021. u 22:00
Moderne dizalice topline privlačnog su dizajna, lako se instaliraju i ne zahtjevaju puno prostora/BOSCH

Prilagodba klimatskim promjenama i energetska tranzicija jedne su od najvažnijih tema današnjice. Donošenjem Zelenog plana Europska unija želi do 2050. postati klimatski neutralni kontinent, što podrazumijeva i nultu emisiju stakleničkih plinova.

Kako se energija još uvijek većinom proizvodi iz fosilnih goriva, njena proizvodnja i uporaba značajno utječu na okoliš te uzrokuju globalne probleme poput globalnog zagrijavanja i rezultirajućih klimatskih promjena.

Energetska učinkovitost

Treba stoga imati na umu da se energija uvijek proizvodi kako bi zadovoljila potrošnju – proizvodnja je uzrokovana potrošnjom, pa nepažljiva, neučinkovita potrošnja uzrokuje nepotrebno veliku proizvodnju, a time i nepotrebno velik negativan utjecaj na okoliš.

Može se reći da svaki kWh energije koji se ne potroši znači određenu količinu onečišćujućih plinova koji nisu ispušteni u atmosferu. Poruka je jasna – učinkovitom uporabom energije podiže se kvaliteta vlastitog okoliša te pridonosi globalnoj borbi za suzbijanje klimatskih promjena. Tu može puno napraviti svatko od nas jer se primjerice više od trećine ukupne potrošnje energije u Hrvatskoj odnosi na kućanstva. Od toga, čak tri četvrtine koristi se za grijanje i hlađenje prostorija.

Prikladnim zahvatima ta velika količina energije može se smanjiti te tako osjetno utjecati i na smanjenje emisije CO2, ali i na osobne troškove. Jedno od rješenja koje nam može pomoći u tome je dizalica topline. Riječ je inovativnom proizvodu koji koristeći energiju preuzetu iz zraka istovremeno osigurava pouzdano grijanje, hlađenje i toplu vodu. Njen način rada najlakše je objasniti kazavši da radi obrnuto od hladnjaka. Kada hladnjak hladi, toplina se proizvodi kao “otpad”.

Ta se toplina prenosi sa stražnje strane uređaja na okolišni zrak. Isti proces odvija se u dizalici topline iz zraka, ali u točno obrnutom smjeru: ona preuzima toplinu iz zraka koji okružuje jedinicu smještenu izvan doma i predaje je sustavu grijanja kao toplinsku energiju. Dok se sustav grijanja zagrijava, zrak koji prolazi kroz jedinicu se hladi. Za ovaj proces potrebna je samo električna struja. Kako je toplina iz okoliša praktički neiscrpna i uvijek je na raspolaganju, dizalica topline iz zraka smatra jednim od najdjelotvornijih rješenja za korištenje regenerativne energije.

Kod opcije hlađenja, postupak je isti, samo obrnut – izvlači se topli zrak iz kuće, a preuzima izvana. Visokoučinkovite dizalice poput onih Boschovih tijekom normalnog rada uređaja uvijek će davati više energije za grijanje ili hlađenje od električne energije koju za to koristi.

Primjerice, njihov model Compress 6000 AW treba električnu energiju samo kao pokretačku snagu. Sa samo jednim kW električne energije dizalica topline može proizvesti 4 kW toplinske energije, što znači da ste za vašu instalaciju dobili 3 kW besplatne toplinske energije.

Proljetna akcija

Dizalicom topline iz zraka tako jednostavno štedite novac iz dana u dan. Osim toga, nove dizalice topline Bosch privlačnog su dizajna, izuzetno su kompaktne i tihe. Razina tlaka zvuka vanjske jedinice Compress 6000 AW iznosi 40 dB (noću se može i dodatno smanjiti), što je niže od moderne perilice suđa.

Ne samo da je gotovo nečujna, nego je i tvornički osposobljena za internet što znači da njome možete upravljati pomoću mobilne aplikacije Bosch EasyRemote ili preko mrežnog preglednika bez instaliranja ikakvog dodatnog pribora.

Upravo je u tijeku Boshova velika proljetna akcija u kojem se spomenuta dizalica topline može nabaviti već od 45.000 kuna. Uz visoku energetsku učinkovitost (COP do 4,93) zbog inverterske tehnologije s automatskom prilagodbom dizalice topline može trenutno odgovoriti toplinskom zahtjevu.

Zahvaljujući predkonfiguracijskim komponentama njena instalacija je jednostavna i brza, ne zauzima puno prostora i lagana je. Puštanje u pogon od strane ovlaštenog servisera Bosch Toplinske tehnike je besplatno. Sve dodatne informacije možete saznati na internet stranici www.bosch-toplinskatehnika.hr.

COP, SCOP, EER, SEER - što je to?

COP vrijednost u slučaju dizalice topline predstavlja odnos dobivene energije i električne energije koja se troši u određenom trenutku. U slučaju dizalica topline Bosch, ostvarive su vrijednosti COP čak i do 4.93, što znači da je u određenom trenutku količina ostvarene toplinske energije 4.93 puta veća od utrošene električne energije. Na isti način, kod hlađenja vrijednost EER od 3.65 znači da Bosch dizalica topline u određenom trenutku daje 3.65 puta više energije za hlađenje od energije koju troši za taj proces. Te dvije vrijednosti pružaju uvid u trenutni rad dizalice topline, ali ne daju uvid u cijelu sezonu. Za tu namjenu, uvedene su vrijednosti SCOP i SEER. SCOP je sezonska vrijednost COP-a, a SEER je sezonska vrijednost EER-a. Za razliku od COP-a i EER-a, te vrijednosti odnose se na vremenski period, odnosno na cijelu sezonu govoreći o djelotvornosti.

New Report

Close