Dignet, we have a problem! – prva online DignetDays konferencija

Autor: Promo , 20. siječanj 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Digitalizacija je nužnost, a inovativni pristup u tehnološkom sektoru svakodnevnica.

Ove, vrlo neobične poslovne godine, DignetSoftware je planirao organizirati svoju osmu po redu poslovnu konferenciju pod nazivom DignetDays. Međutim, obzirom da pandemija nije posustajala, DignetSoftware se našao pred dilemom: održati konferenciju ili ne.

Pala je odluka: ide se s online konferencijom. DignetSoftware nikad prije nije organizirao online konferenciju! Pa što? U proteklih deset godina DignetSoftware se mnogo puta prihvatio raditi nešto što nije radio nikad prije, a ponekad i nečega što nitko nije radio nikad prije.

Sudionike konferencije su na samom početku pozdravili g. Nermin Srećko Montel, direktor DignetSoftwarea, gđa Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska, gđa Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, gđa Katja Ocvirk, direktorica LS Retaila za Europu i g. Brede Bjerke, potpredsjednik kompanije Dynamicweb.

Konferenciju je vrhunski, profesionalno vodio Tarik Filipović. To je posebno došlo do izražaja vođenjem panela Realni sektor i razvoj digitalnog društva na samom početku online konferencije na kojoj su sudjelovali državni tajnik, g. Bernard Gršić, dr. sc. Damir Novotny i prof. dr. sc. Vedran Mornar.

Nužnost digitalne transformacije

Državni tajnik, g. Bernard Gršić smatra da ulaganje u digitalno društvo, digitalne tehnologije i digitalnu transformaciju treba gledati kao investiciju, a ne kao trošak jer ona donosi brži i veći razvoj produktivnosti svakog poslovnog subjekta.

Dr. sc. Damir Novotny se složio s tom konstatacijom, ali ukazuje da je država ta koja treba ulagati u digitalnu infrastrukturu. Ukazuje da su neki veliki igrači na hrvatskom tržištu koji se nisu uspjeli transformirati i digitalizirati, kao što su brodogradilišta, naprosto nestali. Druga krajnost su banke i telekomunikacijski sektor koji su postigli značajan napredak u procesu digitalizacije.

Bernard Gršić, Damir Novotny i Vedran Mornar

Prof. dr. sc. Vedran Mornar istkanuo je da su se tvrtke koje se oslanjaju na informacijsku tehnologiju najbolje snašle u trenutnoj krizi. Ističe da država treba naći model kako poticati informatičke tvrtke koje sve više pridonose BDP-u.

Digitalizacija utječe na sve sfere društva i gospodarstva, kako u tehnološkom, tako i u organizacijskom pogledu. Efikasnost i profitabilnost nemoguće su bez digitalne transformacije u čemu privatni sektor može i mora biti predvodnik.

Državni tajnik, g. Bernard Gršić zaključio je da digitalnu transformaciju treba gledati kroz tri stupa: digitalizaciju javnog sektora, digitalizaciju gospodarstva, digitalno društvo građana odnosno razvoj digitalnih vještina kod svih građana i uključivost svih građana.

Digitalna transformacija stvara nova radna mjesta, a počinje od onog trenutka kad se počnu prihvaćati promjene u tom smislu i kad postanemo svjesni da nam je potrebna edukacija iz tog područja u okviru cjeloživotnog obrazovanja.

DignetSoftware stalno ulaže ogromne napore u lokalizacije globalnih softvera (ERP softvera Microsoft Dynamics NAV / Microsoft Dynamics 365 Business Central i LS Retail / LS One) i time je omogućio njihovu primjenu u užoj regiji (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora).

Lokalizacija ne podrazumijeva samo jezično usklađivanje, već i usklađivanje sa zakonskom regulativom. Drugim riječima, DignetSoftware omogućuje rad globalnim softverima na lokalnom jeziku, ali i sukladno lokalnoj zakonskoj regulativi.

Stalni cilj DignetSoftwarea je težnja za izvrsnošću, a za tu izvrsnost je Dignetsoftware također dobio određeno priznanje: lokalizirano programsko rješenje za Adriatic regiju prošlo je valorizaciju i steklo pravo nositi znak Hrvatska kvaliteta.

Plaćanje kriptovalutama

U svom, vrlo često pionirskom radu, DignetSoftware se trudi stalno biti u trendu i surađivati sa svima koji su u mogućnosti pridonijeti tim naporima. Tako je suradnja s tvrtkom Electrocoin rezultirala rješenjima DS Kripto-e, DS Kripto-r i DS Kripto-r1 kojima se omogućuje plaćanje kriptovalutama prilikom korištenja globalnih softvera (za početak e-commerce rješenjem Dynamicweb, a tijeku je rad i prilagodba za LS Retail i LS One) i to tako da klijent/kupac plaća kriptovalutom, a korisnik na svoj račun dobiva lokalnu valutu.

Velikom zadovoljstvu organizatora pridonio je odličan odaziv sudionika koji su pratili konferenciju iz zemlje i svijeta. Svi oni koji nisu uspjeli naći vremena i pratiti konferenciju u trenutku održavanja, kao i oni koji se žele još jednom podsjetiti na pojedine dijelove konferencije ili koferenciju u cijelosti, imaju je prilike pogledati na https://dignet.hr/dignetdays.

New Report

Close