Zeleno gospodarstvo
Očuvanje planeta

Deset manje poznatih zelenih tehnologija koje bi uskoro mogle promijeniti svijet

Transport sunčeve svjetlosti u zgrade, plastične ceste, tkanina od mlijeka ili zidovi od bilja, sa mo su neka od zelenih rješenja koja bi u budućnosti mogla imati važnu ulogu u smanjenju ekološkog otiska.

Ivan Tominac
22. studeni 2022. u 22:00

Svakodnevno slušamo o zelenoj budućnosti, ali čini se da se ta budućnost neprestano odgađa iako već postoje brojna zelena rješenja. Najčešće imamo priliku upoznati samo one koje razvijaju velike tvrtke i koje se na neki način već primjenjuju i doprinose smanjenju ekološkog otiska. Na platformi Medium pozabavili su se manje poznatim zelenim rješenjima koje bi u budućnosti mogle imati važnu ulogu u očuvanju planeta.

Transport sunčeve svjetlosti

Dobro znamo da je najbolji način za smanjenje emisija ugljika ušteda energije. Što ako bismo mogli osvijetliti cijele zgrade samo sunčevom svjetlošću? To je ono što je razvila švedska tvrtka Parans. Njihova tehnologija “Sunlight Transport” je pasivni sustav koji usmjerava sunčevu svjetlost iz vanjskog izvora i prenosi je kroz optičke kabele za osvjetljavanje soba.

Kao rezultat toga, potrošnja energije tijekom dana svedena je na nulu. Svjetiljke koje emitiraju sunčevu svjetlost izgledaju i rade prilično poput normalne svjetiljke, emitirajući ambijentalno svjetlo. Parans sugerira da optički kabeli mogu dovesti sunčevu svjetlost stotinjak metara unutar zgrade zadržavajući maksimalni intenzitet svjetlosti. Budući da unutarnju rasvjetu osigurava pasivni sustav, nema potrošnje energije — tijekom dana, ali tijekom večeri sustav se mora zamijeniti redovnom umjetnom postavkom.

Plastične ceste

Sjećate se plutajućeg otpadnog kontinenta u Pacifiku? Zamislite da možemo zgrabiti svu tu plastiku za održavanje cestovne infrastrukture. Ta mogućnost zapravo postoji, a zove se “Plastični putevi”. Naime, nizozemska tvrtka PlasticRoad razvila je plastične ceste, a kao demonstraciju proizvoda napravili su dvije 30-metarske dionice biciklističke staze u nizozemskim gradovima Zwolle i Giethoorn. Upravo je u tijeku praćenje kako bi se razumio njegov dugoročni utjecaj na lokalni okoliš. Ako demonstracija uspije, PlasticRoads također može značajno smanjiti ugljični otisak (50 do 72%) tradicionalne gradnje cesta zahvaljujući duljem životnom vijeku i smanjenju transportnih kretanja uključenih u njihovu izgradnju.

Solarni cvijet

Solarni cvijet je sustav solarnih panela montiran na tlo i oblikovan kao cvijet. Za razliku od solarnih panela koji zahtijevaju instalaciju, solarni cvjetovi su potpuno prenosivi i spremni za priključivanje. Također, sustav se sam čisti dva puta dnevno, što povećava učinkovitost i trajnost.

Najveća razlika u odnosu na krovnu ploču je ta što uključuje uređaj za praćenje sunca za maksimalnu proizvodnju solarne energije. ‘SmartFlower’ proizvodi između 4-6 MWh/godišnje ovisno o lokaciji, a isključivi utjecaj trebao bi biti povezan s proizvodnjom i uključenim materijalima.

‘Zeleni’ zidovi

Biljni ili zeleni zidovi posljednjih su godina postali dio arhitektura. Zidovi za biljke su okomite izgrađene strukture koje drže dovoljno zemlje da na njima rastu različite vrste biljaka ili drugog zelenila. Budući da ove strukture imaju žive biljke, obično imaju i ugrađene sustave za navodnjavanje. Osim vizualnog učinka. Vanjski biljni zidovi izoliraju zgrade, hvataju kišu i osiguravaju staništa za insekte.

Proces transpiracije biljaka može malo smanjiti temperaturu i pročistiti zrak u zatvorenom prostoru. Biljke također mogu smanjiti stres i poboljšati koncentraciju.

Održivi tekstil

Mliječni tekstil je vrsta tkanine koja se izrađuje od kazeina koji se nalazi u mlijeku. Odavno je cijenjen zbog svoje mekoće i glatkoće. Međutim, relativno je teško proizvesti kazeinska vlakna. Kako bi se dobilo vlakno, kazein se ekstrahira i pročišćava te dodatnim kemijskim procesima pretvara u pređu. Ovi se procesi tradicionalno oslanjaju na otrovne kemikalije i značajne količine mlijeka. Njemačka tvrtka Qmilk je izmislila proces pretvorbe bez kemikalija i s politikom nultog otpada. Materijal se proizvodi na nižim temperaturama, stoga zahtijeva manje energije od drugih procesa proizvodnje tekstila. Krajnji rezultat je 100% prirodan i gladak poput svilene tkanine.

Biorazgradiva plastika

Nizozemska tvrtka Avantium proizvodi plastiku biljnog podrijetla koja se 100% može reciklirati i razgraditi, s vrhunskim svojstvima performansi u usporedbi s današnjim materijalima za pakiranje na bazi nafte. Materijal je polietilen furanoat (PEF) koji je vrsta plastike koja se zove poliester. Razlika je u tome što je u potpunosti napravljen od bio-baziranih sirovina (šećera). Avantium navodi da se šećer trenutačno dobiva iz šećerne repe i trske, pšenice i kukuruza, kao i neprehrambenih usjeva poput poljoprivrednih ostataka. Tu svakako treba spomenuti div Tetra Pak koji je prvi u svijetu razvio Tetra Rex® – prvo kartonsko pakiranje za napitke izrađeno od kombinacije kartona i plastike dobivene od šećerne trske iz obnovljivih izvora.

Trenutno prelaze na sljedeću razinu razvoja – testiranje barijere na bazi vlakana, prve takve vrste za kartonska pakiranja za hranu namijenjena distribuciji u ambijentalnim uvjetima. Ovo označava još jedan važan korak u dugoročnom planu tvrtke prema razvoju potpuno obnovljivog aseptičnog pakiranja koje se može u potpunosti reciklirati te je ugljično neutralno.

Fotonaponski sustavi

Fotonapon (PV) jedan je od razloga zašto se rješavamo električne energije koja se temelji na fosilnim gorivima. Zapravo, PV se može izravno ugraditi u fasadu ili krov zgrade, neprimjetno zamjenjujući materijale omotača. Najčešći sustavi takvog tipa su fotonaponske šindre — solarni paneli koji oponašaju izgled i funkciju konvencionalnih krovnih materijala poput škriljevca, dok obavljaju temeljni zadatak proizvodnje električne energije. Tesla solarni krovovi privlače veliku pozornost u posljednje vrijeme, ali to su i drugi brendovi kao što su RGS Energy, SunTegra i CertainTeed.

Hladni kolnik

Konvencionalni pločnici glavni su uzročnici efekta urbanog toplinskog otoka, uobičajenog u velikim urbanim područjima, gdje prosječne temperature mogu biti do 4°C više od okoline. To se događa zato što konvencionalni materijali za popločavanje kao što su asfalt i beton apsorbiraju 95 do 60 posto energije koja dopire umjesto da je reflektiraju u atmosferu. “Hladni kolnik” je površina ceste koja koristi aditive ili posebne mješavine za reflektiranje sunčevog zračenja. Reflektirajući pločnici ostaju hladniji na suncu od tradicionalnih pločnika. Mogu potencijalno smanjiti lokalnu temperaturu zraka za 0,6°C. Postojeći kolnici mogu se promijeniti pomoću bijelog ili reflektirajućeg premaza te korištenjem mješavina s većom refleksijom, propusnih kolnika ili kolnika s vegetacijom.

Utjecaj na okoliš je višestruk, a hladni pločnici snižavaju temperaturu zraka u gradu, poboljšavaju kvalitetu zraka i snižavaju površinske temperature, što može doprinijeti lokalnim mjerama prilagodbe klimatskim promjenama.

Automobili na vodik

Jedan od najboljih primjera vozila pogonjenim vodikom je Rasa, automobil britanske tvrtke RiverSimple. Rasa je zamišljena s jedinom svrhom, a to je da bude pristupačna alternativa električnim vozilima.

Još uvijek dostupna samo kao prototip, Rasa se može pohvaliti dometom od gotovo 500 kilometara i vremenom punjenja goriva od nekoliko minuta. Domet je postignut vrlo malom težinom (580 kg) i propulzijskim motorom od 11 KS ili 8,5 kw koji može natjerati automobil da dostigne maksimalnu brzinu od 80 km/h. Međutim, ono što je posebno zanimljivo je da se Rasa se ne može posjedovati. Ako želite voziti ovaj automobil, plaćate pretplatu koja uključuje održavanje, osiguranje i vodik. Tako dobavljač vodikove gorive ćelije ostaje njezin vlasnik, pa im je u interesu njezina dugovječnost i pouzdanost. Ali vozila na vodik imamo i u “svom dvorištu”.

Tvrtki Dok-ing se profilirala kao proizvođač strojeva koji rade na vodik koje već godinama proizvodi za strane kupce. Vodik okupljen u kemikaliji dolaskom na membranu od platine otpušta elektron čime nastaje električna energija koja pokreće elektromotor strojeva bez ispuštanja štetnih plinova.

Pametni telefoni

Pametni telefoni jedan su od resursno najintenzivnijih proizvoda na planetu. U Europi njihov utjecaj na klimu iznosi 14,2 milijuna tona CO2. Oni također uključuju otrovne materijale uključujući olovo, živu, arsen, kadmij, klor i brom. Međutim, većina nas ih odbaci nakon tri ili četiri godine. Brojne tvrtke izravno su se uhvatile u koštac s tim problemima. Jedan od vodećih je Fairphone, tvrtka koja je osnovana s izričitim ciljem razvoja pametnog telefona koji ne sadrži konfliktne minerale, osigurava poštene uvjete rada duž opskrbnog lanca i jamči dužu trajnost svakog pametnog telefona.

Drugi održivi telefon je Teracube, sa sjedištem u SAD-u i financiran putem crowdfundinga. Uz 4-godišnje jamstvo, svaka komponenta ovog jednostavnog pametnog telefona je zamjenjiva, uključujući bateriju (nema ljepila, samo vijci). kućište je biorazgradivo, a ambalaža je izrađena od recikliranog papira i tiskana tintom na bazi soje.

New Report

Close