1. U tavicu na dobro zagrijano ulje stavite sitno sjeckani luk, papriku narezanu na manje kockice i pržite 2-3 minute da malo omekšaju. 2. Dodajte protisnuti češnjak i malo promiješajte, tek toliko dok češnjak ne pusti miris. 3. Dodajte sjeckanu rajčicu, origano, jednu žlicu Vegete, papar i na srednjoj vatri pirjajte 2-3 minute. Dodajte passatu, promiješajte i uklonite s vatre. 4. Mascarpone pomiješajte sa 100 ml slatkog vrhnja, a pureću šunku naribajte na krupniji ribež. 5. U maslacem premazanu vatrostalnu posudu (20×30 cm) posložite 3 lista za lazanje. 6. Premažite ih 1/3 mascarponea, po njemu rasporedite 1/3 umaka od rajčica, a po njemu 1/3 naribane šunke. 7. Na to položite 3 lista za lazanje, pa postupak ponovite još 2x. Na to položite posljednja 3 lista za lazanje, prelijte ih ravnomjerno s preostalim slatkim vrhnjem i pospite s naribanim parmezanom. 8. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C oko 20 minuta.
Posluživanje: Poslužite toplo. Savjet: Umjesto mascarponea (jer ga je ponekad teže naći) možete upotrijebiti bilo koji kremasti sir prema želji. Vrijeme pripreme: 35 minuta. Zahtjevnost: Jednostavno