Svijet novca
Analiza

U ovim četvrtima trenutačno su najjeftinije cijene kvadrata stana u Zagrebu

Što se nudi i kakve su cijene po zagrebačkim četvrtima.

Poslovni dnevnik
31. prosinac 2022. u 09:03
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na Njuškalu je trenutačno oglašeno 9195 stanova za prodaju na području Grada Zagreba. Istražili smo što se sve nudi i kakve su cijene po gradskim četvrtima, imajući u vidu potrebe pojedinaca i njihove životne stilove.

Od stanova koji imaju označenu godinu izgradnje, manje od 30% izgrađeno je poslije 2015. godine, dok je ostatak starije gradnje. Samo 16% njih renovirano je u posljednjih 5 godina, a 70% svih stanova u ponudi nema pripadajuće parkirno mjesto.

U centru zbivanja

Blizina svih sadržaja i glavnih događanja u gradu nekima je visoko na listi prioriteta. Ako vam male radosti čine ispijanje kave na Cvjetnom trgu, adventska čarolija ili šetnja kroz žilu kucavicu Zagreba, gradske četvrti Donji i Gornji grad – Medveščak savršen su izbor.

Čak 27% stanova za prodaju nalazi se upravo u tim četvrtima, a izbor je šarolik što se tiče sobnosti, pa tako ondje mjesto za sebe mogu pronaći samci u potrazi za garsonijerama ili jednosobnim stanovima, ali i obitelji s više djece. Prosječna cijena po m2 u Donjem gradu iznosi 3240 eura, dok je u Gornjem gradu – Medveščaku nešto niža, 3098 eura.

Još jedan izbor za one koji žele imati centar grada na dlanu je i Črnomerec, gdje se nalazi 9% od ukupnog broja stanova za prodaju. Najviše je dvosobnih i trosobnih stanova, skoro 60%, a garsonijera i jednosobnih gotovo da i nema u ponudi. Za stan na Črnomercu morat ćete izdvojiti oko 3237 eura po m2.

Studentski život i sport

Ako ste roditelj koji želi svom djetetu omogućiti samostalnost i dati vjetar u leđa tijekom školovanja – ili student koji ima nešto ušteđevine – Trnje i Trešnjevka sjever (u koju spadaju stara Trešnjevka, Voltino i Rudeš) možda će se nametnuti kao logičan odabir. Dobra povezanost linija javnog gradskog prijevoza i blizina većine fakulteta te Studentskog centra jedna su od prednosti, a bogat noćni život na dohvat ruke svakako je druga. Na Trešnjevki sjever oglašeno je skoro 20% od ukupnog broja garsonijera i jednosobnih stanova te će vas kvadrat stana ondje u prosjeku koštati 2927 eura, a na Trnju 2960 eura.

Sportski aktivne osobe, bilo da je riječ o profesionalcima ili rekreativcima, svoju oazu pronaći će u kvartovima Trešnjevka jug i Maksimir jer mogućnosti koje nude okolica Jaruna i park Maksimir zadovoljavaju većinu potreba za fizičkom aktivnosti. Na Maksimiru je oglašeno otprilike 9% od ukupnog broja stanova za prodaju na Njuškalu, a na Trešnjevki jug 6%. Više od 8% jednosobnih te isto toliko dvosobnih stanova koji su u ponudi nalazi se na Trešnjevki jug, a za jedan kvadrat stana u nekom od njezinih dijelova morat ćete izdvojiti 3261 eura u prosjeku. Na Maksimiru je skoro 70% oglašenih stanova koji imaju tri ili četiri prostorije, uz prosječnu cijenu od 3086 eura po m2.

Poslovna zona ili obiteljski mir

Kako se grad širi i razvija, tako se mijenjaju i želje i potrebe njegovih stanovnika. Uz sve veći broj tvrtki i korporacija koje svoja sjedišta pronalaze na južnoj periferiji grada, ne iznenađuje i veća potražnja za stanovima u Novom Zagrebu, koju samim time prati i ponuda. Najveći broj novogradnji, koje su dio nekog projekta, nalazi se na zapadnom dijelu (29%), dok se na istočnom nalazi njih 9%.

Od ukupnog broja garsonijera koje su u ponudi, nešto više od 10% je u istočnom Novom Zagrebu, a cijena kvadrata prosječno iznosi 2593 eura. Novi Zagreb zapad nosi oko 30% ponude dvosobnih i trosobnih stanova grada Zagreba, a cijena po m2 u prosjeku je 2580 eura.

Udaljenost od gradskih gužvi, ali dobra prometna povezanost te razvijena infrastruktura u vidu školskih i zdravstvenih ustanova većini su na prvom mjestu prilikom odabira lokacije za započinjanje obiteljskog života. Podsljemenska zona pruža bijeg od gradske vreve, ali je dovoljno blizu centra za one koji ne žele u potpunosti užurbanost zamijeniti sporijim tempom periferijskih četvrti.

Od stanova koji se ondje nalaze u ponudi, većina ih je trosobnih, četverosobnih i peterosobnih, a cijena po m2 prosječno je 2843 eura. Interes za pojedinim četvrtima te potrebu za poboljšanjem infrastrukture u njima prepoznao je i sam Grad, pa uz pomoć 96.5 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti gradi sedam vrtića, a još devet rekonstruira i proširuje, čime će osigurati novih 1400 mjesta.

U tim četvrtima trenutačno su i najjeftinije cijene kvadrata stana u Zagrebu, pa tako u Sesvetama obiteljski dom možete pronaći u prosjeku za 2178 eura po m2, na Peščenici – Žitnjaku za 2453 eura, u Podsusedu – Vrapču za 2466 eura, a u Donjoj Dubravi za 2534 eura, dok u Gornjoj Dubravi cijena po m2 prosječno iznosi 2550 eura te u Stenjevcu 2737 eura.

New Report

Close