Rastu cijena nekretnina u Hrvatskoj, osobito u Zagrebu i okolici te na obali, ne vidi se kraj

Autor: Poslovni.hr , 01. studeni 2018. u 13:31
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Unatoč iseljavanju mladih i strožim uvjetima kreditiranja, potražnja za stanovima i kućama ne jenjava, pa su primjerice cijene stanova u Zagrebu već blizu povijesno visokih razina otprije deset godina, kad se za prosječan stan u starijoj zgradi plaćalo više od 2000 eura za kvadratni metar.

Dok diljem Europske unije cijene nekretnina tek blago rastu, njihovo poskupljenje u Hrvatskoj u usporedbi s prosjecima EU-a je strelovito. U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle 8,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U posljednjem tromjesečju 2017. porasle su 7,6 posto, piše Tportal.

Mjesečno istraživanje iz rujna, koje provodi najveći domaći oglasnik Njuškalo, pokazuje da su na razini cijele godine cijene stanova u Hrvatskoj porasle 7,13 posto, a cijene kuća nešto više od četiri posto. Najskuplji kvadrat stana je u Dubrovniku, gdje se on prosječno trži po 3811 eura po kvadratu, u Splitu za 2744 eura po kvadratu, dok je prosjek u Zagrebu 1917 eura. Po snažnom rastu ističe se Zadar, u kojem je prosječan kvadrat ove godine poskupio 12 posto i sada se prodaje po 2075 eura.

Komentari (2)
Pogledajte sve


ma kako kenjate, koji streloviti rast vrijednosti, uredno pratim jer imam svoj oglas, u njuškalu se isti oglasi vrte već godinu dana.

Niste u pravu. U Zagrebu dolazi do velikog rasta cijena zemljišta i novogradnje.
Samim time ljudi misle da i njihov stari stan više vrijedi.

Naime Zagreb je sve zanimljiviji zbog turizma i iznajmljivanja apartmana na jedan dan.

Zbog toga dolazi do nedostatka kvalitetnih stanova za iznajmljivanje, pa rekao bi uopće stanova.

S druge strane ovi s mora imaju velike prihode, dovoljne da sinu ili kćeri kupe stan kada idu studirati u Zagreb. Opet se kupuje novogradnja.

Kako je kvalitetnih stanova malo, cijene divljaju.

Znači sve je to sistem ponude i potražnje.

Nemojmo zaboraviti ove koji su otišli van, pa nakon 4-5 godina imaju također bazu da uz pomoć roditelja kupe novi stan.

Znači sve je to sistem ponude i potražnje. Nešto kao s radnom snagom.

A Zagreb zbog najveće zaposlenosti i turizma, kao i kulturnih i obrazovnih sadržaja je traženiji od bilo kojeg primorskog grada.

ma kako kenjate, koji streloviti rast vrijednosti, uredno pratim jer imam svoj oglas, u njuškalu se isti oglasi vrte već godinu dana.

New Report

Close