Poslovna 2024.
IZAZOVNA GODINA

Čeka nas manji broj transakcija i zaustavljanje rasta cijena. Recesija se približava, no dok je sezona dobra…

Borislav Vujović, direktor Operete i dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Boro Vujović
02. prosinac 2023. u 08:18
Boro Vujović/I. Šoban/PIXSELL

Očekuje nas izazovna godina. Kad pratimo ono što se događa na nama najzanimljivijim tržištima, jasno je da recesija neminovno dolazi. Pitanje je u kojem obliku i koliko jaka, ali u svakom slučaju je pred vratima. To se na tržištu nekretnina već polako osjeća.

U prvih šest mjeseci 2023. godine prodaja stanova u Zagrebu manja je za 23 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2022. godine, a na razini Hrvatske nekih 10 posto. Taj trend je vidljiv i u drugom polugodištu, a neminovno će se nastaviti i u sljedećoj godini.

To se još nije odrazilo na kretanje cijena, zato što je taj proces sporiji i duže traje. Za naše tržište nekretnina važna je činjenica da je prošle godine čak 37 posto transakcija, kad su nekretnine u pitanju, napravili stranci. Najviše Nijemci, Slovenci i Austrijanci. Ove godine taj postotak u prvih šest mjeseci je 10 posto manji, a Austrijanci su kupili 30 posto manje nekretnina. To jasno ukazuje na direktnu povezanost našeg i europskog tržišta.

Neke korekcije neminovne

Ne očekujem da bi cijene nekretnina mogle generalno značajno pasti, ali je neminovna korekcija nekih, pogotovo starijih, nekretnina čije su cijene uslijed velike potražnje često bile nerealne.

Naše tržište unatoč dizanju, spašava najniža kamatna stopa na stambene kredite u Europskoj uniji i najava da neće jako rasti. Obnova od potresa generira jaku gospodarsku aktivnost, pa nam građevinska industrija i dalje ima problema s radnom snagom i viškom posla. Dok god imamo dobru turističku sezonu, naše tržište nekretnina će funkcionirati.

Obveznice koje je izdala država i rast kamatnih stopa na štednju smanjit će pritisak na kupnju nekretnina od strane građana koji su zadnjih godina alocirali svoj novac sa štednje u nekretnine jer su im prinosi na štednju bili minimalni. Sad se paradigma mijenja jer, s obzirom na cijene nekretnina i prinose od najma, narodne obveznice izgledaju generalno gledajući kao bolje ulaganje. S obzirom da su zadnje dvije godine investitori bili glavni generator kupnje, to će se odraziti na broj transakcija i kretanje cijena. Ne očekujem da bi cijene nekretnina mogle generalno značajno pasti, ali je neminovna korekcija nekih, pogotovo starijih nekretnina čije su cijene uslijed velike potražnje često bile nerealne.

U našem sektoru najveći će izazov biti sačuvati zaposlene s obzirom na manji opseg posla koji za naš sektor ima puno veći značaj nego visoke kupoprodajne cijene.

U 2024. godini očekujemo manji broj transakcija i zaustavljanje rasta cijena koji je ove godine bio značajan.

New Report

Close