Svijet novca
Svijet novca

Bijes zbog nedovršenih stanova uzbunio Peking

U svega četiri tjedna bojkotiranje otplate hipotekarnih kredita zabilježeno je u stotinu kineskih gradova.
Tomislav Pili
25. kolovoz 2022. u 22:00
Promatrajući nedovršene komplekse, kupci su počeli razmišljati kako spasiti ulaganje/Reuters

Nekretninski sektor – jedan od stupova na kojima je proteklih desetljeća počivao ubrzani ekonomski rast Kine – postao je jezgro otpora vlastima koji sve više zabrinjava vladu u Pekingu. Riječ je o bojkotu otplate hipotekarnih kredita u koji su krenuli tisuće Kineza, pripadnika tamošnje srednje klase.

U zemlji čija vlast tolerira samo vrlo malo doze nepoštovanja službenih odluka, ovo je alarmantna situacija. Kako piše Bloomberg, sve je započelo pismom od 590 riječi koje je stotinjak bijesnih kupaca stanova u napola dovršenom neboderu uputili developerskoj kompaniji Evergrande. Podsjetimo, radi se o kompaniji čije se poslovanje zatreslo prošle godine, privukavši zbog toga pažnju svjetskih medija s obzirom na teret dugova od vrtoglavih 300 milijardi dolara.

Tražili pažnju, dobili je

Evergrande je mjesecima ignorirao njihove zahtjeve da se stanovi za koje su uzeli kredite napokon dovrše. “Svi vlasnici s važećim hipotekarnim kreditima prestat će otplaćivati rate ako radovi ne krenu do 20. listopada”, zaprijetili su kompaniji.

Sadržaj ultimatuma krajem lipnja poput požara se proširio kineskim društvenim mrežama WeChat i Douyin, postavši poziv na akciju svima uhvaćenima u nekretninski balon koji se napuhivao desetljećima. U idućim danima slična pisma poslali su vlasnici nedovršenih stanova u nizu gradova, Šangaju, Pekingu, Shenzenu i Zhengzhou.

U svega četiri tjedna, bojkotiranje otplate hipotekarnih kredita zabilježeno je u više od 320 nekretninskih projekata u stotinu kineskih gradova. Jedan od nezadovoljnih kupaca stana u Evergrandeovu kompleksu od 14 nebodera u gradu Jingdhezenu ističe kako nisu željeli javno istupiti, ali nisu imali izbora. “Sve što želimo ja pažnja lokalnih vlasti”, kaže taj kupac koji je iz sigurnosnih razloga želio ostati anoniman.

300

milijardi dolara dužan je nekretninski developer Evergrande

No, dobili su i mnogo više od toga. S obzirom da je socijalna stabilnost izuzetno bitna uoči ovogodišnjeg kongresa Komunističke partije na kojem predsjednik Xi Jinping traži treći mandat, prijetnja bojkotom došla je do najviših instanci u Pekingu.

Politbiro je početkom kolovoza zatražio od lokalnih partijskih dužnosnika da “osiguraju dovršetak” spornih stambenih projekata, a državne banke pohitale su osigurati financiranje za developere na klimavim nogama.

Međutim, ova je situacija pokazala kako se Kinezi, kada su budući domovi u pitanju, ne boje povezivanja i na nacionalnoj razini. Iako su nekretnine bile uzrok nekoliko prosvjeda stanovništva proteklih godina, koordinirani bojkot otplate stambenih kredita na ovakvoj se razini još nikada nije dogodio u Kini, kaže Christian Göbel, profesor na bečkom sveučilištu čije je područje znanstvenog interesa nekretninsko tržište u Kini. Inozemni analitičari ističu kako sigurnosne službe trebaju biti vrlo zabrinute kako se brzo ovaj prosvjed proširio cijelom zemljom, a ne u samo nekoliko gradova.

Nevolje za prezadužene nekretninske kompanije u Kini započeli su 2020. kada su se suočile s problemima s likvidnošću. Najzaduženiji divovi, poput Evergrandea, više nisu mogli do kredita, pa tako ni potrebnog novca za dovršetak započetih projekata. Iznenada, projekti koji su trebali biti dovršeni za godinu do godinu i pol rastegnuli su se po nekoliko godina, a u nekim slučajevima gradilišta su potpuno utihnula.

Unatoč tome, kupci tih stanova morali su nastaviti otplaćivati kredite. Radi se o specifičnosti kineskog tržišta gdje kredit kreće u otplatu odmah nakon uplate “kapare” za stan, puno prije njegova dovršetka.

Promatrajući nedovršene sive betonske komplekse i svjedočeći kako gotovo svakodnevno manje nekretninske kompanije proglašavaju bankrot, kupci su grozničavo počeli razmišljati kako spasiti svoje ulaganje. Jedan od njih je 26-godišnji IT stručnjak koji se iz sigurnosnih razloga predstavio kao Li.

Gotovo svakodnevno provjeravanje kako teku radovi na gradilištu njegova stana u Wuhanu postalo je “psihičko mučenje”, kaže. Kad god bi posjetio Evergrandeovo gradilište 39 nebodera, vidio bi tek jednog ili dvojicu radnika, te nekoliko građevinskih strojeva u pogonu.

Pozivi iz policije

Kako su frustracije među kupcima rasle, jedan od njih iz Jingdezhena na WeChat forumu predložio je prestanak otplate hipotekarnih kredita. Ideja nije bila bezopasna – svaka propuštena otplata pogoršala bi kreditni rejting kupaca i značajno otežala kupnju nekretnine u budućnosti. Ipak, ideja je dobivala sve više poklonika.

Komunicirajući preko društvenih mreža, kupci su počeli dijeliti fotografije i videosnimke nedovršenih stanova, a potom i sadržaj kontakata sa građevinskim kompanijama i lokalnim vlastima. Zahtjevi su postajali sve veći, pa su neki kupci tražili da se usele u svoje stanove u idućih mjesec dana.

Komunikaciju su ubrzo počeli suzbijati kineski internetski cenzori. Poveznice na dokumente su izbrisane, kao i dobar dio profila bijesnih kupaca. Neki su od njih kazali Bloombergu da ih je kontaktirala i policija. Ubrzo je većina kupaca Evergrandeovih stanova, od kojih je i sve počelo, javno “zašutjela”, tvrdi jedan od kupaca kojem je policija također poručila da prestane objavljivati taj sadržaj na internetu.

Manji dio njih stoga se odlučio za staromodni način iskazivanja nezadovoljstva na ulici. Krajem srpnja skupina od 50-ak prosvjednika okupila se pred zgradom lokalnih vlasti u Jingdezhenu tražeći ponovno pokretanje gradnje. Čini se da je prosvjed dao rezultata – na web stranici tamošnjih gradskih vlasti 8. kolovoza objavljena je vijest da je gradska vlast zatražila od četiri državne građevinske kompanije da preuzmu gradnju na Evergrandeovu gradilištu, s rokom dovršetka do kraja 2023. godine.

Osim što su državne banke opet “otvorile slavine” prema developerima, upućeni izvori tvrde kako središnja banka namjerava osnovati fond za financiranje nedovršenih projekata. K tome, priča se i da će kupcima biti odobren poček u otplati dok stanovi ne budu dovršeni. No, sama činjenica da je do bojkota došlo pokazuje da na kineskom nekretninskom tržištu mnogo toga ne funkcionira.

New Report

Close