Želite li neko laganije, svježije vino, na istoku Hrvatske preporučit će vam graševinu. Želite li nešto punije, kompleksnije vino ili pak predikatno vino, nemojte se iznenaditi kada vam opet ponude graševinu. Bilo da je ledeno, pjenušavo, vino odležano i dozrelo u drvenim bačvama, sur-lie vino ili arhivsko, uvijek je graševina. A tome je tako jer samo neprikosnovena kraljica slavonskih vinograda, graševina, daje toliko široku lepezu vina.
Graševina je jedna od 260, 270 sorti vinove loze koja se uzgaja u Hrvatskoj još od 18 stoljeća, a vjerojatno i ranije. Od ukupno 22 milijuna trsova graševine, preko 17 milijuna trsova se nalazi u Slavoniji i Hrvatskom Podunavlju. Ona je najvažnija hrvatska vinska sorta od koje potiče 40 posto ukupno proizvedenog vina u Hrvatskoj, a 25 posto od ukupnih površina pod vinogradima upravo je graševina. Svaki četvrti trs je graševina.



