Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE
Poslovni vikend
Poslovna priča

San Canzian: Namještaj od Ralpha Laurena do starih istarskih komada, prvi ‘members’ klub u Hrvatskoj

Oaza mira i luksuza pored Buja dobiva novih 36 tisuća četvornih metara, 14 klub vila, 20 rezidencija… i još više autohtonog šarma.

Autor: Katarina Kušec
25. rujan 2025. u 22:00
Foto: WWW.GUENTERSTANDL.DE

Pijetao će vas probuditi ujutro, a cvrčke ćete slušati navečer, zrak je čist, trava zelena, oko vas su masline i pogled na more koji oduzima dah. Kada padne noć, mrkli je mrak, ali nije to loša stvar jer, ako pogledate u nebo, izgleda kao da je po njemu netko prosuo milijune šljokica. U mraku se zvijezde najbolje vide, a doživljaj od svega pet zvjezdica možete iskusiti i sami.

Na adresi Mužolini Donji, nekoliko kilometara od Buja, smjestio se mali luksuzni hotel San Canzian, poseban po tome što imitira istarsko selo. Rezidencije i vile građene su kao tradicionalne kuće s modernim elementima. Da prošlost i budućnost tamo idu ruku pod ruku, pokazuje i činjenica da u kompleksu i dalje živi troje starosjedioca. Jedna od njih još drži kokoši, a po susjedu Lucianu ime je dobio i hotelski restoran koji ima Michelinovu preporuku. Glavni kuhar mladi je i talentirani Pavo Klarić…

Kroz tunel u ogrtaču

Zanimljivo, ugledni Los Angeles Times uvrstio je baš San Canzian među najposebnija i najluksuznija mjesta za vjenčanja u Europi, a s obzirom na to da posao dobro ide, odlučili su se za proširenje. Svega nekoliko stotina metara dalje, praktički iza prvog zavoja, na terasi više, odlučili su izgraditi novi kompleks. Dio u naselju Mužolini Gornji, s ovim postojećim dijelom, bit će spojen malim tunelom. Gosti će tako s jednoga kraja na drugi moći pješice u kućnom ogrtaču ili autićem za golf.

No, kako je uopće počela ova luksuzna priča u srcu Istre? Predsjednica Uprave, Ivana Labudović, ističe da je sve krenulo 2016. godine s idejom koju su imali Siniša Šare i Leopold Botteri…

Kompleks radi po modelu ‘sales i leaseback’ – kupac kupi vilu ili rezidenciju i daje je natrag investitoru u zakup na 20 godina.

“Siniša je tražio mjesto za sebe i suprugu u Istri koja ih je uvijek privlačila. Leopold je pak porijeklom s Brača i htio je imati nešto sjevernije kada je na putu za Europu. Pronašli su pravo mjestu u naselju Mužolini Donji gdje je sada hotel. No, to je sve bilo preveliko za jednoga pa su se udružili, ali shvatili su da je preveliko i za njih dvoje i odlučili su otvoriti ‘bed and breakfast’. Dobili su tada savjet da Istri treba nešto s pet zvjezdica, a na bazi B&B-a. Jednostavno je potreban ozbiljan luksuzni smještaj i oni su usred projekta išli u izmjenu građevinske dozvole, u dvostruku investiciju i totalno drukčiju priču. San Canzian tako su otvorili 1. kolovoza 2019. godine. Ideja im je bila rekonstruirati staro istarsko selo i zadržati što više tradicionalnih arhitektonskih elemenata kako bi sve imalo toplinu i dušu Istre, a s druge strane, željeli su dodati moderne dizajnerske elemente kako bi to bio potpuni luksuz.”

Po uzoru na Four Seasons hotel odlučili su napraviti proširenje s modelom “sales i leaseback” i tako je nastala ideja za novi, gornji dio. “Po tom principu kupac kupuje vilu ili rezidenciju te je daje natrag investitoru (San Canzianu) u zakup na 20 godina. San Canzian vodi hotelsko poslovanje i obvezuje se prema ugovoru plaćati najamninu kupcu. Kupac/investitor može bezbrižno uživati u svom vlasništvu, nema dodatnih plaćanja, troškova, režija… Usto, ostvaruje se prihod na investiciju u obliku dogovorene najamnine, dok San Canzian preuzima brigu o cjelokupnom poslovanju, riziku i odgovornosti u vezi s iznajmljivanjem nekretnine. Dodatno, kupac/investitor ima pravo na tri tjedna besplatnog korištenja svog objekta. U pretprodaji smo jamčili prihod od pet posto na pet godina, dok je realno očekivani prihod na bazi 20 godina između 7 i 8,5 posto plus dodatno – ako kupac/investitor ne iskoristi vrijeme boravka, tada se obračunava dodatna zakupnina za period kada nije koristio nekretninu”, pojašnjava Labudović.

Restoran Luciano ime je dobio po susjedu koji živi u selu, ima preporuku Michelina, a glavni kuhar je mladi Pavo Klarić/San Canzian

Otvorenje drugog dijela 2026.

Novi dio trenutačno je u procesu izgradnje, a otvorenje se planira za drugu polovicu 2026. godine. “To je velik i ambiciozan projekt, ali imamo sjajnu suradnju i razumijevanje zajednice i službenih tijela koja prepoznaju važnost ovakvog projekta za Istru i podržavaju nas od prvog dana.”

U sadašnjem hotelskom kompleksu gosti uživaju, svadbe se rotiraju, a ljudi su prošle godine došli iz 26 zemalja svijeta, sa šest kontinenata. “Za jedan mali hotel to je vrlo impozantno. Plan nam je da se proširimo i na goste s istočno-europskog tržišta jer sada pretežu oni iz Amerike, Velike Britanije, Švicarske, Austrije, Njemačke… U gornjem dijelu hotela koji se gradi, očekujemo goste s visokom platežnom moći jer normalno je da hotel s pet zvjezdica košta. Želimo dovesti goste koji nerijetko potroše 20 do 50 tisuća eura na tjedan dana odmora”, kaže Labudović pa dijeli i jednu zanimljivost.

Naime, ove godine u San Canzianu je najskuplja prodana boca vina koštala 650 eura – i nije bila samo jedna. Kompleks u Mužolinima Gornjim investicijski je vrijedan 38 milijuna eura, a rasprostirat će se na 36 tisuća četvornih metara. Imat će 14 klub vila i 20 rezidencija s privatnim grijanim bazenima i uslugom hotela s pet zvjezdica. Veličine rezidencija bit će od 70 do 204 četvornih metara, dok će vile biti od 154 do 360 četvornih metara, a iznajmljivat će se u sklopu San Canzian hotela.

“Na tom prostoru osigurat ćemo i puno popratnog sadržaja. U tri bloka rezidencija kuće će biti u nizu jer je to tradicionalni istarski način gradnje. Dodat ćemo i cvjećarnicu u prvom dijelu. U drugom bloku bit će mali trg tako da se tamo može stalno nešto događati, da se gosti druže, da bude glazba. Sagradit ćemo i kapelicu koja je zamišljena za buduća vjenčanja, a svakog mjeseca imat ćemo i nekog umjetnika na rezidenciji koji će stvarati.

Bit će tu i tržnica na kojoj će se prodavati lokalni proizvodi iz susjedstva i s OPG-ova, oni će gostima moći ponuditi svoje tradicionalne proizvode. Na bloku tri bit će istarskih biljaka, mirisnog i aromatičnog bilja, stil gradnje je u kamenu baš kao u Istri, a tu će centar svih zbivanja biti klub, odnosno jedinstveni ‘members’ klub, prvi takav u Hrvatskoj. Planirana je i zgrada za događanja, spoj je to starine i modernog, a s cijelog kompleksa vidi se vizual mora. Sve to je zatvorenog tipa, odnosno malo selo koje izgleda kao staro istarsko selo, ali ima sve pogodnosti modernoga. Neće biti automobila, zamišljeno je da se šeće, bit će dostupno tek korištenje električnih autića.”

San Canzian ima 600 etiketa u vinskom podrumu, u gornjem dijelu bit će više od tisuću boca, a planirani su i trezori za kolekcionarsko čuvanje vina/San Canzian

Uživanje u Istri cijelu godinu

Obišli smo gradilište gornjeg dijela. Nekoliko rezidencija već je podignuto, a raspored ostatka kompleksa jasno se vidi. Pogled? Legenda kaže da se zimi, ako je bistro i čisto, vidi čak i Venecija. Kada smo već kod zime, možda je ovo jedna od pozivnica da se tamo u tom periodu i ostane, a plan samoga hotela je da se boravak u Istri produlji na cijelu godinu, a ne samo sezonu.

“U Istri se može boraviti cijele godine, radit ćemo dulje nego u San Canzianu. Sada je hotel otvoren od otprilike ožujka do sredine studenoga, cilj je da radi 330 dana u godini. U gornjem dijelu na terasama će biti i kamini tako da može biti ugodno. Jednostavno vidimo sebe kao umjetnike stvaranja doživljaja. Želimo da gosti imaju nezaboravna iskustva, želimo im približiti autentični doživljaj o tome što je to Istra. Na kraju, cilj nam je da postanemo vodeći luksuzni hotel u Istri, ali i u Hrvatskoj.”

Koliko su tome cilju posvećeni, može vam posvjedočiti i činjenica da uređenju pridaju veliku pozornost. Vaze, tanjuri i slično ručno su rađeni, a namještaj će u gornjem dijelu biti od Ralpha Laurena do restauriranih starih istarskih komada kojima su dodani neki moderniji elementi. Kažu kako im je bitno da koriste autentične stvari i da se nastavi suradnja s lokalnim stanovništvom.

“Namirnice kupujemo u Istri, ne tražimo najjeftinije, nego najbolje i autohtono, to je pristup od polja do stola. Imamo i svoj mali vrt, a planiramo ga i proširiti. Kada je riječ o uređenju, moram spomenuti da koristimo tavelice, odnosno tanke istarske stare pločice koje stavljamo na strop da dobijemo osjećaj topline doma. Ne radimo nove, nego kupujemo korištene i skupljamo ih mjesecima po gradilištima, onda ih uređujemo i čistimo. Jednostavno moraju biti stare da imaju dušu”, pojašnjava nam predsjednica Uprave pa se osvrće na održivost. “Pokušavamo uvesti održivi koncept poslovanja, a to radimo tako da imamo bio pročišćivač (UPOV), dizalice topline, zatvoreni krug reciklažne vode u bazenima, koristi se kišnica za zalijevanje, njegujemo ‘zero waste’ koncept. Kuće u gornjem dijelu bit će nulte neto potrošnje energije, a u planu je i izgradnja solara.”

Novi dio investicijski je vrijedan 38 milijuna eura, imat će kapelicu, mali trg, knjižnicu i – umjetnike.

Kada se sve zbroji, oba hotela imat će kapacitet 200 ljudi, a o svim tim gostima netko će se trebati i brinuti. U San Canzianu radna snaga je bitan aspekt, ono čemu oni teže je zapošljavanje lokalnih ljudi, a za novi kompleks traže sve – od kućnog majstora i barmena do pomoćnog direktora. “Želimo kadar koji će sa strašću raditi na svakom detalju, želimo ljude vezati na dulje vrijeme za San Canzian i želimo im pomoći. Cilj nam je zapošljavati lokalno stanovništvo i jasno nam je da plaća nije jedini indikator ostanka, stoga imamo u planu pomoći zaposlenicima sa stanovanjem, djecom, vrtićem i slično. Treba nam ukupno 110 radnika, a želimo Istru ‘prodavati’ u suradnji s Istrijanima.”

Da se u ovom projektu uistinu sve vrti oko Istre, govori nam i to da se planira izgradnja knjižnice koja će imati – pogađate – samo djela o Istri koja se već naveliko skupljaju i kupuju. Ona će biti smještena pored galerije, i to iznad “members” kluba o kojemu je nešto više otkrila Ivana Labudović: “U svijetu gdje je privatnost najveći luksuz, ekskluzivni klubovi oduvijek su bili mjesta za okupljanje istomišljenika. Uz jedinstvena i autentična iskustva, klubovi nude i diskreciju, opuštanje i vrhunsku uslugu.

Uz San Canzian klub, to će uskoro biti moguće i u Hrvatskoj. Radi se o jedinstvenom klubu zatvorenog tipa, po uzoru na one londonske. Black i Gold članovi moći će uživati u privilegiranom pristupu bogatim sadržajima. Black status imat će vlasnici naših vila i rezidencija, a vlasnicima privatnih vila u Istri bit će omogućena kupnja Gold Members članstva, uz napomenu da se ono ne odnosi na objekte namijenjene turističkom najmu. Status Gold člana moći će steći na temelju preporuke i uz plaćanje godišnje članarine. U sklopu članstva naša će usluga obuhvaćati održavanje privatnih vila, no ne i onih koje se koriste za iznajmljivanje.”

Predsjednica Uprave, Ivana Labudović, predstavila je novi projekt u Mužolinima Gornjim/Marija Gašparović

Hektorovićev ribnjak

O cijeni godišnjih naknada još nije htjela govoriti, ali radi se o elitnom projektu pa je za pretpostaviti da one neće biti malene. Važno je napomenuti i da u San Canzianu sami biraju kupce, a već nekoliko ih je odbijeno. Kada je riječ o novom dijelu kompleksa, prodano je 40 posto u pretprodaji, i to po cijeni od više od 8000 eura po kvadratu. Dio će ostaviti sebi, a još jedan dio ići će na prodaju poslije, ali po višoj cijeni. Za još malo bolji doživljaj onoga što sve goste i buduće vlasnike čeka, recimo da će hotel imati jacuzzi smješten u replici Hektorovićeva ribnjaka s Hvara, a bit će tu i pozamašan vinski podrum, ali i cigar bar.

“Imat ćemo prvu banku cigareta u Hrvatskoj. Cigare su praktički investicijsko dobro, a zbog ponude i potražnje, cijena im raste pa su postale kao zlato. Što se tiče vinskog podruma, omogućit ćemo tamo prezentacije i degustacije. Sada imamo 600 etiketa, a u gornjem dijelu bit će više od tisuću etiketa. Osim toga, planirani su i mali trezori u kojima će vlasnici moći kolekcionarski čuvati svoja vina kod nas. Kupcima je to bilo posebno zanimljivo”, zaključila je Labudović. Zanimljivo je također da od ove godine možete i na internetu provjeriti kada je zadnji put očišćen madrac na kojemu spavate u San Canzianu, ali s obzirom na to kako će to sve izgledati i na prirodu koja vas okružuje, mnogi se ne bi bunili ni na to da spavaju vani. Tople istarske noći, miris lavande, trava i pogled na zvijezde, uopće ne zvuče loše.

Ako će sve to u novom, gornjem dijelu izgledati kao u postojećem San Canzianu, morat ćete ipak pripaziti jer tamo “vrebaju” dvije stvari. Kako prvo, može vas “pogoditi” plod masline dok uživate u pogledu uz čašu vina, sir i soparnik, a kao drugo – možete se opasno zaljubiti u ovo mjesto. O zalasku sunca ne vrijedi ni trošiti riječi, to je priča za sebe i najbolje ga je – doživjeti.

Hotel s pet zvjezdica zamišljen je kao staro istarsko selo građeno u kamenu, ali s dodatkom luksuza/San Canzian

Autor: Katarina Kušec
25. rujan 2025. u 22:00
Podijeli članak —

New Report

Close