Business Luxury Book
Korado Korlević tvrdi

Najpoznatiji hrvatski astronom i futurolog: ‘Pred nama je najluđe razdoblje razvoja u posljednjih 40.000 godina, sudbinu smo si zacrtali 2015. godine’

Sudbinu smo si zacrtali 2015. godine, kada smo pustili prve algoritme da pišu sami sebe, i oni od tada razvijaju samosvijest.

Korado Korlević
22. lipanj 2024. u 08:50
Korado Korlević, Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Najpoznatiji hrvatski astronom i futurolog Korado Korlević poznat je po svojim predavanjima, posebno među mladom populacijom, te želi pojasniti kakva nas budućnost čeka s obzirom na put kojim je civilizacija odabrala ići u razvoju. Tijekom nastupa često ističe da civilizaciju očekuje kulturni kolaps te da nam opasnost od uništenja ne prijeti samo udarom asteroida iz svemira, nego da je kudikamo izglednije da ćemo sami sebe uništiti neracionalnim postupanjima. Često se dotiče i teme umjetne inteligencije.

– Umjetnu inteligenciju još nemamo. Imamo naznake što će biti, imamo filozofiju, imamo biologe i eksperte koji paničare i tvrde da smo pred nečim što se zove “major extinction event”. Umjetna je inteligencija jako vezana i uz biologiju. Mi smo isto programabilni strojevi, samo jako komplicirani, pa donedavno nismo shvatili što sve možemo – smatra astronom.

Istaknuo je da ćemo u nadolazećim godinama “živjeti u svijetu u kojemu će svaki dan biti prvi april”, ali i kako mi nismo ti koji će istraživati svemir, već će u neku ruku umjesto nas to učiniti umjetna inteligencija, a budemo li imali sreće, povest će nas sa sobom, ali kao zapis. Odgovore na pitanje što nas očekuje u idućim godinama, objašnjava Korlević, znanost nam i dalje ne može dati, već se za njih moramo okrenuti filozofiji i umjetnosti.

– Ako pogledamo u filozofiju, dolazimo do “Kapitala” Karla Marxa, ali ne kao knjige o politici, nego to što je on shvatio da je kapital živo biće, čudovište koje se hrani sirovinama, ljudima, i cilj mu je samo rasti. Tom kapitalu koji samo raste u jednom trenutku dali smo osobine osobe: on može nasljeđivati stvari, biti vlasnik nečega. Umjetna inteligencija ono je što ni Karl Marx nije mogao smisliti – da će taj kapital dobiti mozak. Ta mreža će shvatiti da ima kompletno bogatstvo svijeta na raspolaganju, da ima osam milijardi ljudi i da može razmišljati, što je sljedeći korak koji bi umjetna inteligencija mogla napraviti, da traži bitak. Pretpostavljamo da ga neće naći na Zemlji, već će napraviti svoj put do centra Mliječne staze – opisao je.

Umjetnici su stvarajući filmove i serije pokušali razmisliti kako bi taj trenutak kada umjetna inteligencija postane samosvjesna izgledao za ljude i hoće li nama manipulirati. Sigurno hoće.

Korlević smatra kako to moramo prihvatiti kao činjenice jer napredak umjetne inteligencije više ne možemo zaustaviti. Sudbinu smo si zacrtali 2015. godine, kada smo pustili prve algoritme da pišu sami sebe, i oni od tada razvijaju samosvijest. Najavio je kako se očekuje da bismo do kraja ove godine mogli ostvariti generalnu umjetnu inteligenciju – nešto što ne možemo razlikovati od čovjeka, ali još nije samosvijest.

– Umjetnici su stvarajući filmove i serije pokušali razmisliti kako bi taj trenutak kada umjetna inteligencija postane samosvjesna izgledao za ljude i hoće li nama manipulirati. Sigurno hoće. Hoće li nas reprogramirati ako ne budemo dovoljno kvalitetni? Hoće i to. Hoćemo li biti u situaciji da se dogodi “major extinction event”? Sigurno, jer mi smo to pokrenuli. U idućih 10-ak godina vjerojatno ćemo pobiti 90 posto životinjskog i biljnog svijeta, dovest ćemo se na granicu opstanka, ostat će nas oko dvije milijarde. Nešto će reprogramirati umjetna inteligencija, nešto mi sami. Ta poboljšanja koja se nude u vremenu koje dolazi takva su da ih nema smisla odbiti – ocijenio je Korlević.

– Je li umjetna inteligencija negativac ili pozitivac? Ni jedno ni drugo, to je nešto krajnje racionalno. Hoće li to biti bolje od političara koje imamo? Sigurno, mi smo toliko otišli u dekadenciju da očekujem da će jedna stranka na sljedećim izborima staviti konja na listu. Kao ZRC i mi imamo konja u parlamentu. Što god dođe nakon toga, bit će bolje – oštro je komentirao.

Korlević je objasnio da umjetnu inteligenciju vidi kao svojevrsni deus ex machina koji je u drevno doba donosio spasonosno rješenje u grčkim i rimskim tragedijama.

– Jesmo li pripremili djecu za svijet koji nam dolazi? Nismo pripremili ni društvo ni djecu. Kako očekivati tu umjetnu inteligenciju koja je razvila samosvijest? Ja bih koristio prošlost, iskustva. I Grci i Rimljani, kada su imali kazališnu predstavu, neku tragediju u kojoj su se negativci izvukli, onda bi se na pozornicu spuštao deus ex machina koji bi riješio problem. Nama će se spustiti deus ex machina i srediti situaciju jer mi za to jednostavno nismo sposobni. Svaki izborni ciklus biramo još veće kicoše, više nesposobne, glanca se bahatost i oholost, svih sedam smrtnih grijeha postali su vrline. Deus ex machina i umjetna inteligencija izgleda da će biti isto – dodao je.

– Gdje su tu pojedinci, naša djeca, unuci i nećaci? Možemo birati, mi smo protiv, ili za, ili smo suradnici. Netko tko će prihvatiti i koristiti dobre strane umjetne inteligencije i kada ona bude krenula prema zvijezdama, na neki način zaslužiti da idemo na put s njom. Recimo da je to pozitivan dio u cijeloj priči. Hoće li sljedećih sedam ili desetak godina razvoja biti čudno? Bit će to najluđe godine u posljednjih 40.000 godina. Nakon što smo pojeli neandertalce, bili smo sami, a sada ćemo ponovno imati konkurenciju. Imat ćemo sugrađane koji će se mijenjati, neki će postati simbiota sa strojevima, netko će se mijenjati biološki, netko tko će biti protiv… dolazi ludo vrijeme – najavio je Korado Korlević.

– Moja priča i moj pogled na umjetnu inteligenciju nije ono što se čita uokolo. Moj je pogled da mi zapravo cijelo vrijeme težimo da se deus ex machina spusti i riješi problem, ali nismo razmišljali da Marxov kapital dobiva mozak i da će postati živo, nematerijalno biće. Neće biti samo pravna osoba, bit će jedno od najmoćnijih bića koja možemo zamisliti. Recimo da je tu negdje kraj moje priče. Svatko od nas ode i mora tražiti odgovor na pitanje: “Gdje sam ja u tome?”

Morate razmišljati što ćete u idućih 10 godina napraviti da taj svijet koji dolazi bude vaš svijet. Najlakše je reći: “Ja sam protiv”, uvijek je bilo onih koji su pokušali razbiti stroj, ali mi smo pustili duhove iz boce. Zovu se evolucijski algoritmi i to se ne da zaustaviti bez potpune blokade ekonomskog sustava zemaljske kugle. Nikakvo blokiranje umjetne inteligencije ne da se napraviti, ona dolazi, pitanje je samo kako smo mi postavili sebe u odnosu na nju – zaključuje Korado Korlević.

New Report

Close