Ovo je cvijet koji olakšava ‘ženske probleme’

Autor: Promo , 08. lipanj 2021. u 10:38
FOTO: Shutterstock

U srijedu i četvrtak uz Večernji darujemo posebne priloge – Narodno ljekovito bilje i Narodna ljekovita kozmetika.

Ljekovito bilje se u narodnoj medicini koristi od davnih vremena, a njegova učinkovitost popularna je i danas. U vremenima kada je sve dostupno, velika je čar u „sam svoj majstor“ proizvodima, posebice kad je riječ o onim ljekovitima.
Neke od najpoznatijih ljekovitih biljaka koje se koriste u tradicionalnoj medicini su bazga, borovnica, valerijana, lavanda, a jedan od zahvalnijih je upravo ljiljan.
Kao ukrasna biljka, ljiljan je stoljećima bio motiv u slikarstvu i u sakralnoj umjetnosti, posebice ranokršćanskoj. U kršćanstvu, bijeli ljiljan posvećen je Bogorodici te predstavlja simbol čistoće i nevinosti. Stari Egipćani počinju ga uzgajati baš za uporabu u liječenju raznih bolesti.
U pučkoj medicini ljiljan se rabi za liječenje – čišćenje (detoksikaciju) očiju, kože, srca i uma te postoji uvjerenje da posjeduje čarobna svojstva. Od bijelog ljiljana cvijet se rabi za liječenje ženskih bolesti poput upala maternice, raznih infekcija, kod leukoreje, prolapsa maternice, u obliku vaginalnog tuša, kod mliječne pukotine bradavica (latice močene u ulju). Ljiljan ima i antitumorsko (citotoksično) djelovanje na tumor dojke, a pomaže i kod vodene bolesti, bolesti uha (upale, infekcije), kožnih bolesti, a poznata je uporaba latica koje su se močile u rakiji ili maslinovu ulju te stavljale na razne rane i opekline od sunca, zračenja ili drugih ozljeda, svraba (hidrolat).
U posebnim prilozima o ljekovitom bilju pronađite i savjete patera Simona Ašiča i Ivana Lesingera za poboljšanje zdravlja, saznajte kako napraviti potpuno prirodnu kremu protiv bora i celulita te čitajte o vinu od valerijane i gospine trave koji suzbija nesanicu.
Njegujte i svoje usne balzamom od cikle i kakaa, “smućkajte” anticelulitno ulje s cedrom i lješnjakom te pripremite nevenovu mast s listovima oraha.
Još puno više ljekovitih recepata pronađite u posebnim prilozima u srijedu i četvrtak na dar uz Večernji list.

New Report

Close