Održana konferencija o alternativnim duhanskim i nikotinskim proizvodima

Autor: Promo , 09. studeni 2023. u 14:23
Prva međunarodna konferencija o alternativnim duhanskim i nikotinskim proizvodima_Alternativa je bolji izbor

Prva međunarodna konferencija o alternativnim duhanskim i nikotinskim proizvodima okupila je predstavnike korisnika, liječnike i predstavnike akademske zajednice.

Države koje aktivno potiču pušače na prelazak na alternativne duhanske i nikotinske proizvode, grijane duhanske proizvode, e-cigarete i nikotinske vrećice, bilježe pad broja pušača i s pušenjem povezanih bolesti, tvrde iz CROHM. Navode da su Švedska i Velika Britanija istaknuti primjeri s obzirom da su jasno razdvojile te proizvode od cigareta i već niz godina provode takvu politiku pa sve javno zdravstvene statistike pokazuju pad udjela pušača u populaciji.

Upozoravaju na visok broj pušača u Hrvatskoj već niz godina, njih oko milijun.

Domaći i međunarodni liječnici, znanstvenici i predstavnici akademije okupili su se na prvoj međunarodnoj konferenciji o alternativnim duhanskim i nikotinskim proizvodima “Alternativa je bolji izbor” koju je organizirala udruga korisnika alternativnih proizvoda CROHM zajedno uz globalnu zajednicu vejpera, World Vapers Alliance, stručnu mrežu znanstvenika i istaknutih pojedinaca We are innovation te Mediteranski institut za smanjenje štete – MOHRE.

Vrlo štetna posljedica informacijskog vakuma koji stvara restriktivna regulacija se vidi u podatku da gotovo četvrtina ispitanika smatra da su alternativni proizvodi za njih jednako ili čak i više štetni od cigareta, što je, tvrde iz CROHM-a, suprotno znanstvenim nalazima i odvraća potencijalne pušače na prelazak na manje štetne alternative.

”Alternativni proizvodi su puno učinkovitiji od bilo kojih drugih dostupnih terapija za prestanak pušenja, postoji niz studija koje to pokazuju”, izjavio je Michael Landl, predsjednik najveće globalne udruge vejpera World Vapers Alliance.

Sudionici su se više puta pozivali na posljednje istraživanje globalnog znanstvenog autoriteta Cochrane koji je pregledom svih relevantnih znanstvenih studija o korisnosti e-cigareta u odvikavanju od pušenja i finalno potvrdio je da su one višestruko učinkovitije u odvikavanju od pušenja od postojećih nikotinskih zamjenskih terapija.

“Alternativni proizvodi trebaju biti ponuđeni onim pušačima koji nikako ne mogu prestati pušiti, a upravo kao pomoć za izlazak iz pušenja, jer sva relevantna znanstvena istraživanja potvrđuju njihove prednosti za pušače, kako u odvikavanju od pušenja cigareta, tako i u kontekstu manje štete u odnosu na cigarete. Treba osigurati dostupnost tih proizvoda i njihovu kvalitetu”, izjavio je dr. Fabio Beatrice, iz Mediteranskog instituta za smanjenje štete – MOHRE.

Dr.med.spec.obit.med. Vjekoslava Amerl Šakić iz udruge obiteljskih liječnika – KoHOM, slaže se da oko pušenja nema dovoljno rasprave, niti se dijele nova saznanja, a nema ni jasnih uputa za liječnike: “Mi po sadašnjoj zakonskoj regulativi ne smijemo svojim pacijentima pušačima koji žele prestati pušiti savjetovati alternativne proizvode”. To je potvrdila i obiteljska liječnica dr.med.spec. Ines Balint iz Hrvatske liječničke komore koja je pozvala na kreiranje relevantnih izvora o svim alternativama pušenju, kako za liječnike, tako i za sve građane, ali i na omogućavanje sustavnog praćenja zdravstvenog stanja pacijenata koji koriste bilo koje duhanske i nikotinske proizvode, kako bi za nekoliko godina imali i stvarne podatke o zdravstvenom stanju pacijenata i o utjecaju proizvoda na njihovo zdravlje.

Nakon prezentacija su na panel raspravi sudjelovali Filip Tokić, predsjednik CROHM-a, dr.med.spec.obit.med. Vjekoslava Amerl Šakić, predstavnicu udruge obiteljskih liječnika KoHOM, prof.dr.sc. Ognjen Brborović sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu, dr.med.spec. Ines Balint, iz Hrvatske liječničke komore te doc.dr.sc. Ranko Stevanović, predsjednik i suosnivač Hrvatske udruge za smanjenje šteta po zdravlje te voditelj Službe za javno zdravstvo HZJZ. Zaključak panela je da je za pušače prestanak korištenja bilo kojeg duhanskog ili nikotinskih proizvoda najbolja i najzdravija opcija, no za one koje nikako ne mogu prestati pušiti, alternativni proizvodi su bolji izbor od cigareta, i za njih osobno i za njihove okoline. U raspravi je upozoreno je da se u Hrvatskoj vrlo malo aktivno radi na sprječavanju pušenja, a postojeći kapaciteti za škole nepušenja i sličnih javnih inicijativa su iznimno ograničeni i nedostatni. Zbog toga je vrlo važno osigurati ispravne i provjerene informacije, kako o štetnosti korištenja duhanskih i nikotinskih proizvoda za djecu i mlade, tako i o prednostima tih proizvoda za odrasle pušače koji nikako na drugi način ne uspijevaju prestati pušiti.

”Informacijski vakum koji trenutno imamo o alternativnim proizvodima u Hrvatskoj generira dvostruki problem. Oni koji bi trebali znati o prednostima tih proizvoda, a to su odrasli pušači, nemaju relevantni izvor informacija što ih zbunjuje i odvraća od prelaska na manje štetne alternative, a oni koji ne bi smjeli doći do tih proizvoda, a to su djeca i mladi, su izloženi nekontroliranoj promociji tih proizvoda na društvenim mrežama. To stvara dvostruki problem, a rješenje je kvalitetniji zakon”, izjavio je Filip Tokić, predsjednik CROHM-a.

New Report

Close