Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE
Poslovni vikend
škotska destilerija

Highland Single Malt Whisky: Glen Garioch

Osam tisuća bačava smješteno je u četiri takozvana ‘dunnage’ skladišta – zidanim prostorijama sa zemljanim podom, koje su relativno vlažne s nešto nižom temperaturom i manjim izmjenama temperature tijekom godine

Autor: Daniel Čečavac
27. studeni 2025. u 22:00
Foto: pd

mještena u Istočnom Highlandsu u mjestu Old Meldrum pokraj Aberdeeenshirea gdje je osnovana 1797. godine, Glen Garioch ne samo da je jedna od najstarijih destilerija u Škotskoj, već se smatra jednim od skrivenih, pomalo zaboravljenih dragulja. U vrijeme kada je većina destilerija radila ilegalno, Glen Garioch je bio posve legalan. Destilerija je čak 12 godina prije službene godine osnutka (1785.) imala dozvolu za destilaciju – što je čini najstarijom škotskom destilerijom koja je imala licencu. Ovaj dio Škotske krasi netaknuta priroda s idiličnim dolinama, modro-zelenim jezerima i velebnim pogledima Cairngorms planinskog lanca. Također, Istočni Highlands zemlja je s mnoštvom dvoraca i gospodskih kuća te čuvenim dvorcem Balmoral. Nekada u prošlosti ovdje se nalazio veliki broj destilerija, no problem nedostupnosti izvora vode rezultirao je zatvaranjem svih, osim Glen Gariocha. Naime, gusti šumoviti kraj doline potpuno je ogoljen u 16. stoljeću za drvnu građu koja je odnesena iz Škotske pod Engleskom krunom – što je jedan od razloga nestanka vode. Glen Garioch destilerija dobila je ime po dolini Garioch, poznatoj po uzgajanju najkvalitetnijeg ječma u Škotskoj. S obzirom na to da se radi o poziciji od 57 stupnjeva sjeverne geografske širine gdje ljeta imaju dugu insolaciju, uz dobru kvalitetu tla i vode, ovaj dio Škotske također proizvodi dosta voća, naročito bobičastog. Budite uvjereni da je ovdje stil whiskyja sve samo ne uniformiran. Čak i oni najzadimljeniji primjerci whiskyja iz Istočnog Highlandsa jedni su od najmirisnijih. Za ovu regiju često se vežu bogati, voćni maltovi punog tijela koji imaju dug potencijal razvoja.

Burna povijest

Glen Garioch od svog je osnutka promijenila dosta vlasnika, a 1968. godine je i ugašena zbog navodnog kroničnog nedostatka vode. Godine 1970. destileriju kupuje Stanley P. Morrision i, osim što nalazi izvor vode, potpuno renovira i modernizira destileriju. Tri godine poslije destilerija nastavlja s operacijom te biva ujedno prva destilerija u Škotskoj koja grijanje kotlova prebacuje na plinski plamen. Sve do 1995. godine Glen Garioch bila je jedna od zadnjih destilerija u Škotskoj koja je raspolagala sa svojim “malting floorom”. Glen Garioch danas je pod vodstvom Morrison Bowmore Distillers u vlasništvu japanske tvrtke Suntory.

Starije izvedbe Glen Garioch whiskyja iz 70-ih i 80-ih, prepoznatljive su po zadimljenom karakteru i korištenjem treseta. Stilski, danas je Glen Garioch posve drukčiji s naglaskom na voćnost i nižu fenoličnost. Očekujte puno tijelo s uljnim teksturama i mirisima citrusa, zrelog koštunjavog voća, zeljavosti i šibica.

Jedinstven stil proizvodnje

Godišnji kapacitet destilerije kreće se oko milijun litara, nekad i više. Glen Garioch raspolaže s dva kotla od 20 tisuća litara i jednim od 10 tisuća litara za prvu destilaciju, dok se druga destilacija odvija u dva kotla po 11 tisuća litara. Glen Garioch i dan-danas je ostao vjeran svojim korijenima. Tajna njihova whiskyja koji je prepoznatljiv po naglašenom egzotičnom voću, pikantnosti i mesnatosti, krije se iza nekoliko posebnih te unikatnih metoda proizvodnje. Primjerice, bakreni kotlovi koji slijede klasični Highland stil s dnom kotla i kratkim vratom, imaju neobično duge cijevi koje spajaju glavu kotla s kondenzacijskim tankom.

Spekulira se da se dobar dio Glen Garioch sirovine koristi za japanske whiskyje Suntory grupe

Kotlovi se radijatorima griju na paru bez direktnog plamena dok standardno punjenje “new makea” u bačvu iznosi 63,5 posto alkohola. Godine 2020. za vrijeme lockdowna Suntory odlučuje zatvoriti destileriju, ne kako bi prekinuo operativni proces, već zbog renovacije. Ulažu šest milijuna funti u obnovu sustava i vraćaju “malting floor” ponovno u funkciju.

Tajna dobrog odležavanja krije se u ‘dunnageu’

Glen Garioch ima četiri skladišta za odležavanje whiskyja u kojem se nalazi osam tisuća bačava, mnoge iz Jim Beam destilerije. Sva četiri skladišta su tradicionalni takozvani “dunnagei”, zidane prostorije sa zemljanim podom, koje su relativno vlažne s nešto nižom temperaturom i manjim izmjenama temperature tijekom godine. Bačve su složene u tri kata, za razliku od novih skladišta u kojima idu čak do 12 komada u visinu. To sve utječe na razvoj whiskyja pa će u takvim uvjetima biti i manje isparavanja, takozvanog “angel’s sharea”. Ako uzmemo u obzir da je godišnja proizvodnja Glen Gariocha ponekad i do milijun i tri stotine tisuća litara, a raspolažu s tek osam tisuća bačava, nameće se pitanje: “Gdje odležava sav taj whisky koji naprave?” S obzirom na to da Glen Garioch nije toliko tržišno jak igrač, dobar dio whiskyja odlazi u blendove. No, gdje su ostale bačve? Naime, Glen Garioch ne raspolaže punionicom bačva, već se sve puni u cisterne i vozi u centralno skladište Suntoryja u Glasgow, gdje se whisky puni u 30 tisuća bačava. Samo one odabrane bačve voze se natrag u “dunnage” Glen Garioch destilerije na odležavanje. Tako da većina Glen Garioch whiskyja zapravo ne odležava u njihovim skladištima. Upravo se zbog toga spekulira da se dobar dio Glen Garioch sirovine koristi za japanske whiskyje Suntory grupe.

Autor: Daniel Čečavac
27. studeni 2025. u 22:00
Podijeli članak —

New Report

Close