Dosta ste zujali, vrijeme je da naučite brati med!

Autor: Promo , 01. veljača 2023. u 12:36
Foto: pd

Krenula je Pčelarska škola 2023. Požurite upisati se, jer ovo je odlična prilika za sve koji su nekad poželjeli baviti se ovim plemenitim radom.

Dugo i ustrajno njeguje se pčelarenje u našim krajevima. Ne zna se je li do meda ili do pčela, ali mnogi u pčelarstvu nalaze mir i inspiraciju. Nekima je pčelarenje samo hobi, dok se drugi njime ozbiljno bave i žive od toga. Pčelarenje je svojevrstan povratak prirodi, onoj iskonskoj i jednostavnoj. Ako ste ikada poželjeli upoznati taj čaroban svijet pčela i naučiti tajne pčelarstva evo poziva iz Pčelarske škole!

Počela je s radom prošlog utorka, ali upisi traju još neko vrijeme. Sada, u zimskim mjesecima provodi se teoretski dio programa, a u proljeće se nastava seli u školski pčelinjak. Termin škole je svakog utorka od 17:00 do 20:00 sati. Dobro došli su iskusni, manje iskusni, ali i potpuno neiskusni pčelari. Škola je posebno otvorena i prilagođena za osobe s invaliditetom, kojima je prilagođen pristup dvorani i pčelinjaku.

Teoretski dio obrađuje osnovno znanje o pčelama, tehnologije pčelarenja, proizvodnju, kvalitetu, obradu i skladištenje pčelinjih proizvoda, proizvodnju matica i selekciju. Uči se i o solitarnim pčelama, ekološko pčelarenje i zakonska regulativa. Važan dio obuke u pčelarskoj školi je prepoznavanje i suzbijanje bolesti pčela.

Praktična nastava izvodi se na školskom pčelinjaku koji je smješten na kampusu Borongaj. Nemate li svoje pčele, zadužit ćete košnicu za koju ćete se brinuti na školskom pčelinjaku cijelu godinu. Tako ćete savladati osnovne vještine rada s pčelama specifične za svaki dio godine.

Nakon Pčelarske škole preostaje vam položiti ispit propisan od Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Za sve detaljne informacije i upise javite se najvećem hrvatskom stručnjaku za pčele i pčelarstvo, profesoru Nikoli Keziću ili gospodinu Draženu Jermanu, predsjedniku Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak. Kontakt telefon je 098316469.

New Report

Close