Uživanje u vinu u toplim mjesecima ispred nas u velik broj slučajeva odvijat će se na otvorenim prostorima. Ljeto nam donosi kratke rukave ali i poziv za laganiju prehranu i veću hidrataciju. Stoga cilj je osvježiti se i biti umjeren.
Pjenušava, ružičasta i bijela vina u naredno će vrijeme zasjati po stolovima restorana i barova, na kućnim terasama i travnjacima. Dobro ohlađena vina laganijeg tijela i nižih alkohola bit će naši vjerni ljetni saveznici. Radi li se o popodnevnom uživanju na brodu, nedjeljnom roštilju ili večeri uz obalu, iduća lista vina upotpunit će svaku priliku i biti siguran odabir za ljetnu sezonu.
1. Grabovac, NV Pjenušac Brut, Imotski
Obitelj Grabovac još je davne 1812. godine dobila dozvolu za proizvodnju vina u Donjem Prološcu pokraj Imotskog. Danas je apsolutni lider i trendseter Imotske krajine te jedna od većih privatnih vinarija u Dalmaciji. Pjenušce su počeli proizvoditi još prije 20-ak godina i uskoro postali prepoznatljivi po kvaliteti. Grožđe za njihov bijeli pjenušac dolazi s mikro lokacije Podvornica smještene u sjeverozapadnom dijelu Imotskog polja kroz koje konstantno dopiru hladni vjetrovi iz kanjona Badnjevice i time pogoduju cirkulaciji u vinogradu. Grabovci za proizvodnju svojih pjenušaca isključivo primjenjuju klasičnu, to jest šampanjsku metodu koja podrazumijeva drugu fermentaciju u boci i dulje odležavanje na kvascima. Njihov bijeli pjenušac sastoji se od kupaže u omjeru: 70 posto sivi pinot, 20 posto chardonnay i deset posto crni pinot. Nakon sekundarne fermentacije pjenušac odležava 18 mjeseci na kvascima koji će ga obogatiti skremoznošću i notama toasta i briocha. Pjenušac odlikuju fini mjehurići te aromatski profil zrelih citrusa, bagrema i dunja. Idealno za aperitiv, svježe kamenice ili carpaccio od brancina. Alc. 12,5 %, cijena 23 eura.

2. Kopjar, Rosé Brut Nature 2022., Zagorje-Međimurje
Na samoj granici Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, u mjestu Pece, Robert Kopjar od 2012. godine proizvodi vina od ekološki uzgojenoga grožđa. Vinogradi se prostiru na četiri i pol hektara, a neka od prepoznatljivih Kopjarovih vina uključuju: sauvignon blanc, rajnski rizling i chardonnay sur lie. Proizvodnja ekološkoga grožđa zahtijevat će veće ljudske napore, dodatne troškove i rizik zbog izazovnijih godina. Međutim, grožđe kao takvo naglasit će autentičnost teroara i pridonijeti kompleksnosti u vinu. Pjenušac Rosé Brut Nature dolazi iz 2022. berbe i napravljen od od stopostotnog crnog pinota. Nakon druge fermentacije pjenušac će se njegovati dvije godine na kvascima, a s obzirom na to da se radi u takozvanoj brut nature izvedbi, neće se dodavati ekspedicijski liker, to jest šećer. Pjenušac krasi izrazito fini “mousse” i losos boja. Na nosu je vrlo svjež s plesom nota malina, jagoda i crvenih naranči, dok je okus bogat svilenkastim teksturama i dugotrajnim završetkom. Sljubite s tuna tartarom ili goveđim carpacciom. Alc. 13 %, cijena 18 eura.

3. Gašpar, Zlatarica 2024, Vrgorac
Braća Dario i Boris Gašpar posljednjih desetak godina rade revoluciju u vinogorju Vrgorac. Veliki su zaštitnici autohtonih sorti poput zlatarice, plavke, trnka i vranca s kojima šalju jasnu poruku da Dalmacija raspolaže sa sortimentom od kojeg se mogu raditi visokokvalitetna vina. Iako rade manje od petnaest tisuća boca, njihove loze rasprostranjene su na preko trideset parcela u polju Jezero – od kojih neke datiraju iz 1952. godine. Svaka loza se njeguje zasebno i to ručno, a niži prinosi osigurat će koncentraciju voćnosti i strukturu u vinima. Zlatarica vrgorska spašena je upravo zahvaljujući braći Gašpar koji ovisno o berbi godišnje proizvedu između sedam i osam tisuća butelja. Vino će se proizvesti hladnijom fermentacijom kako bi se zadržala svježina i spektar voćnih aroma poput citrusa, nektarina i onih cvjetnih kao što je poljsko cvijeće. Zlatarica će odležati nekoliko mjeseci na finim talozima prije punjenja kako bi dobila notu kremoznosti i tijela. Poslužite je kao aperitiv, uz skutu ili file brancina. Alc. 12,5 %, cijena 14 €.

4. Pavičić, Bogdanuša 2024., Hvar
Obitelj Pavičić iz mjesta Vrbanj na otoku Hvaru generacijama proizvodi vina. Međutim, 2019. godine braća Luka i Milko prvi put izlaze komercijalno. Njihovi vinogradi nalaze se u pod UNESCO-om zaštićenom Starogradskom polju. Rade s autohtonim sortama kao što su bogdanuša, pošip i plavac mali s minimalnom intervencijom bez filtracije. Bogdanuša ili bogdanjuša, kako je zovu lokalni ljudi na Hvaru, autohtona je sorta koju su donijeli stari Grci u 4. stoljeću pr. Krista. Bogdanuša se navodno konzumirala za vrijeme vjerskih blagdana, a ljudi su je smatrali bogomdanom – stoga i naziv bogdanuša. Radi se o vinu laganog tijela, umjerenih kiselina i nižih alkohola – idealno za ljetnu konzumaciju. Braća Pavičić bogdanušu odležavaju u inoksu kako bi zadržali svježinu. Vino odiše svježim notama grejpa, žutih jabuka i mediteranskog bilja. Kao stvoreno za aperitiv, laganije salate i marinirane inćune. Alc. 12 %, cijena 16 eura.

5. Sočo, Stribor Bijeli 2024., Imotski
U neposrednoj blizini Zelenoga jezera Ante Sočo sa svojom obitelji radi teroarska vina od pretežito starijih nasada kujundžuše, vranca, cabernet sauvignona pa čak i rajnskog rizlinga. Za razliku od većine vinogradara koji u Imotskom vinogorju imaju lozu u Imotskom polju, Sočo raspolaže s oko pet tisuća loza pozicioniranih na terasama u mjestu Bušanje na nadmorskoj visini između četiri i pet stotina metara. Proizvodnja je vrlo mala, ali ono što se napravi svako malo bude nagrađeno šampionskim odličjem. Stribor bijeli je autohtona kujundžuša, perjanica i ponos Imotske krajine – omiljena svima za tople ljetne dane. U biti, vina od kujundžuše bit će lagana i lepršava, vrlo pitka i nenametljiva. Međutim, ovdje se radi o jednom dijelu starijih loza iz 50-ih i 60-ih godina koje i nakon 70 godina daju iznimnu sirovinu. Rezultat je vino laganog do umjerenog tijela s upečatljivom kičmom i mineralnosti, dok na nosu prevladavaju bijelo cvijeće, crvene jabuke i agrumi. Sljubite s tartarom od kozica, ceasar salatom ili mladim kozjim sirom. Alc. 12,5 %, cijena 10 eura.

6. Markus, Rosé 2024, Nadin
Nekadašnji garažni projekt, Markus je danas najmodernija vinarija u Hrvatskoj s vizijom renomiranih svjetskih vinarija. Premda je nova vinarija još u izgradnji u Kaštelima pokraj Splita, bračni par od milijun dolara Ivona i Slaven Jeličić vrlo vješto bez imalo kompromisa u kvaliteti kreira vina sa stilom. Bez obzira radi li se o svježem pošipu, maraštini i roseu ili odležanim crnjacima babića, dingača i bordoške kupaže, kroz sva vina prožeti će se nit elegancije i finese. Takav je i njihov rose za kojeg nabavljaju najbolje grožđe iz Nadina u okolici Zadra. Radi se o kupaži sorti syrah i grenache u omjeru sedamdeset i trideset posto. Nakon direktnog prešanja grožđa slijedi kontrolirana hladna fermentacija u inox tankovima. Markus filozofija rosea slična je onoj provansalskoj, a to je zadržati svježinu, blijedo ružičastu boju i eleganciju voćnih i herbalnih aroma. Na nosu se isprepleću note breskve, lubenice i lavande dok na okusu prevladava mineralnost, koštunjavo voće i pikantnost. Jela kao što su sushi, quiche ili povrće sa žara ovdje će biti idealni partneri. Alc. 12,5 %, cijena 29 €.

7. Ante Sladić, Lasina Opol 2024, Skradin
Okolica Šibenika vrlo je dinamična vinska regija prepuna autohtonih sorti i boutique vinarija koje proizvode karakterna vina s potpisom svježine, elegancije i teroara. Jedan od najboljih primjera za to je Ante Sladić čiji vinski arsenal stavlja osmijeh na lice. Premda najpoznatiji po vinima autohtonih sorti debit i maraština, Sladić radi još nekoliko autorskih vina koja stilom i kvalitetom spadaju u sam vrh dalmatinskog vinarstva. Lasina je vrlo rijetka autohtona sorta Šibenskog kraja a Sladić je jedan od nekolicine njih koji radi monosortno vino od nje. I to ne bilo kakvo, već takozvani opol, staro dalmatinski naziv za ružičasto vino s duljom maceracijom. Lasina je ovdje idealna, jer zbog tankih kožica neće dati previše boje i ekstrakta pa se može dulje macerirati. Inače lokalni sinonim za lasinu je crna ruža, što govori o njezinoj nježnosti i lepršavosti. Prošlog tjedna ovo vino dobilo je impresivna 94 boda na prestižnom Decanteru – što ga čini najbolje ocijenjenim hrvatskim mirnim roseom na tom natjecanju. Ovaj rose krasi zavodljiva losos boja s notama ruža, šumskih jagoda i lubenice. Količine su vrlo male a ljeto je počelo. Sljubite ga s tuna tartarom ili škampima sa žara. Alc. 12 %, cijena 13 €.

8. Korta Katarina, Rosé 2024, Pelješac
Korta Katarina osnovana je prije 20-ak godina. Vlasnici su posao ozbiljno shvatili pa su uložili u tehnologiju i stručnjake. Odmah su uslijedila ozbiljna vina, i to u svim segmentima, što je stvorilo mini revoluciju na Pelješcu i Dalmaciji. Njihov pošip i plavac mali nalaze se na kartama ponajboljih restorana Hrvatske i okolice. Korta Katarina članica je Relais & Chateaux društva luksuznih hotela i restorana. Korta Katarina rose još se prije više od desetak godina nametnuo kao jedan od vodećih rosea u Hrvatskoj. Napravljen od plavca malog s glasovitih peljeških položaja Dingač i Postup, Korta Katarina rose ponosno kormilari morem premium rosea. Intenzivne je losos boje s aromama svježih nektarina, divljih jagoda i crvenih naranči. Njegova čvrsta struktura lijepo će ljubiti rakove, losos i pečenu piletinu. Alc. 12,5 %, cijena 20 eura.

9. Kiridžija, Plavac 2022., Pelješac
Vedran Kiridžija smatra se bardom pelješkog vinarstva. Njegova prva službena berba bila je 1995. godine i od tada je u samom vrhu dalmatinskih crnih vina. Njegovi Dingači poznati su po savršenstvu balansa koncentracije i elegancije, a utjecajni vinski autor Andrew Jefforda upravo je jedan takav nedavno ocijenio s 95 bodova. Kiridžija raspolaže starijim lozama koje će osigurati kompleksnost i dugovječnost vina. Neke njegove berbe, kao što su 1998. i 2005., još se uvijek lijepo razvijaju u butelji. Sirovina za plavac iz fantastične 2022. berbe dolazi iz lokaliteta pelješka župa. Vino odležava u inoksu kako bi zadržalo voćnost i šarmantnost. Ovdje se radi o baznom plavcu malom koji je izvrsna početna stanica za sve koji se još nisu susreli s tom sortom. Vino je umjerenog tijela, nižih fino zaokruženih tanina i umjerenog alkohola. Vrlo je pitko i elegantno s notama tamnih trešanja, šljiva i mediteranskog bilja. Ovakva vina mogu se blago rashladiti, što će itekako pridonijeti dodatnoj pitkosti u ovim toplim danima. Ovaj lepršavi plavac uparite s odreskom od tune ili punjenim paprikama. Alc. 13,5 %, cijena 8 eura.

10. Degrassi, Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2013., Zapadna Istra
Istra nam je najpoznatija po svojoj malvaziji, no tamo ćemo naći fenomenalne bordoške kupaže – upravo zbog sudara tople jadranske i hladne alpske fronte koje se ovdje susreću. Zasigurno jedan od pionira istarskog vinarstva je Moreno Degrassi, i ne samo to, Moreno je vinar s pedigreom proizvodnje vina od najboljih francuskih sorti. Ima ih podosta, od sauvignon blanca, viogniera i chardonnaya do merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca. Degrassi je poznat i po mnoštvu vinskih etiketa, od kojih je linija riserva najbolje iz određene godine, a uključuje dulje odležavanje. Grožđe za Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva dolazi s područja Bujštine i lokaliteta Contarini-Brazzania. Sam naziv vina sugerira da se radi o bijelom tlu koje sadrži veći broj minerala pa će vina s bijele zemlje uvijek odisati notom elegancije. Vino čini kupaža čak sedam sorti: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot, refosco, syrah i crni pinot. Nakon pojedinačnog odležavanja 24 mjeseca u francuskim barrique bačvama, sorte se kupažiraju i odležavaju dodatnih 12 mjeseci u velikom drvu. Vino krasi tamna rubinska boja, dok će vas nos osvojiti parfumiranim notama crnog ribizla, tamnih višanja i pržene kave. Nepce će donijeti eksploziju voćnosti, šumskog poda, kože i crne čokolade Ako preferirate kompleksnija crna vina i tijekom ljetnih mjeseci, ovaj odležani crnjak će zbog svoje elegancije i finese biti pun pogodak za tople večeri. Sljubite ga uz janjeće kotlete u mediteranskom bilju ili pačja prsa. Alc. 13,5 %, cijena 40 eura.
