Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE
Poslovni vikend
Masterclass best of Piemonte u Beču

Kao svjedoci jedinstvenog vinskog spektakla doživjeli smo događaj za pamćenje

Masterclass podrazumijeva visokointenzivno ozračje edukacije u kojem je vladar tematike ugledni profesionalac.

Autor: Daniel Čečavac
09. ožujak 2025. u 13:35
Barolo je tradicionalno odležavao više od 10 godina u kombinaciji velikih bačava slavonskog hrasta zvanih botti i bocama/Shutterstock

U recentno vrijeme sve češće možemo primjetiti da se neka predavanja umjesto radionicom, bilježe pod engleskim terminom masterclass. Premda na prvu obje riječi upućuju na određeno stručno predavanje, pojam masterclass sugerirat će znatno dublji fokus tematike. Naime, masterclass podrazumijeva visokointenzivno ozračje edukacije u kojem je vladar tematike ugledni profesionalac. Takva su predavanja najčešće najmijenjena manjim grupama ljudi čija predznanja tematike masterclassa nisu bazična već naprednog stupnja.

U suštini, masterclass će trajati nekoliko sati, te će biti popraćen značajnijom interakcijom predavača i publike. Stoga ovdje fokus nije nužno usmjeren na predavača i njegovo znanje, već na evoluciju razumijevanja samih detalja tematike – u cilju izvrsnosti, putem kritično argumentativne diskusije. Masterclass će također biti skuplja opcija od onih klasičnih predavanja, ali i nagrada će biti mnogo veća.

Prošlog mjeseca u Beču, imali smo priliku prisustvovati nesvakidašnjem vinskom događaju pod nazivom Masterclass best of Piemonte. Organizator je bila poznata Bečka vinoteka May Wines iza koje stoje bračni par Berndt i Andrea May. Gospodin Berndt May prethodno je 16 godina obnašao vodeće funkcije te onu generalnog direktora J. P. Morgan banke za Austriju.

Kao veliki zaljubljenici u vino, bračni par May posljednjih 25 godina izgradili su čvrste odnose s uglednim svjetskim vinarima te grupom istomišljenika koji dijele lifestyle filozofiju kolekcionarstva i uživanja finih vina.U klimatiziranim prostorijama ispod zemlje, May Wines raspolaže s oko 12.000 boca vina iz regija kao što su Bordeaux, Bourgogne, Champagne i Rhône.

Zbog blaže i toplije mikro klime te blizine rijeke Tanaro, grožđe na obroncima Barbaresca sazrijeva ranije nego u Barolu/Essevu

Zbog dugogodišnje suradnje s luksuznim vinskim tvrtkama LVMH i Mounier, vinoteka redovito osigurava veće količine šampanjaca Krug, Dom Pérignon, Veuve Clicquot, Ruinart i Cristal. Nedavno je također sklopila partnerstvo s renomiranom Bordeaux kućom Château d’Yquem, poznatnoj po jednim od najdugovječnijih slatkih vina svijeta. Premda vinoteka raspolaže s vinima mlađih godišta, forte je ipak na ona odležana najprestižnijih svjetskih imena kojima je i vrijednost veća. Stoga je prosjek prodane boce oko 200 eura.

Kako bi vinoljupcima što bolje približili određenu vinsku regiju, sortu ili stil vina, u Bečkom trećem okrugu Landstrasse, May Wines u svojim prostorijama redovito organizira vinska kušanja. Međutim, jednom mjesečno na lokacijama poput austrijskih Michelin restorana, vile u elitnoj Bečkoj četvrti Hietzing te skijališta u Južnom Tirolu, održava se masterclass kušanje luksuznih vina koje okuplja sam vrh ljubitelja te fine kapljice. Naći će se tu induvidualci različitih pozadina, od uspješnih poduzetnika i CEO-a vodećih tvrtki, do bankara i odvjetnika. Svima za cilj da suvremeno te graciozno pristupe kušanju, analizi te uživanju vina.

Jednom mjesečno, na lokacijama poput austrijskih Michelin restorana, vile u elitnoj Bečkoj četvrti Hietzing te skijališta u Južnom Tirolu, održava se masterclass kušanje luksuznih vina koje okuplja sam vrh ljubitelja te fine kapljice… Naći će se tu induvidualci različitih pozadina, od uspješnih poduzetnika i CEO-a vodećih tvrtki, do bankara i odvjetnika.

Na stopama planine

Ovog puta u centru pozornosti je sjeverno-zapadna talijanska regija Piemonte. Zime su ovdje izrazito hladne, ljeta duga, a jeseni tople. Na samom jugoistoku Piemontea susrećemo Apenine, koji zajedno sa Alpama stoljećima stvaraju invazivni štit, ali i jedinstvenu klimu za uzgoj vrhunskog grožđa. Čak 43 posto ove regije je prekriveno planinama, što je čini liderom planinskog područja Italije.

U prijevodu “na stopama planine”, glavno sjedište Piemontea je grad Torino, a zbog geografske i kulturološke blizine s Francuskom, ovo zapadno alpsko podneblje za razliku od ostatka Italije, u mnogočemu je težilo ka otvorenosti i novim idejama. Sve se to odrazilo na moderniji svjetonazor te konstantnu tehnološku nadogradnju. Danas je Piemonte vodeća regija u Italiji za proizvodnju vina sa zaštićenom oznakom izvornosti.

Obzirom na mnošto viskokvalitetnih autohtonih sorti, internacionalne sorte se ovdje nisu adaptirale. Osim vina, Piemonte je naročito poznat po bijelim tartufima, dok je Monviso jedan od najviših i najlijepših vrhova Italije, bio inspiracija za logo čuvene filmske produkcijske kuće Paramount Pictures.

Neka su vina bila izrazito kompleksna na nosu s upečatljivim notama ružinih latica, kože i katrana/Daniel Čečavac

Moć magle u čaši

Regija je daleko najpoznatija po sorti Nebbiolo koja je dobila ime od riječi nebbia, u prijevodu magla. Poveznica je ta da se zapravo magla pojavljuje krajem listopada za vrijeme berbe, dok se najbolje vinogadarske pozicije nalaze na većoj nadmorskoj visini poviše linije magle. Nebbiolo je crna sorta koja daje vina s povišenim kiselinama, visokim alkoholima te izrazito čvrstim u dosta slučajeva grubim i hrapavim taninima.

Intezitet boje vina je nizak, ponekad vrlo transparentan, a njegovim odležavanjem početna crveno rubinska boja vrlo brzo evoluira u ciglastu, gotovo narančastu. Na prvu, Nebbiolo ne uvjerava. Prethodne riječi ne ulijevaju nadu da će vina od Nebbiola biti lijepa, užitna te gastronomski prijateljska. No, priroda je takva da iz ponekad okom vrlo neatraktivne situacije dođemo do najfinijih mirisa, okusa i boja. Upravo kao što se jedna ružna gusjenica pretvori u lijepog leptira.

Simfonija u čaši

Vodeće vinske regije Piemontea svakako su Barolo i Barbaresco. Crvena vina iz tih mjesta smatraju se najprestižnijima, najdugovječnijima te najfinijima u Italiji. Amfiteatri Barola i Barbaresca dom su brojnih vinograda kultnih vinara. Vinogradi su smješteni na brdašcima različitih elevacija. A ono najbitnije, radi se o rapsodiji na stotine malih parcela i proizvođača koji su toliko opsesivni s kvalitetom, da većina njih vinificira svaku parcelu zasebno. Stoga će imati i po nekoliko etiketa vina s relativno malog zemljišta. Upravo zbog toga, Piemonte se opisuje kao Burgundija Italije, dok se Nebbiolo uspoređuje s najkvalitetnijim karakteristikama crnih pinota, a to su izrazita parfemičnost i elegancija.

Barolo koji ima oko 2000 hektara vinograda te je otprilike tri puta veći od Barbaresca, a još se u globalnim vidicima smatra malom vinskom regijom. Status DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), najvišu vinsku klasifikaciju Italije, dobio je 1980. godine.

Apenini s Alpama stoljećima stvaraju invazivni štit, ali i jedinstvenu klimu za uzgoj vrhunskog grožđa/Shutterstock

Radi se o vrlo dramatičnoj ekspresiji sorte Nebbiolo, zbog čega je tradicionalno Barolo odležavao više od 10 godina u kombinaciji velikih bačava slavonskog hrasta zvanih botti i bocama – sa ciljem kako bi tanini omekšali i vino bilo pristupačno za konzumaciju. Klasična vina Barola punog su tijela i vrlo su koncentrirana. Krase ih parfumirane arome ružinih latica, suhih višanja i mediteranskog bilja, pa sve do nota katrana, šumskog poda i kože. Vrlo su dugovječna, a primjerci iz jako dobrih berbi mogu se razvijati više od 50 godina u boci. Giuseppe Rinaldi, Bartolo Mascarello i Giacomo Conterno, smatraju se super zvijezdama Barola.

Barbaresco s druge strane, uživa relativno podjednak kultni status kao Barolo. No, zbog blaže i toplije mikro klime te blizine rijeke Tanaro, grožđe sazrijeva ranije nego u Barolu. To znači da će vina biti manje taničnija te više pristupačnija, pa je Barbaresco elegantniji od Barola. Također, zbog nešto manjeg tijela, Barbaresco će biti manje dugovječan od Barola, pa su i propisi za njegovo odležavanje prije puštanja na tržište kraći.

Apsolutni pioniri i Barbaresca su Angelo Gaja i Bruno Giacosa koji su svojim vizijama i naporima preporodili tu apelaciju i stavili je uz bok glasovitijem Barolu. Kao u slučaju Bordeauxa i Burgundije, Barolo i Barbaresco naći će se u podrumima mnogobrojnih kolekcionara vina. Cijene se kreću od 50 do 100 eura za prosječne dobre vinare, dok je za one kultne s posebnih položaja potrebno izdvojiti između 300 i 1200 eura.

Berndt May je 16 godina obnašao vodeće funkcije te onu generalnog direktora J. P. Morgan banke za Austriju; cijena masterclassa iznosila je 750 eura po osobi, a uključivao je i dolazak privatnog chefa i tri slijeda piemontskih klasika kao što su Vitello tonnato i Brasato al Barolo/Daniel Čečavac

Liga prvaka

Elitna četvrt Hietzing zbog svoje povijesti, gradskih vrtova i kvalitete života, jedna je od omiljenih u Beču. Također je magnet za brojne turiste koji posjećuju čuvenu habsburšu palaču Schönbrunn. U neposrednoj blizini palače, 12. veljače svjedočili smo do sada najopsežnijoj degustaciji Barola i Barbaresca, čak njih 17 ukupno. Radilo se o pomno izabranoj arhivskoj selekciji od fantastičnog 2019. godišta pa sve do glasovitih berbi 2010., 1998., 1990. i 1982.

U velebnoj blagovaonici vile s početka 20. stoljeća, okupilo se 15 osoba. Prije samog početka za aperitiv smo dobili po čašu Ruinart Blanc de Blancs šampanjca iz magnuma, te se kratko upoznali s prisutnima. Iako smo već imali listu vina za ovaj masterclass, organizatori su odlučili poslužiti vina na slijepo kušanje, i to u parovima. Ispred nas su se nalazile tri visokokvalitetne Riedel čaše, dvije su služile za svaki flight vina, dok se treća čaša koristila ako ste htjeli neko vino dodatno ostaviti.

Sva su vina prethodno bila dekantirana te vraćena u neutralne boce bez etiketa. Profesionalno osoblje iz vinoteke precizno je s lakoćom služilo vina i vodu. Cijena masterclassa iznosila je 750 eura po osobi, a između ostalog, uključivao je i dolazak privatnog chefa i tri slijeda Piemontskih klasika kao što su Vitello tonnato i Brasato al Barolo.

Sva su vina u bečkoj vinoteki May Wines prethodno bila dekantirana te vraćena u neutralne boce bez etiketa/may Wines

Trijumf Barbaresca

Artiljerija Barola i Barbaresca bila je vrlo impresivna. Od čak dva vina velikana Angela Gaje iz 1990., Costa Russi i Sorì Tildìn, zatim magnuma Bartolo Mascarella iz 1998., Barolo Brunate Giuseppe Rinaldia iz izuzetne 2010. berbe te 2013. Monfortino Riserve Giacomo Conterna. Svako vino imalo je svoju tajnu slojevitosti. Neka su bila izrazito kompleksna na nosu s upečatljivim notama ružinih latica, kože i katrana, dok su druga blistala na nepcu sa izrazitom finesom i dugim završetkom. No zasigurno, masterclass je ukrao flight od tri vina barda Barola i Barbaresca, Bruno Giacose.

Trio 1983 Barola Santo Stefano di Neive, 1982 Barola Le Rocche di Castiglone Falletto i 1990 Barbaresca Asili Riserva, bio je toliko upečatljiv da su svima prisutnim za stolom lica bila ozarena kao maloj djeci kada prvi put kušaju sladoled. Posebni je to trenutak bio. Cijelu večer pratila su vrlo zanimljiva promišljanja i duboka analiza velikih vina. Svatko je imao svoje favorite određenog flighta, a kako su vina bila servirana na slijepo, zanimljivost je bila i diskusija radi li se o Barolo ili Barbarescu.

Trio Bruno Giacose sinergično je zalijepio svih 15 prisutnih i pokazao moć talijanske vinske simfonije. Povratak u vrijeme i promišljanje u budućnost. Koliko će još dugo potrajati, hoće li arome biti iste i što očekivati za pet ili deset godina? Svatko je izglasao svojih pet favorita, a konačan poredak je otišao u korist Barbaresca sa dva najviše ocijenjena vina masterclassa – 1990 Barbaresco Asili Riserva Bruno Giacose sa 27 bodova proglašeno je vinom večeri.

I tako smo došli do saznanja da Barbaresco ne samo da graciozno jednako dozrijeva kao Barolo, već da je u nekim berbama superiorniji. Vrlo vrijedna edukacija obilježena svjetskim raritetima. Večer smo završili s izbornom berbom renomirane Njemačke kuće Joh. Jos. Prüm i njihovim rajnskim rizlingom Zeltinger Sonnenuhr iz 2002. godine, te upisali povijest u svoje vinske bilježnice. E to se zove masterclass.

Autor: Daniel Čečavac
09. ožujak 2025. u 13:35
Podijeli članak —

New Report

Close