Mreža za jednaku vidljivost uspješnih žena i muškaraca u energetskoj tranziciji

Autor: Objava za medije , 13. ožujak 2023. u 11:34
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

XEnergy – Mreža za promicanje žena u energetskoj tranziciji radit će na na jačanju uloge i vidljivosti žena u područjima važnim za energetsku tranziciju.

U zagrebačkom Almeria Centru održan je prvi sastanak članica i članova Upravnog i Savjetodavnog odbora XEnergy – Mreže za promicanje žena u energetskoj tranziciji. Riječ je  o novoosnovanoj udruzi koja okuplja stručnjake koji će raditi na jačanju uloge i vidljivosti žena u različitim područjima važnim za energetsku tranziciju, od energetike, inovativnih tehnologija, znanosti do financijskog sektora.

Udrugu su osnovale tri žene, prof.dr.sc. Nela Vlahinić Lenz s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, mr.sc. Nina Dusper Sušić iz Hitachi Energy i Martina Biondić, MBA iz HEP-ODS-a, koje predstavljaju tri ključna područja – znanost, privatni i javni sektor čija suradnja i povezanost čine temelje energetske tranzicije.

Iz XEnergy poručuju da je njihova misija osnažiti poziciju i vidljivost žena u energetskoj tranziciji te promicati principe održivog razvoja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Martina Biondić, MBA iz HEP-ODS-a, tajnica Udruge istaknula je da im je u Udruzi važno da osim energetike obuhvate i rodnu tranziciju. “Važno je da sa znanjem i iskustvom prolazimo i kroz rodnu tranziciju u Hrvatskoj i da pokušamo osvijestiti da su žene sastavni dio procesa, jer tranzicija je sama po sebi ionako već dovoljno teška, a ako će oba roda sudjelovati, bit će 50 posto lakša nego što je sada”, objasnila je.

Osim osnivačica, u Upravnom odboru su mr.sc. Gordan Kolak iz Končar Grupe te doc.dr.sc. Goran Majstrović s Energetskog instituta Hrvoje Požar. Važnu ulogu u radu XEnergy ima i Savjetodavni odbor koji okuplja brojne istaknute i prepoznatljive žene i muškarce iz različitih sektora i industrija uključenih u energetsku tranziciju, koji će aktivno raditi na strategiji i politici XEnergy, a članovi odbora okupili su se na svom prvom sastanku u petak u Zagrebu.

“Situacija s kojom se u elektroindustriji susrećemo je da svakim danom imamo sve manje ženskog potencijala i jako je teško naći potencijal iz kojeg bismo dalje gradili priču jednog otvorenog i transparentnog odnosa u kojem svi imamo jednake prilike. Izuzetno nam je drago da možemo biti dio grupe koja će promicati upravo tu jednakost u segmentu koji je dosta konzervativan, jer energetika je sama po sebi vrlo konzervativna i u njoj je angažirano jako malo žena, a te žene možda i ne vide svoju priliku. Isto tako je važno razumjeti koji potencijal izlazi s hrvatskih sveučilišta i koliko ga tu stvarno ima, a koji sutra može biti budućnost naše industrije“, rekao je Goran Kolak iz Končar Grupe te objasnio da je i s njihove perspektive važno pokazati koliko im je stalo da se žene više uključe u ovu industriju, da više sudjeluju u decision makingu te da budu vidljivije nego do sada.

Udruga nudi različite aktivnosti za članove, što uključuje program mentoriranja namijenjen isključivo ženama na početku karijere koje će imati priliku učiti od iskusnijih kolegica i kolega, networking kroz okrugle stolove, panel diskusije, edukacije, studijske posjete energetskim postrojenjima, ali i razna društvena događanja jer poslovni networking je izuzetno bitan za razvoj karijera, pogotovo za žene koje zbog obiteljskih razloga često propuštaju ovaj oblik poslovnog razvoja. I na kraju, XEnergy želi kroz rad svojih članica i članova zastupati politike i mjere kojima se povećava uključenost i vidljivost žena na poslovima vezanim uz energetsku tranziciju jer se time direktno doprinosi održivosti i ubrzanju zelene tranzicije. Također XEnergy želi osnažiti svoju ulogu, kao i ulogu svojih članica i članova u donošenju odluka nositelja politika.

Mr.sc. Nina Dusper Sušić iz Hitachi Energy, direktorica za područje Balkana, naglasila je da je manje žena u energetici, koja i povijesno nije toliko zanimala žene te i danas studentice fakulteta elektrotehnike, računarstva uglavnom idu u smjeru IT-a ili softvera, a rijetke se odlučuju za energetiku.

“Cilj ove udruge je to promijeniti i veliki je zadatak pred nama jer ne možemo ni mi povećati vidljivost žena ukoliko ih to niti ne zanima. Želimo pokazati mladim djevojkama da je moguće biti uspješan u energetskom sektoru i da žene mogu izvršavati najviše funkcije i to vrlo kvalitetno. Želimo pokazati da postoji kvalitetna sredina za napredovanje, maknuti stereotipe mačizma u energetici kojih nažalost i dan danas ima“, istaknula je Nina Dusper Sušić te dodala da je vani više žena u javnom sektoru, primjerice u mnogim zemljama u regiji žene su i na najvišim funkcijama tako da sektor nije zatvoren za žene.

Krajem svake godine XEnergy će predstaviti jednu inspirativnu ženu u području energetske tranzicije koja je dala značajan doprinos održivom razvoju te može i treba predstavljati uzor, posebice studenticama i mladim ženama na početku karijere. Dajući pozornost kreativnim, vrijednim i upornim ženama, stvara se ozračje u javnosti koje će biti više senzibilizirano na pitanja rodne ravnopravnosti i različitih, suptilnih ili manje suptilnih barijera s kojima se suočavaju žene na svom profesionalnom putu.

Udruga XEnergy tek je osnovana, ali je ambiciozno krenula s radom te je dobila potporu i partnerstvo s Europskom Investicijskom Bankom (EIB) i s Global Women’s Network for the Energy Transition (GWNET), međunarodnom ženskom mrežom iz Beča.

Uz spomenute članove Upravnog odbora, važnu ulogu u udruzi imaju i članovi Savjetodavnog odbora koji čine predsjednica odbora, dr. sc. Minea Skok iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, dr. sc. Kristina Čelić, ravnateljica Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze, mr. sc. Tina Jakaša, voditeljica razvoja energetskih proizvoda u Petrolu, Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave u Privrednoj banci Zagreb, Vlatka Kamenić Jagodić, direktorica Sektora marketinga i korporativnih komunikacija u Grupi KONČAR, prof. dr. sc. Daria Karasalihović Sedlar s Rudarskog-geološkog-naftnog fakulteta Zagreb, prof. dr. sc. Ankica Kovač, voditeljica laboratorija za elektroenergetiku na FSB-u, mr. sc. Ivona Štritof, direktorica u Digit2Energyju i članica Odbora za žalbe u ACER-u, Darjan Budimir, zamjenik direktora HROTE-a, prof. dr. sc. Saša Drezgić, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Saša Jovičić, partner u Wolf Theissu, prof. dr. sc. Vitomir Komen, direktor DP Elektroprimorje u HEP-ODS-u, prof. dr. sc. Igor Kuzle, voditelj laboratorija za napredne elektroenergetske mreže na FER-u, Daniel Majer, vlasnik Supracontrola, Zoran Obradović, direktor WPD Adria, Bruno Štambak, pomoćnik direktora Sektora za razvoj, priključenja, izgradnju i upravljanje imovinom u HOPS-u, Krešimir Ugarković, direktor Sektora za upravljanje imovinom u HEP-ODS-u i član Nadzornog odbora HOPS-a i dr. sc. Lahorko Wagmann, direktor Sektora za električnu energiju u HERA-i.

New Report

Close