Poslovna 2021.
Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacra

Uspješno smo odgovorili na izazove, nastavljamo plan

Plinacro je i u ovoj godini racionalizacijom troškova i prilagodbama plana poslovanja na krizno razdoblje koje traje praktično od proljeća, ispunio sve zadane ciljeve.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Gospodarska kretanja u idućoj godini značajno će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije. Rječito o tomu govori podatak kako je trogodišnji, vrlo uspješan rast hrvatskog gospodarstva, smanjenje vanjskog duga i niz drugih pozitivnih kretanja u gotovo svim granama gospodarstva prekinula pandemija bolesti Covid-19. S dolaskom cjepiva i do tada pridržavanjem svih propisanih mjera, vjerujem da će svi makroekonomski pokazatelji već 2021. dobiti pozitivan predznak. Nema razloga da sumnjamo u to jer je hrvatska Vlada već u proteklom mandatu dokazala da se zna nositi i s najvećim problemima te da proaktivnom politikom stvara pozitivno gospodarsko ozračje. Najavljene mogućnosti povlačenja sredstava EU fondova predviđenih za oporavak hrvatskog gospodarstva te najavljeni peti krug poreznih reformi koji nosi brojna porezna rasterećenja smatram dodatnim vjetrom u leđa naporima da se sadašnja situacija prevlada.

Plinacro je i u ovoj godini racionalizacijom troškova i prilagodbama plana poslovanja na krizno razdoblje koje traje praktično od proljeća, ispunio sve zadane ciljeve. Od većih realiziranih projekata, istaknuo bih 218 milijuna kuna vrijednu prvu kompresorsku stanicu na hrvatskom plinskom transportnom sustavu te otpremni plinovod za LNG terminal na pravcu Zlobin-Omišalj vrijedan oko 440 milijuna kuna, čiju smo izgradnju unatoč pandemiji realizirali unutar planiranih 11 mjeseci. Tu je i aktivno sudjelovanje u realizaciji LNG projekta, dokapitalizaciji Petrokemije, rješavanju pitanja zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, a u konačnici i izgradnji dva nova plinovoda Donji Miholjac-Osijek i Donji Miholjac-Belišće vrijedna oko 75 milijuna kuna. Sve investicijske aktivnost ostvarili smo u suradnji s domaćim izvođačima i time na određeni način poslužili kao zamašnjak hrvatskog gospodarstva, osobito strojarsko-montažerske djelatnosti.

Sljedeće godine nastavit ćemo rad na realizaciji projekta Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) koji će omogućiti dodatni transport plina s Bliskog istoka, Kaspijske i Istočno-mediteranske regije, kao i rad na interkonekcijama sa susjednim zemljama. Epidemija je na nacionalnoj i globalnoj razini dovela u pitanje temeljne faze gospodarskog procesa, a tvrtke su testirale otpornost i učinkovitost poslovnih sustava. Plinacro je uspješno odgovorio na izazove, na čemu temeljim uvjerenje kako ćemo i u 2021. godini realizirati sve planirane aktivnost.

New Report

Close