‘Trenutačno ne postoji bolji način ulaganja, kao ni povećanja vrijednosti nekretnine’

Autor: PD VL native tim , 23. siječanj 2024. u 06:55
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Iako je za energetsku obnovu obiteljskih kuća osigurano do sada rekordnih 120 milijuna eura bespovratnih sredstava, interes je nikad veći, pa bi ovaj ‘vrući kolač’ mogao itekako brzo planuti. Dok se čeka kraj veljače i početak prijava, razgovarali smo s Nenadom Šarančićem, direktorom Energycoma, vodeće hrvatske tvrtke za isporuku i montažu te održavanje solarnih elektrana, koji građanima poručuje: ‘Brzina je vaša najbolja prilika!’

Otkad je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potkraj godine objavio uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, interes je za investiranje u toplinsku izolaciju fasada, dizalica topline, solarne elektrane i punjače za električna vozila eksplodirao. Tvrdi to Nenad Šarančić, direktor Energycoma, vodeće hrvatske tvrtke u solarnim elektranama i energetskim rješenjima, koja po sistemu ‘ključ u ruke’ nudi uslugu pomoći pri prijavi na Fond, projektiranja, prikupljanja dokumentacije, montaže, puštanja elektrane u trajni pogon te njezino održavanje. Iako je ove godine građanima na raspolaganju do sada rekordnih 120 milijuna eura bespovratnih sredstava, interes je ogroman, pa je mudro, savjetuje prvi čovjek Ebergycom-a, što prije pripremiti se za natječaj i ‘ugrabiti svoj dio kolača’. Lako bi se, s obzirom na interes, moglo dogoditi da 120 milijuna eura bude podijeljeno u rekordnom vremenu, po nekima i unutar pola godine od objave natječaja, što će se dogoditi najkasnije do kraja veljače.

>>Isprobajte kalkulator potrošnje

Preko 1700 elektrana postavljenih diljem Hrvatske te 3.600 tona manje emisije ugljičnog dioksida svake godine, rezultati su s kojima se može pohvaliti tvrtka Energycom, koja, između ostalog, nudi i uslugu pripreme dokumentacije za natječaj. Čim Fond za zaštitu okoliša i energetsku objavi natječaj, počinju i prijave za energetsku obnovu kuća i utrka za do sada rekordna, ali – čini se – i vrlo tražena sredstva. Ovisno je li kuća oštećena u potresu ili ne, vlasnici obiteljskih kuća mogu očekivati povrat 60 do 80 posto troškova za toplinsku izolaciju fasade, krova, stropa i poda ispod kojeg je tlo; zamjenu vanjske stolarije; ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora i kotlova na pelete te za ugradnju kućne punionice za električna vozila. Što se, pak, ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije tiče, njih će Fond sufinancirati s 50 posto bespovratnih sredstava.

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

“Uvjet je izgraditi i platiti elektranu. Potom se dokumentacija predaje Fondu koji financira 50 posto ukupne investicije u elektranu, odnosno do maksimalnog iznosa od 6000 eura. U odnosu na dosadašnje natječaja, procedura je olakšana i ubrzana, no najvažnije je da su uvjeti transparentno objavljeni te da klijenti koji trenutko instaliraju i plate elektranu znaju da se mogu prijaviti na natječaj koji se očekuje u veljači”, kaže Nenad Šarančić, koji smatra kako u trenutačnim uvjetima inflacije ne postoji puno bolji način za investirati novac od ulaganja u vlastitu elektranu. O dugoročnim uštedama u kućanstvu i zaštiti okoliša da i ne govorimo. Za razliku od neobnovljivih fosilnih goriva poput kao što su nafta ili ugljen,, solarna energija koristi samo prirodnu obnovljivu energiju sunca za proizvodnju električne energije. Postavljanjem prosječne solarne elektrane na krov ekvivalent je tome kao da ste posadili 100 stabala svake godine.

Obiteljskom kućom smatra se građevina u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje i koja zadovoljava jedan od dva sljedeća uvjeta: da ima najviše tri stambene jedinice te građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 metara četvornih. Poticaji za obnovu obiteljskih kuća ne obuhvaćaju, primjerice, energetsku obnovu novih kuća koje su izgradnji, ili nedovršene, tj. bez dokumenta o legalnosti objekta, kao ni djelomičnu obnovu, primjerice samo jedan dio fasade ili nekoliko prozora. Vlasnik, ili barem jedan od suvlasnika obiteljske kuće mora imati prijavljeno prebivalište na toj adresi najmanje 30 dana prije objave Poziva.

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj izgrađeno je prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i toplu vodu, a energetskom obnovom moguće je značajno smanjiti potrošnju – i do 60 posto! Sve te kuće, odnosno njihovi vlasnici, jedni su drugima konkurencija u utrci za značajna bespovratna sredstva u kojoj vrijedi ona – tko prvi njegova djevojka. Sredstava je dosta, 120 milijuna eura, ali i interes nikad veći!

Odluče li građani biti samodostatni kad je električna energija u pitanju, pa se odluče za postavljanje solarne elektrane na krov, moraju znati da se sustav može postaviti na sve vrste krovova: ravne, kose, pokrivene limom, crijepom i sl. A cijelu pripremu dokumentacije, a kasnije i postavljanje solarne elektrane i njezino održavanje, osigurava tvrtka Energycom. Praktički to znači da građani nemaju nikakve brige; sve mogu prepusti stručnjacima i ‘ubirati plodove’ energetske obnove.

“Naš najjači adut je kvaliteta i brzina usluge. Čitavi proces od prodaje do montaže je vertikalno integriran unutar našeg poduzeća, i to nas razlikuje od konkurencije”, kaže direktor Nenad Šarančić.

Ako znamo da obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj, koji je odgovoran za čak 40 posto ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini, ali i ako uzmemo u obzir da energetskom obnovom i štedimo i povećavamo vrijednost nekretnine, ne čudi što je interes građana za energetsku obnovu sve veći. Iako će za ‘zelenije’ obiteljske kuće ove godine biti izdvojen rekordan iznos sredstava, lako bi se moglo dogoditi da ‘kolača’ nestane dok party još traje. Još ako znamo da je 120 milijuna eura predviđeno za razdoblje od sljedeće tri godine, natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća bit će, čini se, ‘vruća roba’.

New Report

Close