Svjetionik za pametnu infrastrukturu

Autor: Promo , 29. rujan 2019. u 09:00
FOTO: Siemens

Kada Expo 2020 Dubai krajem sljedeće godine otvori svoja vrata, Siemensove tehnologije zgrada i interneta stvari bit će integrirane u cijelom izložbenom prostoru. Ovaj projekt postavlja standarde za pametnu infrastrukturu diljem svijeta kao temelj naših gradova sutrašnjice.

Nakon što posjetitelji sajma Expo 2020 u Dubaiju, a očekuje ih se gotovo 25 milijuna, siđu na novoj postaji podzemne željeznice, čekat će ih šetnja ispod gorostasnih konstrukcija nalik kišobranima s ogromnom kupolom od staklenih i metalnih rešetki te jezercima i palmama. Lunjat će ulicama obrubljenima blještavim paviljonima, pored svjetlucavih futurističkih struktura u tematskim sektorima mobility, opportunity i sustainability. Ovaj nacrt jednog pametnog grada upravo nastaje na jednom gradilištu u južnoj četvrti Dubaija. „Expo 2020 ideja je grada budućnosti, živućeg organizma u kojem sjedinjujemo i povezujemo elemente građevinskih tehnologija, internet stvari (IoT), tehnologije vodika i druge Siemensove aspekte kako bi taj grad bio doista dinamičan i futuristički“, rekao je Cedrik Neike, izvršni direktor Siemens Smart Infrastructurea.

Analitika i umrežavanje
Čim sajam Expo 2020 u listopadu iduće godine otvori svoja vrata, u pozadini ove vidljive blještave infrastrukture bit će puno više nego što će odavati prvi dojam jer ta izložba bit će jedna od najvećih instalacija Siemensovih građevinskih tehnologija u cijelom svijetu. Tako će na primjer digitalni sustav upravljanja zgradama Desigo CC tvrtke Siemens biti postavljen duž cijelog prostora. Sustav će uz pomoć senzora i analitike nadzirati i upravljati funkcijama zgrada zajedno s klimatizacijom, potrošnjom energije, kontrolom rasvjete, dizalima, kvalitetom zraka te sustavima za otkrivanje i dojavu požara u te matskim sektorima. Također će zgrade na tom području biti uže povezane s mrežom zahvaljujući razmjeni energije i podataka. Prikupljat će se podatci s 200.000 podatkovnih točaka i analizirat će se u Siemensovom IoT-operativnom sustavu MindSphere temeljenom na cloudu. To omogućuje pametan postupak odlučivanja, što doprinosi ostvarivanju ciljeva sajma Expo 2020 kada je riječ o udobnosti, zaštiti i sigurnosti te održivosti. Sajam Expo 2020 bit će najveći događaj ikad priređen u arapskom svijetu. A bit će i najumreženiji sajam u povijesti. Siemensovim softverom Navigator bit će umreženo, nadzirano i upravljano više od 130 zgrada. Novorazvijena aplikacija Mindsphere Smart City tijekom šestomjesečne će manifestacije optimirati potrošnju električne energije i vode. U prvom koraku aplikacija obrađuje teme praćenja okoliša, npr. na području kvalitete zraka i vode ili pametnog navodnjavanja. Tijekom sajma Expo ona će bilježiti, nadzirati, analizirati i vizualizirati podatke o infrastrukturi cijelog područja – i time demonstrirati umrežavanje urbanih infrastruktura s internetom stvari.
Revolucionarna arhitektura sajma Expo 2020 postepeno poprima oblik i uvrštava se u zapanjujući obris grada Dubaija. Budući da zgrade nakon svjetske izložbe većim dijelom trebaju ostati očuvane, Siemensove tehnologije pridonijet će pametnoj, digitalnoj i umreženoj budućnosti Ujedinjenih Arapskih Emirata. „Lokacija sajma Expo na jugu Dubaija dugoročno će biti pretvorena u Distrikt 2020. Zato razvijamo nacrt za inteligentne gradove budućnosti koji će ispunjavati zahtjeve za udobnost i sigurnost“, rekao je Oliver Kraft, Siemensov voditelj projekta za Expo 2020. U Dubaiju su digitalne tehnologije na područjima poput električne energije, mobilnosti i državnih usluga već vrlo raširene. To su pokazali i Siemensova internetska aplikacija „Atlas of Digitalization“ te Signal Noise grupacije The Economist Group. Ovaj projekt analize istražuje kako četvrta industrijska revolucija utječe na gradski život na cijeloj zemaljskoj kugli i koje mogućnosti to može otvoriti u budućnosti.
Sveobuhvatno integrirana održivost Održivost je također važna popratna tema sajma Expo 2020. Ona je uključena u svaki aspekt događaja, npr. stvaranjem čiste energije, uporabom održivih građevinskih materijala i smanjenjem otpada. Siemensove tehnologije u tome sudjeluju tako da nadziru i smanjuju potrošnju energije na cijelom prostoru održavanja sajma.

*Više u magazinu hi!tech

New Report

Close