Suradnja obrazovnih ustanova i poslovnih subjekata postaje nedjeljiv dio suvremenog poslovanja

Autor: Promo , 22. prosinac 2022. u 10:29
Foto: Okrugli stol/ReCeZa

Cilj je osigurati nove metode učenja, ponuditi cjeloživotno obrazovanje i modernizirati pristup u osposobljavanju učenika, ali i nastavnika za suvremeno tržište rada u turizmu i ugostiteljstvu.

Uspješno je održan okrugli stol na temu Inovacije u edukaciji – povezanost poduzetništva i obrazovanja u okviru projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

Panelisti okruglog stola bili su Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok, Ksenija Beljan, ravnateljica Hotelijersko-turističke škole Opatija i predsjednica Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Republike Hrvatske, Tjaša Vidrih, ravnateljica Biotehničkog obrazovnog centar BIC Ljubljana, prof. dr. sc. Oliver Kesar, redoviti profesor na Katedri za turizam Ekonomskog fakulteta Zagreb, Anja Rajić Škarić, voditeljica razvoja obrazovnih sadržaja na Visokom učilištu Algebra i Martina Kovačić, direktorica Salve Regina Hotels & Resort.

U dinamičnoj raspravi zaključili su da suradnja obrazovnih ustanova i poslovnih subjekata postaje nedjeljiv dio suvremenog poslovanja, a cilj je osigurati nove metode učenja, ponuditi cjeloživotno obrazovanje i modernizirati pristup u osposobljavanju učenika, ali i nastavnika za suvremeno tržište rada u turizmu i ugostiteljstvu.

Foto: Anja Rajić Škarić i Draženka Jurec /ReCeZa

Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok, otvorila je okrugli stol naglašavajući kako Regionalni centar kompetentnosti Zabok donosi niz inovacija i kako su inovacije u edukaciji u Srednjoj školi Zabok imperativ, no smatra da je važno proširiti aktivnosti i djelovanje na cijelu regiju i povezati se sa sličnim centrima diljem Europe.

“Jedan od prvih koraka bilo je ostvarivanje suradnje i partnerstvom s Biotehničkim centrom iz Ljubljane i razmjenom iskustva zajedno smo rasli. Inovacije koje su vezane uz našu osnovnu djelatnost i obrazovanje naši su novi standardi koje ćemo svakih pet godina revidirati i nastojati biti u skladu s potrebama tržišta rada”, istaknula je Draženka Jurec.

O tome koliko je važno osluškivati potrebe tržišta rada i pratiti trendove govorila je Anja Rajić Škarić, voditeljica razvoja obrazovnih sadržaja na Visokom učilištu Algebra, svjesna činjenice da današnja djeca ne znaju koje će poslove raditi sutra i stoga je kod njih potrebno poticati razvoj kritičkog i analitičkog mišljenja kako bi se mogla uspješno prilagoditi svim novim procesima koji dolaze.

Jedan od partnera iz gospodarskog sektora Srednje škole Zabok u razvoju Regionalnog centra kompetentnosti je Salve Regina Hotels & Resort, a direktorica hotela Martina Kovačić osvrnula se na suradnju i dobrobiti koje im pruža Regionalni centar Zabok.

“Već od prvih dana osnutka centra kompetencija, Salve Regina je partner na projektu te sa Srednjom školom Zabok surađujemo još otprije samog osnutka centra kompetentnosti. Partneri smo prije svega u osmišljavanju novih proizvoda u turizmu, s čim mislimo da bi djeca trebala biti upoznata za vrijeme svog školovanja, a centar s druge strane omogućava djelatnicima Salve Regina, odnosno mentorima koji pomažu centru kompetentnosti, da se dodatno usavrše, da nauče neke nove stvari, omogućuje im to i putem studentskih putovanja, ali i edukacija kroz koje prolazimo. Sa stručnim kadrom možemo stvarati kvalitetnu radnu snagu”, zaključila je Martina Kovačić, direktorica Salve Regina Hotels & Resort.

Tjaša Vidrih, ravnateljica Biotehničkog obrazovnog centra BIC Ljubljana, istaknula je važnost suradnje poslovnih subjekata i regionalnih centara na temelju prakse BIC Ljubljana govoreći kako je suradnja s gospodarstvom nužna od početka za njihovo djelovanje.

“Neki su od naših predavača na tercijarnoj razini iz gospodarstva, pozivamo stručnjake iz gospodarstva da predstave nove trendove studentima u ugostiteljstvu i turizmu ili prehrani, organiziramo tailor-made programe za gospodarstvo, sudjelujemo u različitim projektima i događajima za javnost, a također šaljemo naše studente na praktično usavršavanje u poduzeća. Suradnja s gospodarstvom naša je svakodnevnica, stoga nam je vrlo bitna”, istaknula je Tjaša Vidrih.

Osim važnosti suradnje s gospodarstvom, postavlja se pitanje koliko je važna specijalizacija u obrazovanju za zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu. Prof. dr. sc. Oliver Kesar, redoviti profesor na Katedri za turizam Ekonomskog fakulteta Zagreb navodi da iako postoji više razloga zašto treba govoriti o specijalizaciji, u konačnici sve ovisi o pojedincu, njegovim kapacitetima i onime što želi postići s obrazovanjem, a s druge strane je na poslodavcu da prepozna te vrijednosti, te se osvrnuo moguće promjene u turizmu i ugostiteljstvu.

Foto: Oliver Kesar, Tjaša Vidrih i Martina Kovačič / ReCeZa

“Sve se mijenja i teško je ostati ukorak s vremenom, ne možemo razvijati programe danas za nešto što će biti za deset godina jer ne znamo što će i kako će biti, no možemo pripremiti naše učenike i studente da razmišljaju kreativno i da percipiraju svijet oko sebe, da prate trendove, a na nama je da ih naučimo tome”, zaključio je prof. dr. sc. Oliver Kesar, redoviti profesor na Katedri za turizam Ekonomskog fakulteta Zagreb.

Foto: Ksenija Beljan i moderatorica Katarina Špoljar / ReCeZa

Panel je zaključila Ksenija Beljan, ravnateljica Hotelijersko-turističke škole Opatija i predsjednica Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Republike Hrvatske, navodeći da, iako je gotovo nemoguće predvidjeti buduće trendove, važno je da se škole moraju mijenjati i biti u tijeku sa svim promjenama jer je turizam područje koje se jako brzo mijenja te su zahtjevi turista sve veći iz godine u godinu. Na tragu ovih Regionalnih centra kompetentnosti stvaraju se novi standardi zanimanja, kvalifikacije koje bi trebale ugledati svjetlo dana u eksperimentalnom programu od iduće školske godine.

Važno je da nastavnici prođu edukaciju i kroz teoriju i kroz praksu. Regionalni centri pružaju ogromnu mogućnost educiranja nastavnika iz tih sredstava i nastavnici su prošli i još će proći velik broj edukacija te su upoznati sa novim trendovima u turizmu i ugostiteljstvu, a naš zadatak kao Zajednice je, s obzirom na to da nisu uključene sve škole, da to pokušamo pružiti i nastavnicima koji nisu uključeni u regionalne centre.

Okrugli stol sa zanimljivim temama, predavanja i stručne radionice za profesionalce, strukovne nastavnike i učenike srednjih škola upotpunili su druge po redu održane Dane turizma i ugostiteljstva u Zagorju.

Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 66.693.287,89 kn. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Srednje škole Zabok.

New Report

Close