Što studenti FER-a uopće rade u Fini?  

Autor: Promo , 01. siječanj 2021. u 09:15
Fina sponzorira košarkašku ekipu studenata FER-a Fina hackleri koja nastupa u studentskoj ligi FERBasket FOTO: FINA

Studentska praksa Osim što razvija suvremena aplikativna i ICT rješenja, Fina studentima FER-a daje prilikuda pokažu svoje znanje, ali i da puno toga nauče od iskusnih mentora na konkretnim projektima.

Ako Finu poznajete isključivo kao mjesto za plaćanje računa ili ju gledate kroz prizmu medijskih naslova o ovrhama, vjerojatno se pitate što bi studenti FER-a mogli raditi u Fini. Međutim, Fina je puno više od plaćanja režija na šalterima. Fina je tvrtka koja svojim intelektualnim, stručnim i tehnološkim kapitalom razvija suvremena aplikativna rješenja te svojim informacijsko komunikacijskim rješenjima za državu, poslovne korisnike i građane, olakšava korištenje usluga i unaprjeđuje društvo. 

VIŠE OD 150 SERVISA 

Dokaz tomu su neka od informacijskih rješenja koja su razvili Finini stručnjaci: 

START  – informacijski sustav koji građanima omogućuje elektroničko  pokretanje poslovanja iz vlastitog doma, 24 sata dnevno, kroz jedan  elektronički postupak i u roku od svega nekoliko radnih dana.   

e-Račun  –  internetski  servis za elektroničku razmjenu računa između poslovnih subjekata  (dobavljača i kupaca). 

e-Dražba  – servis koji omogućava sudjelovanje u elektroničkoj javnoj  dražbi za prodaju nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku,  stečajnom i postupku osiguranja.   

e-Blokade  –  omogućava  brz i jednostavan pristup svim bitnim informacijama o njihovim  neizvršenim osnovama za plaćanje putem interneta, besplatno i bez  potrebe dolaska u Finine poslovnice. 

Digitalni  certifikati za različite namjene – potvrda u elektroničkom  obliku koja predstavlja elektronički identitet u elektroničkim  transakcijama te omogućava sigurnu i povjerljivu komunikaciju  Internetom. 

Rješenja  za elektronički potpis – Fina je razvila nekoliko aplikativnih  rješenja koja omogućuju elektroničko potpisivanje dokumenata, za  manje subjekte, pojedinačno ili veliki broj dokumenata za veće  subjekte, ovisno o potrebama. Naravno, sva rješenja sukladna  su eIDAS  Uredbi te zadovoljavaju propisane standarde. 

NIAS – Nacionalni  identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS) koji osigurava  sigurnost elektroničke komunikacije s javnim sektorom te  pojednostavljuje pristup različitim e-uslugama. Siguran i  jednostavan pristup elektroničkim uslugama „iz naslonjača“, sa  samo jednom prijavom  (engl. Single-Sign-On). Naime,  kada se korisnik jednom prijavi na uslugu posredstvom NIAS-a,  ne  treba to ponovno činiti kada koristi sljedeću uslugu koja je  povezana na NIAS. Time se, npr. omogućava praktično korištenje  sustava e-Građani jer se korisnik ne mora svaki put ponovno  prijavljivati kada odabire usluge različitih institucija (davatelja  usluga) koje se nalaze u sustavu e-Građani. 

NKSInst  – platni sustav koji omogućava prijenos novca s računa  platitelja na račun primatelja u stvarnom vremenu. 

USAVRŠAVANJE ZNANJA 

Spomenuti servisi su samo neki od više od 150 servisa koji su nastali u Fini. Ali najbolje je da o iskustvu rada u Fini više kažu studenti sami. Dino Bajić i Marko Krznarić su studenti FER-a koji u Fini rade već nekoliko mjeseci. „Prvi put sam saznao da Fina nudi studentsku praksu programerima tek nakon što je Fina odlučila sponzorirati našu košarkašku ekipu u studentskoj ligi „FERBasket“, kaže Dino, student 5. godine i dodaje: „U Fini sam skoro godinu dana, do sada sam radio na nekoliko projekata (REGOS, Registar posrednih identifikatora i Aplikacija za interne treninge) i imao prilike puno naučiti i usavršiti svoje znanje u razvoju web aplikacija. S mojim iskustvom rada u Fini, slobodno mogu reći kako je studentima osigurana opuštena radna atmosfera, uz prikladnu odgovornost i veliki prostor za učenje i napredak pod nadzorom iskusnih mentora.“

Marko Krznarić, student FER-a: U Fini sam skoro godinu dana, do sada sam radio na nekoliko projekata i imao prilike puno naučiti i usavršiti svoje znanje u razvoju web aplikacija

Marko, student 5. godine , također je za studentsku praksu u Fini saznao igrajući košarku u FERBasket ligi za košarkašku ekipu Fina Hackleri. „U Fini radim 4 mjeseca kao full-stack developer. Do sada sam radio na nekoliko projekata u timu od pet developera, gdje su aplikacije pisane u Spring Boot-u na backendu te React-u na frontendu. Studenti u Fini rade na konkretnim projektima te uz mentorstvo iskusnih programera izvršavaju svoje odgovornosti i brzo stječu nova znanja koja će im itekako koristiti“, ističe Marko te na kraju dodaje: „Mislim da je Fina odlična prilika za početni radni odnos. Ugodna atmosfera, odlični mentori, dovoljno velika odgovornost, odlična organizacija. Fina je studentima FER-a super prilika za pokazivanje svojeg znanja, ali i mjesto gdje mogu puno toga naučiti od iskusnih mentora na konkretnim projektima.“ 

ORGANIZATOR
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close