Slavljenička atmosfera u srcu Petrinje oduševila sve prisutne povodom rođendana i velikog humanitarnog projekta PPD-a

Autor: PD VL native tim , 22. rujan 2021. u 21:59
Foto: ppd

Povodom 20 rođendana, PPD i Zaklada Novo sutra predstavili su projekt kojem je cilj stvoriti novi svijet, novo sutra za generacije koje dolaze kroz stipendije i brigu o školovanju 53 osnovnoškolske i srednjoškolske djece s područja Pe trinje, Gline i Siska.

Sredinom rujna u malom gradu velikog srca održan je mali ulični festival u povodu Dana Zaklade Novo sutra i obilježavanja 20-og rođendana PPD-a. Tmurno jutro i oblaci iz kojih je pala poneka kap kiše pretvorili su se u bistro plavo nebo pa je Dan Zaklade Novo sutra postao Dan odlične zabave, veselja i smijeha, nešto što je Petrinji, ali i cijeloj okolici trebalo nakon zadnjih 10-ak mjeseci. U centru grada, na neprepoznatljivom Strossmayerovom šetalištu zavladala je party atmosfera, pa je centar Petrinje više podsjećao na jadransku obalu u špici sezone nego na malo potresom pogođeno mjesto na desnoj obali Kupe.

Bogat program od jutra

Sam program najavljen je za 11 sati ujutro, no većina djece je već od ranije strpljivo stajala i čekala da se napuhanci otvore i zabava krene. Naravno, neizbježno je bilo i slikanje s omiljenim televizijskim licima – Doris Pinčić i Lukom Bulićem koji su vodili cijeli program, te Marijem Mlinarićem koji je održao trening za djecu i bio na raspolaganju za badminton ako je nekom nedostajao partner, a takvih je odjednom bilo puno kada su shvatili da mogu imati Marija za partnera. Bogati program koji se sastojao od edukativnog i zabavnog programa počeo je službeno u koju minutu nakon 11 sati i otvorila ga je Doris Pinčić najavivši cijeli humanitarni projekt i program događanja. Ubrzo su joj se na pozornici pridružili i partneri iz centara za socijalnu skrb i dječjeg doma, a uvodnu riječ dobio je Davor Relatić, upravitelj zaklade Novo sutra.

Gospodin Relatić naglasio je kako su nakon izrazito teške godine obilježene pandemijom i razornim potresima odlučili cjelokupan godišnji budžet namijenjen za financiranje projekata u Slavoniji i ostatku Hrvatske preusmjeriti na potresom pogođeno područje u najveće centre zahvaćenog područja Sisak, Petrinju i Glinu. Dodao je i da se ne radi samo o ovogodišnjem budgetu, nego su odlučili pokrenuti zajednički višegodišnji projekt Zaklade Novo sutra i njezinog zakladnika i osnivača Prvog plinarskog društva. Po uzoru na već realizirane poznate projekte, ovaj projekt usmjeren je na djecu kako bi njima i njihovim roditeljima te zakonskim skrbnicima pomogli da barem na trenutak zaborave sve teške trenutke koji su se zaredali te da njihovo školovanje i obrazovanje u budućnosti učine lakšim i pruže priliku za “novo sutra” u područjima u kojima žele.

Nakon njega, svoje dojmove o cijeloj akciji podijelili su i oni koji su operativno omogućili da se ova akcija sprovede u stvarnost, ravnatelji centara za socijalnu skrb i dječjeg doma Vrbina, te očekivano zaradili veliki aplauz svih okupljenih. Za kraj, sve prisutne je pozdravio ​​Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave Energia naturalis Grupe, koji se zahvalio svima prisutnima što su došli proslaviti 20. Rođendan PPD-a i još jednom izrazio zadovoljstvo što kroz ovakve humanitarne donacije i stipendije Zaklada Novo sutra inspirira i ulijeva nadu tamo gdje je najpotrebnija, ali i podržava mlade za koje se trude graditi bolje NOVO SUTRA kroz program stipendiranja.

Izložba radova i eko kviz

Nakon Doris i uvaženih gostiju, voditeljski mikrofon preuzeo je popularni Luka Bulić te s djecom odigrao nagradni eko kviz gdje su najmlađi pokazali znanje o ekološkom ponašanju. Dodatni ugođaj pružila je izložba dječjih radova “Štedi, štedi jer energija puno vrijedi” koja je bila postavljena oko fontane usred gradskog parka. Zadatak natječaja kojeg je PPD osmislio u suradnji s ekološkom udrugom Lijepa naša, bio je kroz zanimljive i duhovite poruke, slikom i crtežom ilustrirati savjete o energetskoj učinkovitosti, a prihvatilo ga je čak 65 osnovnih i srednjih škola te se fenomenalno uklopila kao dodatna simbolika jer je poznata fontana prvi javni spomenik grada Petrinje i simbolizira početak života, radost i čistoću življenja, baš kao i dječji radovi, osmjesi i energija koja se osjećala među svim posjetiteljima.

Nakon Luke i edukacije, na red je došao i sportski program s Marijem Mlinarićem koji je još jednom pokazao zašto ga smatraju jednim od najpopularnijih trenera danas. Nakon dobrog razgibavanja i grupnih igara na otvorenom poput nošenja jaja na žlici i skakanja, djeca su mogla uživati u raznovrsnom sportskom sadržaju, pa čak se i sama okušati u nekim sportovima protiv Maria. U svakom slučaju dan za pamćenje za male sportaše i sve one koji će to tek postati.

Wipeout i simulator surfanja

Kako bi zabava bila potpuna, za sve one koji se malo sramili i gledali sportska natjecanja sa strane, tu su na raspolaganju bili veliki ‘Čovječe, ne ljuti se’, real size Jenga i potapanje brodova, ali najveći hit su ipak bili razni napuhanci. Teško je reći koji napuhanac je imao veći red za ulaz, od Wipeouta na kojem je bilo spektakularnih skokova, simulatora surfanja s jednako spektakularnim padovima do poligona sa špagama za provlačenje baš kao Catherine Zeta Jones u filmu Klopka.

Oni malo stariji udomaćili su se u VR kutku gdje su mogli isprobati kako izgledaju omiljene igre u virtualnoj stvarnosti, a isto tako na raspolaganju su bile i Playstation konzole s najnovijim naslovima. Druženje u zelenoj oazi parka zaokružio je nastup Mije Dimšić, koja je izvodila svoje uspješnice, ali i prerade nekih velikih hitova. Najvjerniji fanovi znali su sve tekstove od riječi do riječi, a po licima najmlađih iz prvi redova, Mia može računati na nove fanove iz Petrinje i okolice. Kako za sve ove aktivnosti ne bi nedostajalo energije, tu su bili i štandovi sa svježim voćem, hladni sokovi i voda, a za najgladnije veliki hot dog i domaći krumpirići. Sve besplatno i u neograničenim količinama. Za brzinsku nadoknadu energije najpopularniji izbor bile su plave lizalice koje su svima pobojale usta u plavo (i onim roditeljima koji nisu htjeli priznati da su ih probali), kokice i šećerna vuna.

Zabava i hrana je bila prilagođena svim uzrastima, a poseban tim stručnjaka žonglera, mađioničara i majstora za pretvaranje balona u razne životinje očarao je sve prisutne. Rođendansko slavlje potrajalo je daleko iza predviđenih 14 sati, a poznati gradski park, biser kulturne baštine i spomenik vrtne arhitekture koji smo nažalost u zadnjih godinu dana zapamtili po nekim ružnim scenama, napokon je zasjao i još jednom pokazao kako je Petrinja mali grad velikog srca.

#ppd #goodcompany

Sadržaj nastao u suradnji s PPD

New Report

Close