Pri kraju radovi na izgradnji prve zgrade Gospodarskog centra u Osijeku

Autor: Promo , 31. siječanj 2023. u 09:00
Foto: Grad Osijek

Projekti poput GC-a daju snažan poticaj razvoju gospodarstva jer poduzeća, obrti i drugi poslovni subjekti dobivaju primjeren prostor za sajmove i izložbene manifestacije.

Gospodarska slika Osijeka i Osječko-baranjske županije ove se godine značajno mijenja, čak i vizualno. Tako se i na ulazu u Osijek, na gradilištu uz S-cestu, koja spaja zapadni i južni dio grada, izvode se završni radovi na prvoj zgradi Gospodarskog centra.

Riječ je o projektu koji će osigurati primjeren prostor za održavanje sajmova i izložbenih manifestacija, ali i za organizaciju konferencija, kongresa, poslovnih susreta i ostalih poduzetničkih aktivnosti.

Podizanje kvalitete sajmovanja u istočnoj Hrvatskoj

Investicija je to koja je bila nužna Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, jer će se sajmovanje iz sadašnjeg neuvjetnog prostora preseliti u nove, moderno opremljene prostore, gdje će se gospodarske aktivnosti na korist cijele zajednice odvijati 365 dana u godini. Na ovaj način porast će razina kvalitete sajmovanja u gradu i županiji, ali i gospodarska aktivnost istočne Hrvatske.

Površine gotovo 5000 četvornih metara, prostor je zamišljen kao multifunkcionalan s mogućnošću prilagodbe veličini i zahtjevima događanja. Poduzetnicima, obrtima i drugim gospodarskim subjektima omogućit će izlaganje i komercijalizaciju proizvoda, pronalazak novih tržišta i strateških partnera, kao i ulaganje u inovacije te u razvoj novih proizvoda i usluga.

Multifunkcionalni prostor s pogodnom lokacijom

Zgrada novog sajamskog prostora, čija izgradnja završava ove godine, projektirana je na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije, te na principu gotovo nulte energije u zgradama.

Objekt će imati dvije etaže. Sam izložbeni prostor bit će smješten u prizemlju, a uz njega će se nalaziti i četiri multifunkcionalne dvorane za poslovne sastanke i prezentacije. Kat će biti namijenjen za uredske prostore.

Lokacija Gospodarskog centra iznimno je pogodna za gospodarske sadržaje, s obzirom na dvije obilaznice i autocestu A5. Tako od čvorišta Osijek na autocesti A5 kod Josipovca, preko južne osječke obilaznice i S-ceste do Gospodarskog centra treba samo 10-ak minuta. Brzo će se do Gospodarskog centra moći i iz smjera istoka, odnosno Zračne luke Osijek kod Klise, za najviše 20 minuta bez stajanja.

Građevinski radovi su već u završnoj fazi

Završena je krovna konstrukcija, a u završnoj fazi je izvođenje armirano-betonskih vanjskih i unutarnjih podnih ploča. Istovremeno se dovršava i postavljanje aluminijske fasade. Radovi napreduju i u unutrašnjosti objekta pa se trenutno izvode keramičarski radovi i montira se unutrašnja stolarija, a u tijeku je izvedba strojarskih i elektroinstalacija po cijelom objektu.

Dovršeni su radovi i na pristupnoj prometnici, a radovi na parkiralištu i hortikulturnom uređenju su u tijeku. U tijeku je i isporuka opreme za Zgradu 1 Gospodarskog centra kako bi po dovršetku svih radova i ishođenju uporabne dozvole sve bilo spremno za opremanje i što brže stavljanje u funkciju.

Projekt “Izgradnja Zgrade I. Gospodarskog centra u Osijeku” provodi Osječko-baranjska županija, a Grad Osijek je partner. Vrijedan je 8,5 milijuna eura i realizira se s 5,9 milijuna eura sufinanciranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Osijeka

New Report

Close